Cât costă chiria în cele mai căutate orașe în România. Cât sunt garsonierele de închiriat la București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov

De Unica.ro pe

Mai ales cei foarte tineri decid să lase în urmă ținutul natal, pentru studii sau în căutarea unui loc de muncă, în speranța unui nivel de trai mai ridicat. Acest fenomen a condus la aglomerarea multor orașe, precum și la o creștere a costului vieții în aceste zone.

Printre cele mai importante centre urbane, care se află în plină ascensiune din punct de vedere al oportunităților de studiu și de muncă, se află: București, Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, Oradea, Târgu Mureș, Iași.

Dar cât costă garsonierele de închiriat în București, de exemplu, sau cât va trebui sat plătești pentru garsonierele de închiriat în Brașov, pentrun o chirie la Cluj, Iași sau Timișoara?

Capitala, mai aglomerată că oricând

Viața în Capitală nu este ușoară din punct de vedere al costurilor implicate. Cu toate acestea, este fruntașă în preferințele studenților, fapt ce a condus la o suprapopulare a orașului.

Chiria apartamentelor este în continuă creștere, iar pentru un student din provincie, diferența se poate resimți acut. Spre exemplu, garsonierele de închiriat în București pot fi găsite de la 250 de euro, în zonele de periferie, și pot ajunge până la 700 de euro, în zonele centrale. Sigur, poți găsi, poate, și mai ieftine, dar trebuie să faci rabat de la multe.

Ardealul, scump, dar foarte căutat

Orașele din Ardeal sunt și ele în plină dezvoltare și căutate mai ales de viitorii studenți, mai cu seama că universitățile din Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, Oradea, Târgu Mureș și Timișoara se bucură de un prestigiu în creștere.

Cu toate acestea, nici aici viața nu este neapărat mai ieftină decât în Capitală. De exemplu, o chirie în Cluj-Napoca, în cazul unei garsoniere, pornește de la 150 de euro și poate ajunge până la 350 de euro.

Un apartament de două camere în Cluj-Napoca poate fi închiriat pentru un preț pornind de la 200 de euro în zonele periferice, însă, în cartierele centrale, costul trece de 400 de euro. Nici Timișoara și Brașov nu sunt orașe tocmai ieftine.

În funcție de zona și dotări, chiriile apartamentelor variază între 180 și 300 de euro. Cele mai accesibile chirii din Ardeal se pot găsi în Sibiu, Târgu Mureș și Oradea, ajungând la aproximativ 250 de euro pe luna pentru o locuința cu două camere. Cei în căutare de case de vânzare trebuie să știe că prețul pe metru pătrat a explodat în ultimii ani.

Astfel, potențialii cumpărători se pot aștepta să scoată din buzunar în jur de 1.520 de euro pe metru pătrat util în cazul apartamentelor de vânzare în Cluj, 1.201 euro pe metru pătrat util în cazul apartamentelor de vânzare la Timișoara,1.060 de euro pe metru pătrat util în ceea ce privește apartamentele de vânzare la Brașov, și 1.000 de euro pe metru pătrat util în Sibiu.

Brașov, Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu și Timișoara sunt cele mai avantajoase orașe din punct de vedere al costului vieții, arată un studiu recent.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro