Cum să împrospătezi aspectul colţului de relaxare din grădină

Ultimul update Miercuri, 05 august 2020, 15:12

Amenajarea unei zone de relaxare în grădină înseamnă cel mai adesea găsirea unor soluţii pentru optimizarea spaţiului şi aducerea unei tuşe originale. Lucrări simple de amenajare, precum crearea unor borduri ori vopsirea unui zid, un fotoliu vintage, câteva jardiniere și o umbrelă pentru a te proteja de razele puternice ale soarelui sunt elemente care pot face ca grădina ta să arate ca o oază de relaxare. Amenajarea sau regândirea acestui spaţiu este un proiect care ar trebui conceput la fel de minuţios ca cel pentru interiorul locuinţei. Cu cât spaţiul grădinii este mai redus, cu atât este mai important să profiţi de orice centimetru pătrat atunci când îl amenajezi.

Mobilierul de grădină

O masă şi câteva fotolii din nuiele, fier forjat sau lemn sunt lucruri necesare pentru momentele în care vrei să iei masa afară sau să îţi bei cafeaua de dimineaţă. Accesorizează scaunele cu perne colorate, pentru maximum de confort, şi vei avea un loc potrivit pentru a-ţi citi cartea preferată sau pentru a te bucura de razele soarelui. Șezlongul este mult mai confortabil decât un scaun sau un fotoliu și este un accesoriu obligatoriu dacă ai şi o mică piscină. Mobilierul pliant este foarte util pentru că poate fi depozitat uşor pe timpul iernii.

Umbrela pentru protecţie solară

În materie de umbrele de gradina, modelele din comerţ sunt variate. Acestea pot avea bara de susţinere centrală sau laterală, simplă sau telescopică şi o formă clasică, de octogon, ori de semicerc. 

În cazul în care dispui de o masă de grădină cu o gaură în mijloc, poți opta pentru o umbrelă cu bară centrală, de preferat una care poate fi şi înclinată în funcţie de orientarea razelor solare. Umbrela cu braţ lateral permite acoperirea unei suprafețe mari din grădină, este mobilă și se manevrează ușor, cu ajutorul unei manivele. 

Pentru spațiile mici şi foarte mici se recomandă umbrelele, rotunde sau în formă de semicerc, ce pot fi suspendate sau instalate pe zid/ perete, având avantajul că eliberează spațiul de la sol. Alege o umbrelă în culori asortate cu pernele de pe scaune sau în nuanţe neutre, astfel încât să se integreze natural în zona de relaxare. 

O grădină aromată

O scară veche, câteva cutii din lemn sau niște paleţi sunt obiecte pe care le poţi recondiționa pentru a crea o mică grădină cu plante aromatice. Plantele proaspete nu numai că miros frumos, dar pot fi folosite şi la gătit, în stare proaspătă, în timpul verii.

Un sistem de iluminat

Practice şi estetice, ghirlandele cu becuri sunt perfecte pentru a lumina spaţiul de relaxare pe timpul nopţii. Din grădină nu pot lipsi lămpile solare, pe care le găseşti în forme şi dimensiuni numeroase. De asemenea, poţi folosi felinare cu lumânări din ceară sau cu baterii. Sistemul de iluminat potrivit este indispensabil pentru crearea unei atmosfere plăcute.

O fântână arteziană

Fântânile arteziene nu au numai scop decorativ. Apa care circulă împrospătează şi răcorește aerul atunci când soarele este sus pe cer. Schimbă apa regulat pentru a evita insectele, în special ţânţarii.

Un grătar pentru petreceri

În funcție de spaţiul de care dispui, poţi rezerva un colț pentru un grătar pe cărbuni sau pentru unul fix, din cărămidă. Grătarul va da petrecerilor de familie un aer de vacanţă. Spaţiul pentru grătar ar trebui accesorizat cu un blat de lucru, eventual şi cu o sursă de apă curentă, pentru a nu face drumuri lungi până la bucătăria din interior.

Borduri şi dale pentru delimitarea spaţiului

Mizează pe efectul optic: pentru a crea senzaţia de spaţiu mai mare, delimitează spațiul de relaxare cu ajutorul unor borduri. Alege forme simple și ușor de realizat și folosește materii prime naturale şi decorative, precum piatra, ardezia sau lemnul. De asemenea, spaţiul rezervat colţului de relaxare poate fi delimitat prin dale din piatră sau lemn. Dacă ştii că nu poți realiza singur acest lucru, apelează la un meșter.

Ziduri interioare vopsite sau acoperite cu verdeaţă

Un zid sau un gard interior aflat în vecinătatea colţului de relaxare poate fi vopsit sau îmbrăcat în verdeaţă, de exemplu, cu ajutorul unor jardiniere suspendate sau al plantelor agățătoare. Peretele vegetal este o soluţie inovatoare şi estetică ce permite completarea decorului fără a reduce din spațiul propriu-zis al grădinii. Foloseşte plante cu flori atât în zona care înconjoară spaţiul de relaxare, cât şi în partea superioară, unde poţi pune ghivece suspendate, din materiale naturale și în culori asortate.

Arbuști decorativi

Arbuștii compacţi grupați la periferia colțului de relaxare reprezintă o soluție ideală pentru decorarea unei grădini mai mici. Optează pentru graminee decorative, conifere și chiar arbuști înfloriți pentru a pune în valoare peisajul.

Indiferent de dimensiunea grădinii de care dispui, cu mijloace puţine şi multă imaginaţie poţi amenaja cu succes un spaţiu de relaxare de care să profiţi în zilele calde, singură sau împreună cu cei dragi.

Sursa foto:  Unsplash.com

Pentru amatorii de natura si calatorii, nu rata cele mai frumoase gradini din lume si, daca ai timp, viziteaza cele mai colorate orase din lume. O sa ramai fascinat!

(P) Material publicitar realizat împreună cu Bricodepot

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!