Care este diferența dintre salata de boeuf și salata à la russe

De Adina Zamfir, pe

Salata de boeuf și salata a la russe vor fi mereu în topul preferințelor de Sărbători. Salata de boeuf este salata tradițională de pe masa de Crăciun și cea mai îndrăgită salată de iarnă la români. Află care este istoria ei și cum se deosebește de salata a la russe sau așa numita salată rusească.

Toate gospodinele se întrec să pregătească salata de boeuf și salata a la russe de Sărbători, de Crăciun, de Revelion sau la diverse aniversări în familie. Fără salată de boeuf parcă este masa goală și aperitivele par sărăcăcioase. Multe gospodine preferă să gătească salata a la russe, iar cea mai importantă diferență dintre cele două o constituie carnea.

Cine a inventat salata de boeuf

Cuvântul ”boeuf” înseamnă vită în limba franceză și așa cum era de așteptat salata de vită a fost inventată de un chef francez, aflat în plină ascensiune la Moscova. Lucien Olivier este considerat inventatorul acestei salate pe care rușii au numit-o salata Olivier sau salata de iarnă.

Lucien Olivier se bucura de o deosebită apreciere în rândul aristocrației ruse, avea o afacere prosperă, pregătea meniuri simandicoase la diverse sărbători și aniversări și a reușit să își deschidă un restaurant de lux în Moscova, denumit Hermitage.

Ce conținea rețeta originală

Care este diferența dintre salata de boeuf și salata à la russe

Maestrul francez a reușit să îmbine elemente din gastronomia franceză cu preferințele rușilor și a conceput o salată bogată de iarnă, pe placul celor mai pretențioși aristocrați.

Ingredientul principal al salatei de vită nu era deloc carnea de vită așa cum o cunoaștem azi. Olivier folosea carne de vânat și schimba ingredientele în funcție de sezon. Uneori, folosea piept de rață sau trufe, în loc de carne de prepeliță.

Iată care erau ingredientele originale

  • Carne de vânat
  • Carne de prepeliță
  • Carne de crab
  • Caviar
  • Cartofi fierți
  • Castraveți murați
  • Ouă fierte
  • Maioneză

Cum a evoluat salata de boeuf

Ingredientele foarte scumpe folosite pentru banchetele aristocrației au fost treptat înlocuite cu ingrediente pe gustul poporului. De îndată ce Lucien Olivier și-a publicat rețetele în diverse reviste și cărți de bucate, tot mai multe gospodine au început să pregătească maioneza și salata de boeuf acasă.

Carnea de vânat a fost înlocuită cu carne de vită sau mai degrabă cu carne de vițel, care este mult mai fragedă. Cu timpul și carnea de vită a ajuns să fie înlocuită cu piept de pasăre, fiind mai accesibil la preț.

Dacă în rețeta originală, predominau cartofii și castraveciorii murați, cu timpul au fost adăugate și alte legume: morcovi, rădăcină de pătrunjel, țelină, gogoșari.

Sosul de maioneză s-a simplificat și el. Maestrul Olivier avea o rețetă specială pentru maioneză, în care folosea și ingrediente mai picante. Azi, maioneza se face simplu cu gălbenușuri, ulei și zeamă de lămâie.

Cum se deosebește salata de boeuf de salata a la russe

Salata a la russe este o salată de iarnă, cu multe legume fierte legate cu maioneză dulce sau picantă. Ea este inspirată de salata de boeuf, dar lipsește carnea.

Pentru a compensa lipsa bucățelelor sățioase de carne se pun mai multe legume și boabe de mazăre.

Cele două salate se prepară la fel, dar diferă ingredientele. Legumele se fierb, se stropesc cu zeamă de lămâie și se condimentează cu sare și piper.

Maioneza se pregătește din gălbenușuri proaspete, ulei și zeamă de lămâie. Se poate adăuga puțin iaurt, muștar, piper și sare sau chiar puțin oțet aromatizat, pentru a fi mai picantă.

Maioneza se poate face și din lapte de soia cu ulei, având aceeași consistență precum maioneza din gălbenușuri.  

Multe gospodine adaugă gogoșari murați la salata a la russe în plus față de salata de boeuf.

Cum se pregătește salata de boeuf

salata boeuf

Este o salată spornică, bogată și sățioasă, care trebuie servită în cantități moderate din cauza maionezei. Pregătirea ei necesită în medie 2 – 3 ore.

Ingrediente necesare

  • 6 cartofi fierți în coajă
  • 6 morcovi fierți
  • Un piept de pui fiert
  • Castraveciori acri după gust
  • Maioneză
  • Sare
  • Piper
  • Lămâie
  • Gogoșari, măsline și ouă fierte pentru decor

Mod de preparare

Legumele și carnea se taie felii subțiri și apoi în cubulețe potrivite.

Se amestecă împreună cu maioneza, se adaugă sare și piper după gust.

Se ornează cu maioneză, felii de gogoșari, măsline și felii de ou fiert.

Ponturi pentru salata de boeuf:

  • Maioneza este mai gustoasă dacă se adaugă muștar în ea și lămâie.
  • Cartofii sunt mai gustoși dacă sunt cartofi roșii fierți în coajă.
  • Legumele trebuie fierte din timp și lăsate să se scurgă bine. Nu trebuie să fie apoase în salată.
  • Carnea poate fi fiartă, pregătită la cuptor sau la grătar.

Cum se pregătește salata a la russe

salata à la russe
salata à la russe

Este o salată delicioasă, cu multe legume de iarnă, legate cu maioneză sau cu iaurt bine scurs pentru cei care doresc o salată mai dietetică.

Ingrediente necesare

  • 5 cartofi fierți în coajă
  • 5 morcovi mari
  • 200 gr de mazăre fină fiartă
  • 2 ouă fierte tari
  • ¼ rădăcină de țelină crudă
  • Castraveciori murați după gust
  • Gogoșari după gust
  • Maioneză
  • Gogoșari, măsline sau ouă pentru decor

Mod de preparare

Legumele fierte se lasă să se scurgă foarte bine, castraveciorii tăiați cubulețe se lasă și ei la scurs, să nu fie apoși în salată.

Legumele tăiate mărunt se amestecă și se combină cu maioneza. Se poate face maioneză de post din lapte de soia.

Ponturi pentru salata a la russe

  • Maioneza poate fi înlocuită cu iaurt grecesc, pentru a fi mai dietetică.
  • Gogoșarii trebuie folosiți mai degrabă pentru decor, decât în compoziție, unde se înmoaie în combinație cu celelalte ingrediente.
  • Țelina crudă și tăiată mărunt se adaugă pentru parfum.
  • Se pot adăuga și cubulețe de mere verzi, tari și acrișoare.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!