Arlberg, steaua Alpilor

De Laura Davidescu pe

Dacă îţi plac superlativele, aici e de tine: regiunea austriacă Arlberg se laudă cu cea mai lungă pârtie de schi din lume, cu cele mai confortabile telescaune şi cele mai multe celebrităţi pe schiuri.
La St. Anton, orăşelul principal din zona Arlberg, aflat în trecătoarea dintre landurile Tirol şi Vorarlberg, mulţi dintre oamenii cu stare ai Europei şi-au cumpărat a doua sau a treia casă. Partea bună este că n-au vrut case noi, ci clădiri vechi de sute de ani, pe care le-au renovat impecabil, aşa că acum St. Anton e unul dintre cele mai frumoase locuri din punct de vedere al arhitecturii tiroleze şi, pentru al nu-ştiu-câtelea an, staţiunea se află în topul celor mai frumoase douăsprezece destinaţii de schi din lume (Best of the Alps), alături de faimoasele St. Moritz, Cortina d’Ampezzo, Kitzbuhel sau Chamonix.

Locul în top şi-l merită pe bună dreptate: cei 280 km de pârtie de schi amenajată şi cei 180 km de pârtie free-ride sunt deserviţi de zeci de telescaune, telecabine şi teleschiuri, absolut toate încălzite – lucru unic în lume.

Locul unde s-a inventat schiul

În plus, Arlbergul este una dintre foarte puţine regiuni din Europa unde poţi face helischi. Cum vine asta? Îţi spun eu: dimineaţă, după micul dejun, îţi pui clăparii şi te urci în elicopterul parcat pe peluza hotelului. Apoi survolezi Alpii şi îţi alegi un platou bine înzăpezit, unde elicopterul aterizează şi de unde porneşti în către vale pe un traseu virgin 100%. Asta cu condiţia să schiezi la nivel de expert.

Nivelul amintit îl poţi atinge fără probleme dacă vei alege să urmezi cursurile unei şcoli de schi din St. Cristoph, satul învecinat cu St. Anton. Acesta este locul unde schiatul a fost ridicat la rang de sport, şi asta încă din secolul al XIX-lea. În anii ’20 la St. Cristoph deja exista şcoală de schi, aşa că să nu te miri că aici funcţionează cea mai mare şi mai vestită şcoală de schi din Europa. În plin sezon, în regiunea Arlberg lucrează cam 1200 de instructori acreditaţi, pentru care e obligatoriu să ştie cunoastă tehnica Arlberg (din ce am înteles eu, asta înseamnă să faci ocolirile fără să ridici schiul din zăpadă, printr-o combinaţie de plug şi apoi aducere în paralel a schiurilor, folosind flexiuni din genunchi şi mai puţin balans).

Cel mai frumos sat al Europei

După atâta mişcare, e vine şi timpul de after-ski: în localităţile Zurs sau Lech, care a fost declarat, cu câţiva ani în urmă, drept cel mai frumos sat al europei, e mai posibil să te relaxezi la o cupă de şampanie decât la o cană cu gluhwein (vin fiert.) De ce spun asta? Fiindcă cele două aşezări sunt mai mult decât luxoase – sunt exclusiviste: La Zurs te poţi întâlni, de exemplu, cu Caroline de Monaco, cu regina Beatrix a Olandei, cu Billy Joel sau chiar cu Arnold Schwarzenegger.

Cu atâtea celebrităţi pe metru pătrat, este explicabil faptul că numai în Lech găseşti cea mai mare densitate de restaurante care se pot lăuda cu multe bonete Gault Millau (un sistem de cotare cel puţin la fel de pretenţios ca stelele Michelin, şi foarte popular în Franţa, Austria, Germania şi Benelux), unele dintre ele aflate la altitudini apreciabile, şi magazine din care îţi poţi cumpăra ultimele creaţii prezentate pe podiumurile de modă şi la saloanele auto. Sper că nu te-am speriat cu luxul din Lech şi Zurs, căci nu e obligatoriu să te cazezi acolo. Poţi găsi căbănuţe confortabile, hoteluri familiale şi apartamente spaţioase în Stuben, aflat şi el în apropiere.

Când să te duci în regiunea Arlberg

Oricând vrei tu! Pe lângă zăpada incredibilă, facilităţile în continuă înnoire şi surprizele gastronomice, se adaugă şi o mulţime de manifestări, în principal sportive. Iată cum arată calendarul lor:

27-29 nov: deschiderea oficială a sezonului
28 nov.: XXL-RIESENtorlauf la St. Anton
9-12 dec.: Trofeul de tenis St. Anton
1 ian.: Spectacol de artificii în Zürs
2 ian.: Spectacol de schi, cursă cu torţe şi artificii la Stuben
9-31 ian.: Ladies First la St. Anton
16 ian.: Cursa „Inelul alb” în Lech şi Zürs
30 ian.-6 febr.: Saptămâna cluburilor de schi Arlberg în toate locaşiile
28-31 ian.: Festivalul Bregenz pe zăpadă la Lech
17 apr.: Longboard Classic Race la Stuben
09-11 apr.: Intersport SpringFestival la St. Anton
24 apr.: „Fascinaţia albă” la St. Anton
24 apr.: „Mountain Trophy” la Lech şi Zürs
25 apr.: Final de sezon la Arlberg

Să un crezi însă că după această dată Arlbergul nu-ţi mai rezervă surprize. Ce-ai zice de un sejur într-un spa incredibil de luxos, la preţuri de… cabană? Mergi o dată vara în Arlberg şi te vei îndrăgosti de această regiune.

Mai multe informaţii, inclusiv oferte de cazare, găseşti pe următoarele site-uri:www.lech-zuers.at; www.stuben.com; www.stantonamarlberg.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro