Filmul românesc triumfă la Locarno

De Nicoleta Galeteanu pe

Festivalurile internaţionale de film nu aduc locuri perdante pentru filmul românesc în această vară. Chiar dacă premiul „Anonimul” a fost „delegat” în Polonia în acest an…
 … filmul românesc a triumfat mai ferm ca niciodată la cel mai influent festival de film din Elveţia.

Prezent cu primul său lungmetraj din carieră, tânărul regizor Marian Crişan reuşeşte o „dublă victorie” la Festivalul de Film de la Locarno, încheiat pe 14 august, „Morgen” fiind recompensat cu patru premii importante în acest an: premiul special al juriului – al doilea ca importanţă după Leopardul de Aur -, distincţia ecumenică, premiul juriului tineretului, precum şi trofeul Don Quijote din partea Federaţiei Internaţionale Cineclub.

Sub regia lui Marian Crişan, lungmetrajul este o coproducţie franco-româno-maghiară, ce pune în atenţia publicului teme precum migraţia, legea, omenia. Filmul este povestea unui bărbat care trăieşte la graniţa româno-ungară. În timp ce pescuieşte, acesta întâlneşte un imigrant ilegal turc, iar cei doi se împrietenesc.

Şi perfomanţa actorilor români a fost recompensată de către juriul elveţian. Aflat în competiţie alături de „Morgen”, filmul lui Bogdan George Apetri, „Periferic”, i-a adus actriţei Ana Ularu trofeul Boccalino – premiul criticii elveţiene pentru cea mai bună actriţă.

Nu în ultimul rând, lungmetrajul israelian „Misiunea Directorului de Resurse Umane”, coprodus de Tudor şi Oana Giurgiu, a fost desemnat „Cel mai bun film din Piazza Grande”.

Anonimul pleacă în Polonia

La rândul său şi Festivalul din Sfântul Gheorghe şi-a împărţit premiile la finalul săptămânii (pe 15 august), trofeul „Anonimul” fiind predat în acest an regizorului polonez Pawel Borowski pentru lungmetrajul său intitulat „Zero”.

Producţia despre capitalism a surclasat cu 15 voturi filmul mexican „La mare”, cronica unei relaţii tată-fiu, şi producţia autohtonă „Caravana cinematografică”, de Titus Muntean.

Florin Şerban, în competiţie la Oscar

Regizorii români promit să „facă valuri” şi la Premiile Oscar de anul viitor tot cu un debut cinematografic, premiat deja la Festivalul de la Beerlin.

Astfel, pelicula „Eu când vreau să fluier, fluier„, în regia lui Florin Şerban, este propunerea României la Gala Oscar 2011, au anunţat reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei. Filmul va participa la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”.

Sursa foto: Festival del film Locarno

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro