Alimente banale care nu știai că îți pot ucide animalul de casă

De Ana Munteanu pe
Majoritatea oamenilor care au un animăluț în casă îl tratează ca pe un membru al familiei. Asta este ok, dar până în punctul în care sunt hrăniți cu lucruri care, deși par inofensive, ajung să le facă rău. Ce e delicios pentru noi, pentru ei o poate fi otravă curată! Unele lucruri îi pot deranja la stomac – în cel mai bun caz – dar altele pot fi fatale. Vă dăm o listă cu ce îi dai și nu ar trebui să îi mai dai animăluțului tău. 

Xylitol

Acest înlocuitor al zahărului folosit de cei care suferă de diabet, se regăsește, în concentrații mici în unele fructe și legume, în unele bomboane, gume de mestecat și produse de îngrijire orală.

Inofensiv pentru oameni, dar dăunător pentru animale. Chiar și cele mai mici cantități pot fi fatale pentru câini. Simptomele inițiale sunt: vomă, letargie, lipsă de coordonare a mișcărilor. Cele avansate sunt scăderea glicemiei, atacuri de apoplexie, insuficiență hepatica și chiar moarte.

Cofeină

Regăsită în cafea, ceaiuri, cacao, ciocolată, sucuri și băuturi energizante, dacă este ingerată de câini sau pisici în cantități mari, cofeina le poate da acestora crize de apoplexie, tremur ușor și necontrolat al corpului, probleme de inimă și de respirație, agitație…

Struguri și stafide

Pe scurt, dacă sunt ingerați, strugurii – în varianta lor proaspătă sau uscată – declanșează insuficiență renală, care poate fi fatală.

Alcool

Chiar și o cantitate mică de alcool e dăunătoare pentru animăluțul tău! Îi provoacă vomă, diaree, probleme de coordonare a membrelor și chiar moarte. Și le afectează creierul și ficatul fix ca la oameni. Cu cât mai mic animalul, cu atât mai puternică și dramatică reacția.

Ceapă și usturoi

Pentru noi sunt benefice, pentru ei sunt letale. Câinii și pisicile – mai ales cele din urmă – pot avea probleme gastrointestinale atât de puternice dacă înghit ceapă sau usturoi care atacă celulele roșii și duc la anemie severă.

Avocado, piersici, curmale și prune

Câinii pot avea vărsături și diaree dacă primesc prea mult avocado. De asemenea, semințele ingerate afectează intestinele. Și, cel mai grav lucru: dacă animalele ingerează sâmburii de piersici și prune vor muri, din cauza cianurii conținute de aceștia.

Ouă, carne și pește crud(e)/puțin gătite

Cele mai sus enumerate, dacă nu sunt gătite cum trebuie, provoacă intoxicație alimentară din cauza unor bacterii precum Salmonella și E. coli. De asemenea, ouăle crude conțin o enzimă care pot afecta pielea. Peștele crud are niște paraziți care dau animăluțelor vărsături, febră, umflă ganglionii limfatici și pot duce chiar la moarte. Mulți oameni își hrănesc micuții prieteni necuvântători cu carne sau pește crud și consideră că este ok. Da, unele animăluțe (precum cele maidaneze) au organismele mai puternice și nu au reacții puternice. Însă cei care au animale de rasă sunt sfătuiți insistent să renunțe la acest obicei nesănătos dacă vor să își aibă alături, cât mai mult timp, animalul de companie.

Foto: câine hrănit cu tort /

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro