Cum alegi culoarea pereţilor – sfaturi utile

De Revista Unica pe

Dacă doreşti o schimbare rapidă şi de efect pentru a transforma aspectul şi atmosfera unei încăperi, vopseaua este soluţia
Trebuie să te gândeşti la anumite aspecte, înainte de a te decide asupra unei culori, deoarece pereţii ocupă o suprafaţă foarte mare din încăpere, iar culoarea aleasă poate influenţa activităţile care se desfăşoară într-o cameră şi starea de spirit a celor care vor locui aici.
Astfel, pentru a crea iluzia unui spaţiu mai mare, trebuie folosite tonuri reci de albastru, verde, gri sau mov, care dau senzaţia de depărtare, iar pentru a micşoara un spaţiu foarte mare, se folosesc culori calde, intense, precum galbenul, roşul şi portocaliul, care dau senzaţia de apropiere. Aceleaşi iluzii optice pot fi folosite şi pentru tavane sau pentru mascarea unor imperfecţiuni.

Efecte speciale

În zilele noastre, există multe tipuri de vopsea din care poţi alege. Dacă îţi doreşti altceva decât tradiţionalul „vinarom“ pentru pereţi, fă o vizită în magazinele specializate în comercializarea vopselelor şi inspiră-te din cataloagele lor.
Poţi decora un perete cu un finisaj neuniform – prin tratamente de tamponare, stropire sau ştergere a culorii, sau, pentru un efect mai intens, prin zugrăvirea unui perete în mai multe straturi de vopsea diluată, acest lucru oferind o profunzime mai mare culorii.
Pentru a fi sigură de rezultat, apelează la un profesionist, recomandat de preferat de magazinul de unde cumperi vopseaua. Aşadar, un spaţiu poate părea mai mare sau mai mic, luminos sau întunecat, dramatic sau liniştit, dacă vom şti să alegem culorile potrivite. De asemenea, utilizarea eficientă a unei culori poate compensa lipsa luminii naturale.
Cea mai bună metodă de testare a unei culori este să vopsiţi, pe o bucată de carton, o pată destul de mare şi să o studiaţi în diferite momente ale zilei.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro