Aisha, simbolul suferinţei femeilor afgane

De Erika Chivu pe

O fată mutilată de soţul ei taliban este simbolul suferinţelor pe care le îndură femeile în Afganistan. Citeşte despre viaţa femeilor afgane şi drepturile lor.
Aisha, fata afgană care a devenit faimoasă după ce a apărut cu faţa mutilată pe coperta revistei Time, a primit o proteză în locul nasului tăiat. La scurt timp, ea a primit şi un pemiu din partea Mariei Shriver, prima doamnă a Californiei şi soţia lui Arnold Schwarzenegger, la ceremonie Aisha fiind mai frumoasă decât majoritatea femeilor din sală.

Proteza este doar temporară, urmând ca tânăra să sufere o operaţie de reconstrucţie pentru refacerea nasului.

Soţul i-a tăiat nasul drept pedeapsă

Tragica ei poveste a început la 12 ani, când părinţii au promis să o dea de soţie unui taliban căruia îi erau datori. Ajunsă în familia soţului, la 16 ani, Aisha a fost abuzată, bătută şi forţată să doarmă în grajd, cu vitele. Sătulă de acest tratament, a încercat să fugă, dar familia soţului a reuşit să o găsească.

Un tribunal taliban care a analizat cazul, a decis că soţul trebuie să îi taie Aishei nasul şi urechile, ceea ce s-a şi întâmplat la scurt timp. După această tortură a fost lăsată să moară în munţi. „Când mi-a tăiat nasul şi urechile am leşinat. Era noapte şi am simţit că îmi intră apă rece în nas. Am deschis ochii şi nu vedeam nimic din cauza sângelui”, a declarat Aisha într-un interviu pentru CNN.

Dar fata nu s-a dat bătută şi, cu ultimele puteri, s-a târât până în satul bunicului ei, căruia i-a cerut ajutorul. Familia a reuşit să o interneze într-un spital american unde a fost îngrijită 10 săptămâni. A fost dusă la un adăpost secret din Kabul, capitala Afganistanului, apoi o fundaţie americană a luat-o în SUA unde a fost repartizată la o familie gazdă.

Controversa trupelor americane în Afganistan

Aisha a devenit simbol al suferinţelor pe care le îndură femeile afgane după ce a apărut pe coperta revistei Time, în august 2010, alături de titlul „Ce se va întâmpla dacă părăsim Afganistanul”. Revista susţine că fără ajutorul armatei americane fata nu ar fi supravieţuit şi că vor mai fi multe astfel de cazuri dacă talibanii sunt lăsaţi să preia conducerea ţării.

Coperta a stârnit o controversă la nivel naţional în SUA, unii cititori fiind convinşi că poza este realizată pe calculator, iar Aisha este un fotomodel plătit ca să pozeze. Timpul a dovedit că aceste voci se înşelau, însă discuţiile privind retragerea trupelor americane din Afganistan au rămas.

Mulţi spun că femeile sunt primele care vor avea de suferit în urma retragerii.

Femeile afgane sub regimul taliban

Din 1996, când au ajuns la conducerea Afganistanului, şi până în 2001, când au fost răsturnaţi, talibanii au tratat femeile mai rău decât orice altă societate din lume. Femeile afgane şi-au pierdut dreptul la vot, la muncă, la educaţie, la alegerea viitorului soţ. Nu aveau voie să iasă din casă decât însoţite de un bărbat şi numai purtând burqua, acel veşmânt care le acoperea din cap până în picioare, nelăsând la vedere nici măcar ochii.

Citeşte continuarea în pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2