Spania, exclusă de pe lista țărilor galbene. Care sunt statele cu risc epidemiologic ridicat

De Unica.ro, pe
După ce Institutul Național de Sănătate Publică anunțase că Spania intră de marți, 11 august, pe lista țărilor incluse în zona galbenă, măsura a fost ridicată. Persoanele care vin din Regatul Spaniei nu mai trebuie să stea în carantină 14 zile pe teritoriul României. 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 39 prin care s-a decis eliminarea Regatului Spaniei de pe lista țărilor galbene. În același document este specificat faptul că de acum „Instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările / zonele de risc epidemiologic ridicat se adoptă prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza situației emise de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și a propunerilor formulate de Institutul Național de Sănătate Publică, luând în considerare toate implicațiile asupra domeniului sănătății publice.”

Citește online gratuit numărul de august al revistei Unica

Înainte de a se lua o astfel de decizie, vor fi analizate toate implicațiile asupra sănătății publice, precum și aspectele socio-economice generate de instituirea măsurii de carantinare. Dacă va fi necesar, se poate institui carantina pentru cetățenii care se întorc în România în anumite zone sau regiuni administrative din statele cu risc epidemiologic ridicat, potrivit Digi24.

Lista statelor din zona galbenă

Potrivit Hotărârii nr 39 din 10.08.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, lista galbenă ce a intrat în vigoare în data de 11.08.2020, ora 0.00, cuprinde 40 de state, după cum se arată în comunicatul INSPR.

Africa de Sud
Argentina
Armenia
Aruba
Bahamas
Bahrain
Bolivia
Bosnia si Herțegovina
Brazilia
Capul Verde
Chile
Columbia
Costa Rica
El Salvador
Guineea Ecuatoriala
Honduras
Insulele Feroe
Insulele Turks si Caicos
Insulele Virgine ale Statelor Unite
Irak
Israel
Kazahstan
Kârgâzstan
Kosovo
Kuweit
Luxemburg
Macedonia de Nord
Maldive
Moldova
Muntenegru
Oman
Palestina
Panama
Peru
Puerto Rico
Qatar
Republica Dominicana
Sint Maarten
Statele Unite ale Americii
Surinam

Citește și: Dosar penal pentru o bătrână carantinată care ieșise să-și ia alimente. Femeia mâncase doar zahăr în ultimele zile

Măsura de carantină se aplica tuturor persoanele care sosesc dintr-o călătorie internațională din zonele cu risc epidemiologic ridicat. Izolarea se instituie la domiciliu, la o locație declarată sau, după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități. Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresa.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!