Solstițiul de vară 2022. Ce semnificații are în tradițiile românești

De Adina Zamfir, pe

Cea mai lungă zi a anului este ziua solstițiului de vară, când ne vom bucura cele mai multe ore de lumina soarelui. Solstițiul de vară 2022 marchează începutul verii astronomice și totodată începutul zodiei Racului.

Solstițiul de vară 2022 are loc pe data de 21 iunie, așa cum ne-am obișnuit aproape în fiecare an. Solstițiul de vară pică întotdeauna între 20 și 21 iunie, dar cel mai des acesta se petrece pe data de 21 iunie.

Anul acesta, solstițiul de vară are loc marți, 21 iunie, la miezul zilei, la ora 12 și 13 minute. Noaptea de 21 spre 22 iunie va fi cea mai scurtă din timpul anului. Dar, după data de 21 iunie, zilele încep să scadă treptat și nopțile vor crește până când vor deveni egale la echinocțiul de toamnă care va avea loc pe data de 23 septembrie.  

Cum va fi vremea în timpul solstițiului de vară

Ziua de 21 iunie va fi ziua cea mai luminoasă, deoarece Soarele se ridică la unghiul maxim față de orizont și ne vom bucura de lumina zilei timp de 15 ore și 32 de minute.

Pe data de 21 iunie, Soarele va răsări la ora 5:31 și va apune puțin după ora 21. Va urma cea mai scurtă noapte a anului care va dura 8 ore și 28 de minute.

Cu toate acestea, solstițiul de vară 2022 nu este neapărat cea mai călduroasă zi a anului. Ca în fiecare an, zilele cele mai calde vor fi în lunile iulie și august. În preajma solstițiului de vară se anunță o temperatură medie cuprinsă între 26 și 29 de grade în întreaga țară.

De unde vine denumirea de solstițiu

Termenul solstițiu vine din limba latină și înseamnă ”soarele care stă”. Acesta este compus din cuvintele ”sol”, adică soare, și ”stitium” care vine de la verbul sisto – sistere care însemna a rămâne, a sta, a fi constant…

În timp ce în emisfera nordică are loc solstițiul de vară, în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă care marchează începutul iernii astronomice.

Ca atare, solstițiul de vară este ziua în care Soarele stă cel mai mult timp pe cer și luminează pământul. În multe țări de pe glob, ziua solstițiului de vară era o adevărată sărbătoare a Soarelui. Ziua Soarelui era celebrată prin tot felul de ritualuri și tradiții, dar o bună parte din ele au fost uitate.  

Solstiții și echinocții în 2022

Echinocțiul de primăvară 2022: 20 martie

Solstițiul de vară 2022: 21 iunie

Echinocțiul de toamnă 2022: 23 septembrie

Solstițiul de iarnă 2022: 21 decembrie

Solstițiul de vară din 2022 până în 2030

Solstițiul de vară 2022 – 21 iunie

Solstițiul de vară 2023 – 21 iunie

Solstițiul de vară 2024 – 20 iunie

Solstițiul de vară 2025 – 21 iunie

Solstițiul de vară 2026 – 21 iunie

Solstițiul de vară 2027 – 21 iunie

Solstițiul de vară 2028 – 20 iunie

Solstițiul de vară 2029 – 21 iunie

Solstițiul de vară 2030 – 21 iunie

Solstițiul de vară 2022 și tradițiile românești

Solstițiul de vară 2022. Ce semnificații are în tradițiile românești

Ziua solstițiului, când Soarele rămânea mai multe ore pe cer, era marcată în mod deosebit în calendarele din trecut. Ziua solstițiului era o adevărată sărbătoare a Soarelui, iar oamenii aveau o mulțime de ritualuri și obiceiuri legate de recoltele de vară și de fructele care se coc la mijlocul lunii iunie.

În preajma solstițiului de vară se coceau grâul și orzul și începea recolta. Prin livezi se coceau primele fructe de vară, la pădure era plin de tei înfloriți, de sânziene, sunătoare și alte flori de leac pe care femeile le culegeau pentru remedii vindecătoare.

Lumina Soarelui semnifica belșugul, vitalitatea, forța creatoare a naturii și energia spirituală a omului. Ritualurile vechi din timpul solstițiului de vară sunt, poate, cele mai bogate și cele mai semnificative. Oamenii se îmbăiau în lacuri și râuri în ziua solstițiului, obicei care avea deopotrivă semnificații curative, dar și spirituale, de refacere a energiei și a vitalității. Femeile și fetele se spălau pe față cu roua de pe flori, în dimineața solstițiului, să fie frumoase și sănătoase, să aibă parte de dragoste și de ocrotire.

Ziua Soarelui și ritualurile magice

Ziua Soarelui era un mare prilej de bucurie în lumea satului de odinioară. Se țineau petreceri care începeau din timpul zilei, iar seara târziu se aprindeau focuri mari pe dealuri și la margine de drumuri pentru a sărbători puterea magică a Soarelui. Focurile aveau puterea să alunge spiritele rele, năpastele și necazurile din casele oamenilor.

În credințele românești, Soarele era sursă de viață și de sănătate, însemna pasiune, vitalitate, putere și căldură. Soarele aducea dragostea și mulți tineri se căsătoreau când venea solstițiul de vară pentru a le purta noroc. Iar tinerele mirese, precum și mirii se scăldeau ziua în apa curată a unui râu, să fie sănătoși și să aibă parte de belșug.

Sânzienele și Drăgaica, sărbători legate de solstițiul de vară

Solstițiul de vară 2022. Ce semnificații are în tradițiile românești
Flori de sânziene, aurii ca Soarele

La solstițiul de vară începeau să înflorească sânzienele, spirite benefice transformate în flori, după cum spuneau poveștile din bătrâni. Femeile invocau puterea sânzienelor prin cântece de dragoste și le purtau în păr. Ele invocau prin dansuri și cântece Drăgaica, un spirit benefic și protector al familiei, al iubirii și al naturii.

În multe regiuni, fetele se spălau pe față cu roua adunată de pe flori în dimineața solstițiului de vară. Roua aceasta curată ca lacrima avea proprietăți magice, le făcea mai frumoase, le păstra tinerețea și le aducea în cale dragostea pe care o doreau.

De asemenea, în seara solstițiului, exista obiceiul să se facă o baie ritualică în apa în care au fiert ierburi de leac și flori magice de sânziene. Această baie alunga durerile și suferințele din trup, aducea sănătate și vitalitate sau fertilitate femeilor tinere care își doreau copii.

Curiozități științifice legate de solstițiul de vară

Pământul este în cel mai îndepărtat punct față de Soare

Datorită faptului că ziua solstițiului este cea mai lungă și vedem Soarele mai mult timp pe cer, mulți oameni pot crede că Pământul se află mai aproape de Soare. Din contră, în această zi, Pământul se află în cel mai îndepărtat punct, dar emisfera nordică în care se află și România este înclinată către Soare și primește mai multă lumină și căldură.

Apusul ține mai mult

Ieși la plimbare pe câmpie, pe culmea unui deal sau la malul mării în seara solstițiului de vară și te vei bucura de cel mai lung apus. Pe data de 21 iunie va dura mai mult până când Soarele va coborâ sub linia orizontului. De aceea, apusurile din luna iunie sunt cele mai lungi și romantice.

Umbra este cea mai scurtă

La miezul zilei, cine își caută umbra va descoperi că este foarte scurtă. Razele soarelui pică aproape perpendicular, iar umbra ta va fi cea mai scurtă din tot anul în ziua de solstițiu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!