Sfânta Muceniță Ecaterina, sărbătorită pe 25 noiembrie. De ce este bine ca femeile să îi citească rugăciunea în fiecare zi

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 24 noiembrie 2022, 12:48

Rugăciunea Sfintei Mucenițe Ecaterina pentru luminarea minții este de mare ajutor, mai ales atunci când trebuie să luăm o decizie importantă. Fie că ne confruntăm cu o perioadă mai dificilă și nu știm ce decizii să luăm, fie întâmpinăm anumite probleme de sănătate, această rugăciunea este de mare ajutor și are puteri miraculoase asupra celui care o rostește. Iată de ce este bine să citim rugăciune în fiecare zi.

Credincioșii o sărbătoresc an de an pe Sfânta Muceniță Ecaterina pe data de 25 noiembrie și este considerată a fii patroana – printre alții – a filosofilor, a morarilor și a studenților. Potrivit celor de la doxologia.ro, sărbătoarea aceasta este marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox. Și pentru că pe 25 noiembrie este postul Crăciunului, în această zi nu se mănâncă de dulce.

Viața Sfintei Mucenițe Ecaterina

Născută în Alexandria pe vremea împăratului Maximinus, în secolul al IV-lea, Sfânta Ecaterina era fiica guvernatorului provinciei egiptene. Se spune că sfânta era foarte frumoasă, motiv pentru care era curtată de foarte mulți bărbați fascinați de frumusețea și înțelepciunea ei. Dar pentru că aceasta îi refuza pe toți a fost trimisă de către mama sa, creștină în ascuns, la un duhovnic care i-a spus că va cunoaște un bărbat precum nimeni altul.

Acesta nu era nimeni altul decât Mântuitorul Iisus Hristos care i s-a arătat în vis, dar care nu a privit-o, până când nu a primit Taina Sfântului Botez. Mărturisindu-și credința în Domnul aceasta i-a convertit și pe cei mai învățați dascăli prezenți acolo, care au fost arși pentru mărturisirea lor, ca urmare a poruncii împăratului.

VOTEAZĂ-ți produsele preferate la UNICA BEAUTY CELEBRATION! Care sunt cele mai bune produse cosmetice? 

Sfânta Ecaterina a fost întemnițată și torturată

Sfânta Ecaterina din Alexandria este unul dintre cei mai populari martiri creștini timpurii. Refuzând să se închine idolilor, Sfânta Ecaterina a fost întemnițată și torturată, iar pe când se pregăteau să o tragă pe roată, un înger a lovit toate instrumentele, stricându-le planul păgânilor. De aici vine și termenul de roata Ecaterinei. În cele din urmă, călăul i-a tăiat capul pe care ea îl așezase, smerită, sub sabie.

Moaștele Sfintei Mucenițe Ecaterina, găsite pe Muntele Sinai

După moartea ei, îngerii i-ar fi dus trupul pe Muntele Sinai, unde, potrivit legendei, a fost descoperit 500 ani mai târziu. În jurul anului 800 d.Hr., un călugăr a avut o vedenie în care a văzut trupul plin de lumină al Sfintei Ecaterina ce era ridicat de îngeri pe un vârf în apropiere de Muntele Sinai, unde a rămas neatins. Urmând sfatul acestui văzător cu duhul, călugării de pe Sinai au urcat pe vârful respectiv unde au găsit moaștele sfintei. De atunci vârful poartă numele Sfintei Ecaterina. În Evul Mediu, când povestea căsătoriei sale mistice cu Hristos a fost larg răspândită, ea a fost una dintre cele mai populare sfinte și una dintre cele mai importante fecioare martire. Sfânta Ioana d’Arc susținea că vocea Ecaterinei se număra printre vocile cerești care îi vorbeau.

Sfânta Muceniță Ecaterina, ocrotitoarea studenților teologi

Se spune că Sfânta Muceniță Ecaterina, prăznuită de către creștinii ortodcși la data de 25 noiembrie este patroana filosofilor și a savanților și se crede că ajută la protejarea împotriva morții subite. Mai mult, aceasta este ocrotitoarea studenților teologi din București. Paraclisul din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București poartă hramul „Sfânta Muceniță Ecaterina”. De altfel, o mică parte din moaștele Muceniței sunt la Biserica Colțea, din București.

Sute de mii de români sărbătoresc pe 25 noiembrie onomastica

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date peste 350.000 de români își sărbătoresc pe data de 25 noiembrie onomastica, cu ocazia praznicului Sfintei Muceniţe Ecaterina. Cele mai întâlnite prenume feminine sunt Ecaterina Cătălina și Caterina, iar la bărbaţi, cele mai multe persoane poartă prenumele derivat de Cătălin.

Rugăciune către Sfânta Ecaterina


O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti. 
Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora. 
Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos ,,aur lămurit în foc”, ,,veşminte albe” spre a acoperi goliciunea sufletului şi ,,alifie” pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!