Raed Arafat, despre coronavirus: „Valul 2 poate să fie și în vară”

De Unica.ro, pe
Cel de al doilea val de coronavirus al putea veni chiar și vara aceasta, a avertizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Acesta a precizat că după 15 mai nu trebuie să ne imaginăm că ne putem relua viața așa cum era înainte de Covid-19.

Până acum am luat măsuri ferme, încet-încet responsabiliatea se transferă către cetățean. Dacă omul de rând înțelege că ieșitul din casă are reguli, chiar dacă nu mai are nevoie de declarație în localitate, că portul măștii este obligatoriu, dacă înțelege aceste aspecte avem șansa să trecem mai ușor și prin al doilea val”, a afirmat Arafat la Digi 24.

Valul 2 poate să fie și în vară, poate cu 20% mai puțin impact, poate că temperatura să limiteze transmiterea, dar nu să o oprească”, a subliniat șeful DSU.

Citește și: Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o țară pentru a relaxa măsurile de protecție împotriva COVID-19, potrivit OMS

Potrivit lui Raed Arafat, autoritățile continuă pregătirile pentru a crește numărul de locuri în spitale, numărul de paturi pentru terapie intensivă, centre unde să fie internați asimptomaticii sau cei cu forme ușoare, astfel încât țara să fie pregătită pentru al doilea val.

De asemenea, el a afirmat că există o mică scădere a numărului de infectați în ultimele zile.

Există o ușoară coborâre, dar nu suficient să se spună că nu mai vine încă un val. Semnele sunt pozitive, dar nu sunt concludente că totul e perfect și că, orice facem, virusul a dispărut. Virusul nu a dispărut, poate va reveni în toamnă, dar din punctul nostru de vedere, virusul există, infecții vor fi, persoanele vulnerabile au rămas vulnerabile”, a explicat șeful DSU.

„Nu trebuie să fim deloc relaxați, deloc neglijenți”, a mai spus Arafat.

Sursă foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!