Medicul Octavian Jurma: „Vaccinul nu ne face invulnerabili la infecția cu varianta Delta, însă ne ferește să ajungem în spital sau cimitir”

Ultimul update Marți, 17 august 2021, 17:51

Medicul Octavian Jurma atrage atenția oamenilor cu privire la cât de importantă este vaccinarea tinerilor și a copiilor de peste 12 ani, în condițiile în care tulpina Delta face ravagii.

Octavian Jurma și-a exprimat părerea pe Facebook, după cum arată Libertatea: „De ce bat câmpii cu vaccinarea tinerilor şi a copiilor peste 12 ani? De ce insist să se dea drumul liber la a 3-a doza de vaccin şi la rapelul heterolog (rapel cu alt vaccin decât prima doză)? Pentru că tulpina Delta nu este doar mai infecţioasă, este și mai periculoasă decât Alpha și tulpinile precedente”.

Medicul a prezentat și o statistică din Statele Unite ale Americii, care earată că în ultimele două săptămâni, peste 50% din noile internări cu COVID-19 din SUA sunt în categoria persoanelor sub 60 de ani. „Faţă de ianuarie, în ultimele 2 săptămâni numărul de noi internări în spitale s-a dublat atât în categoria 18-39 ani, cât şi in categoria 40-59 ani”, a spus el. „Nu mai discutăm aici de cei care «oricum mureau», ci de oameni productivi, mulţi dintre ei părinți ai unor copii încă minori”.

Citește și: Octavian Jurma, medic, declarații tăioase la adresa conspiraționiștilor: „Dreptul de a infecta pe ceilalți a devenit suveran”

Citește și: Ioana Silly: cum arată viața în misiunile umanitare Medici Fără Frontiere, dincolo de bula Europei

Citește și: Avertismentul medicilor: persoane tinere, nevaccinate și fără comorbidități internate cu COVID-19 la ATI

Citește și: Persoanele vaccinate cu schema completă au un risc de trei ori mai mic să dezvolte COVID-19, conform unui studiu

„Majoritatea spitalizărilor sunt din rândul celor nevaccinati, deci această distribuţie se datorează şi faptului ca populația peste 60 de ani este vaccinaă în SUA într-un procent mult mai mare decât populaţia tânără”, a mai explicat doctorul.

Jurma a spus că perioada rămasă până la deschiderea școlilor ar putea fi folosită pentru a proteja părinții și copiii prin vaccinare. „O campanie adresată părinţilor şi elevilor poate face diferenţa, pentru că părinţii sunt printre puţinii adulți care mai sunt preocupați de pandemie și vaccinare înainte de deschiderea școlilor”, este părerea acestuia.

„Adevărul este că Valul 4-Delta a sosit deja în România şi crește vertiginos de 4 săptămâni”, a atras el atenția. „Negationiştii au dreptate când spun că într-o furtună te poți îneca şi cu colac de salvare şi fără. Dar de aici şi până la a spune că e totuna daca ai sau nu colac de salvare în plin val e cale lungă și tu decizi dacă merită riscul în raport cu deranjul. Vaccinul nu ne face invulerabili la infecția cu varianta Delta și boala COVID-19, însă ne ferește să ajungem în spital sau cimitir”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!