O scriitoare britanică trăiește de 8 ani în munții României: „La români, cel mai mult îmi place ideea de vecin”

De Ioana Tătaru, pe
Arabella McIntyre-Brown, o doamnă în vârstă de 60 de ani, care a locuit în orașe mari, ca Londra și Liverpool, s-a mutat în 2010 la Măgura, un sat de lângă Bran și este fascinată de țara noastră. Ea este autoarea seriei de cărți „Floss, cățelul rătăcit” și a mai multor volume pentru cei mici.

Arabella: „Aici unde locuiesc eu, natura nu e stricată”

În timp ce mulți români hotărăsc să plece din țară, Arabella a ales să se mute în munții din România: „Aici unde locuiesc eu, natura nu e stricată. Satele nu sunt atât de comerciale ca în Anglia sau SUA. Crăciunul înseamnă zilele de Crăciun, tradiții și atmosferă plăcută, nu magazine, aglomerație și cheltuială. Îmi place mult conceptul de vecin. Aici trebuie să ai grijă de vecini, să te interesezi de soarta lor, chiar dacă nu-i simpatizezi în mod special”, a declarat scriitoarea.

scriitoarea-britanica-arabella-mcintyre-browna-

 

În căsuța ei de la munte, Arabella scrie cărți, mai ales pentru copii. Femeia și-ar dori să obțină și cetățenie, dar spune că mintea îi joacă feste și nu mai poate învăța așa cum trebuie limba română. Pentru Arabelle, trecerea de la Londra sau Liverpool, la un sat din țara nostră a fost minunat: „M-am obișnuit repede, deși am stat 11 ani în Londra și 20 în Liverpool. Mi-am dat seama că nu-mi plac orașele mari. Aici e ca în Sussex, doar că mai ieftin. Arabelle înțelege limba română, mai ales cuvintele uzuale, cum ar fi: „acoperiș”, „cal”, „gard”, „vecin”, „grădină”, „pisică”, „masă”.

Scriitoarea britanica

 

Chiar dacă este fascinată de traiul din România, Arabelle a declarat că nu îi place politica și corupția din țara noastră: „Mă sperie, deși nu sunt implicată direct. Urăsc homofobia și ignoranța de care dau dovadă unii români. După cum le urăsc și la poporul englez. Mai detesc și faptul că oamenii de aici tratează animalele ca pe niște obiecte. Încerc să schimb cât pot lucrul acesta, măcar atât să fac”, a spus ea. Scriitoarea le este recunoscătoare oamenilor din Măgura pentru că „au adoptat-o” și i-au acceptat „excentricitățile”. Arabella McIntyre-Brown a scris 15 cărți, 10 în Marea Britanie și 5 în România.

Sursă: Libertatea.ro

Sursă foto: Libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!