Cum va fi vremea de Rusalii 2020

De Unica.ro pe
Chiar dacă în ultima perioadă manifestările instabilității atmosferice și-au făcut apariția aproape zilnic, ANM estimează că vremea de Rusalii 2020 se va încălzi, iar maximele ar putea atinge chiar și valori de 27 - 28 de grade Celsius. 

Luna iunie a debutat cu cod galben de ploi, care au avut și caracter torențial, grindină, vijelii, descărcări electrice și temperaturi mai scăzute decât media normală a acestei perioade, dar ANM vine cu vești bune în ceea ce privește vremea de Rusalii 2020. Temperatura aerului se va încălzi treptat, astfel că la finalul săptămânii 1 – 7 iunie se așteaptă maxime ce pot atinge chiar și 29 de grade Celsius. În săptămâna următoare, 8 – 14 iunie, mercurul din termometre va scădea ușor, 2-3 grade. Rămâne însă posibilitatea să apară manifestări ale instabilității atmosferice în tot acest interval.

Cum va fi vremea de Rusalii 2020 în țară

Așa cum am arătat în prognoza meteo iunie 2020, în prima săptămâna a lunii iunie temperaturile ar trebui să crească treptat, atât ziua, cât și pe timp de noapte. Totuși, manifestări ale instabilității atmosferice ar putea să apară zilnic în toată țară. Iată cum va fi vremea de Rusalii 2020.

BANAT. Dacă la finalul săptămânii, 6 – 7 iunie, maximele ar putea atinge în medie 28 – 29 de grade Celsius, în următoarea săptămână acestea vor scădea ușor, astfel că valorile vor varia între 26 și 28 de grade. Minimele se vor situa între 14 și 16 grade. ANM estimează că probabilitatea de instabilitate atmosferică se va menține ridicată în aproape tot intervalul. De asemenea, pot fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, mai ales în cursul după-amiezilor.

CRIȘANA. Și în această regiune temperaturile vor crește accentuat spre finalul săptămânii, astfel că de Rusalii maximele ar putea fi cu mult mai ridicate decât normalul perioadei, adică 26 – 28 de grade Celsius. Din data de 8 iunie valorile vor fi apropiate mediilor multianuale. Maximele vor avea în medie 24 – 26 de grade, iar minime se vor situa între 12 și 14 grade. Fenomene specifice instabilității atmosferice ar putea să apară pe parcursul întregului interval, dar cu precădere între 5 și 9 iunie.

TRANSILVANIA. Regimul termic se va situa peste cel caracteristic perioadei în intervalul 5 – 7 iunie, astfel încât maximele ar putea ajunge la valori de 28 de grade și minimele de 12 grade. În intervalul 8 – 14 iunie nu vor fi variații termice semnificative. Temperaturile diurne se vor situa, în medie, între 24 și 26 de grade, iar cele nocturne între 10 și 12 grade. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi ridicată pe totparcursul intervalului.

Citește și: Prognoza meteo iunie 2020. Cum va fi vremea în următoarele săptămâni

MARAMUREȘ. Vremea de Rusalii 2020 va fi mai caldă și în nordul țării. Maximele se vor situa între 22 și 26 de grade în intervalul 5 – 7 iunie. Ulterior se vor încadra între 24 și 26 de grade. Minimele vor crește spre 12 – 14 grade. Șansele de instabilitate atmosferică vor fi ridicate pe tot parcursul perioadei, dar mai ales între 5 și 9 iunie.

MOLDOVA. Vremea se va încălzi treptat și în estul țării, astfel că în minivacanța de Rusalii maximele vor ajunge, în medie, la 28 – 29 de grade. Din data de 8 iunie, temperatura aerului va scădea ușor, spre medii ale maximelor de 26 – 27 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 14 – 15 grade. Probabilitatea de apariție a fenomenelor specifice instabilității atmosferice va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză.

DOBROGEA. Media temperaturilor maxime va începe să crească în această săptămâna, ca și în restul țării, astfel că până în data de 7 iunie va ajunge la valori de 26 – 27 de grade. În următoarea săptămână, temperatura aerului va scădea ușor și până în weekend valorile termice diurne vor fi de 24 – 25 de grade, în medie regională. Media temperaturilor minime va fi de 16 – 17 grade. Probabilitatea de manifestări specifice instabilității atmosferice va fi ridicată mai ales în perioada 8 – 14 iunie.

MUNTENIA. În data de 7 iunie, în prima zi de Rusalii, maximele ar putea ajunge chiar și până la valori de 29 de grade Celsius. Apoi, temperaturilor vor înregistra ușoare scăderi, iar până în data de 14 iunie vor ajunge la o medie de 27 – 28 de grade. Temperaturile minime vor fi în creștere treptată, spre o medie de 15 grade. Probabilitatea de apariție a manifestărilor specifice instabilității atmosferice va fi mai ridicată în intervalul 8 – 14 iunie.

OLTENIA. Vremea de Rusalii 2020 sau Pogorârea Duhului Sfânt, va fi mai caldă decât în această perioadă și în Oltenia. Maximele vor crește până în jur de 28 de grade în data de 7 iunie, urmând ca din data de 8 iunie să se situeze între 26 și 28 de grade. Mediile minimelor vor fi cuprinse între 12 și 16 grade.  Probabilitatea pentru averse, va fi mai ridicată în perioada 8 – 14 iunie.

Cum va fi vremea de Rusalii 2020 la munte

Pentru cei care abia așteaptă să sărbătorească Rusaliile la munte, veștile sunt cât se poate de bune. Și în această zonă vremea va intra într-un proces de încălzire treptată. Valorile maxime regionale se vor situa între 12 și 18 grade, iar cele nocturne între 6 și 10 grade. Totuși, nu ar trebui să lipsească din bagaje nici hainele de ploaie pentru că instabilitatea atmosferică va fi accentuată pe tot parcursul intervalului de prognoză.

Sursă foto: shutterstock.com

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro