Ce se întâmplă cu amenzile date pe perioada stării de urgență. Cum îți poți recupera banii

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 07 mai 2020, 13:50
Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat, miercuri, drept neconstituțională OUG nr 34/2020 care prevedea majorarea amenzilor. Astfel, dacă ai fost amendat în ultimele săptămâni pentru nerespectarea ordonanțelor militare și ai apucat să plătești amenda, îți poți recupera banii dacă te adresezi instanței, care va avea obligația să anuleze procesul verbal.

Judecătorii CCR au decis că actul normativ care a majorat chiar și de 20 de ori cuantumul amenzilor aplicate persoanelor fizice, de la începutul lunii aprilie, este neconstituțional în ansamblul său.

Neconstituțional a fost declarat și articolul 28 din OUG nr 1/1999 care stabilește sancțiunile pentru cei ce nu respectă măsurile stabilite pe perioada stării de urgență și prevederile ordonanțelor militare, notează Mediafax.

Așadar, persoanele care au fost amendate pe perioada stării de urgență pot formula o plângere la judecătorie.

Citește și: Se vor mai da amenzi și ordonanțe militare după 15 mai? Ce înseamnă starea de alertă

Amenzile majorate mai pot fi aplicate de polițiști până la publicarea deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial.

Polițiștii au dat peste 300.000 de amenzi în baza ordonanței ce instituie stare de urgență. Potrivit lui Marcel Vela, suma totală a amenzilor este de 120 milioane euro.

Din data de 3 aprilie, amenzile pentru persoane fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut de la valoarea minimă 100 de lei și cea maximă de 5.000 de lei, la cel puțin 2.000 de lei și cel mult 20.000 de lei.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!