Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară – și altul cu dată variabilă – luna plină. Din cauza acesteia din urmă, data Paștelui variază în fiecare an.
Creștinii ortodocși și cei catolici sărbătoresc Paștele la date diferite. Iar asta din cauza calendarelor diferite folosite la calcurarea datei. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculeacă evenimentul astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.
Astfel, anul acesta, Paștele ortodox se celebreacă pe 19 aprilie, iar Paștele catolic cu o săptămână mai devreme, pe 12 aprilie.
Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului. Potrivit creștinortodox.ro, sărbătoarea Paștelui este momentul în care prăznuim „omorârea morții, sfărâmarea iadului și începătura altei vieți veșnice și săltând îl lăudăm pe Mântuitorul”. Altfel spus, creștii sărbătoresc Învierea Domnului, a treia zi după ce a fost răstignit pe dealul Golgota.
Când pică Paștele în 2020. Postul Paștelui este cel mai aspru din an, iar sărbătoarea Sfintelor Paști este cea mai importantă sărbătoare religioasă din an. Potrivit calendarului bisericesc, Postul Mare, așa cum mai este numit Postul Paștelui, începe pe data de 26 februarie 2020 și se încheie pe 9 aprilie 2020.
Postul Paștelui are loc înaintea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos și este cel mai lung dintre toate cele patru posturi importante, cu o durată de 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor. Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în Biserică, potrivit calendarulortodox.ro.
Vezi ce alte sarbatori regligioase sunt in calendar ortodox aprilie 2020!
Află cât de bine te potrivești cu partenerul tău!