ANM avertizează că ploile torențiale și canicula vor pune stăpânire pe România în următoarele zile

De Unica.ro pe
ANM avertizează că în timp ce în regiunile sud-estice ale țării va fi caniculă, alte zone se vor confrunta cu ploi torențiale, grindină și vijelii. Pentru instabilitatea atmosferică temporar accentuată meteorologii au emis atât cod galben, cât și cod portocaliu. 

Pe lângă avertizarea ANM de ieri, 2 iulie 2020, meteorologii au adăugat alte atenționări privind vremea severă din unele regiuni ale țării, precum și o informare meteorologică ce vizează zona de sud-est a României, unde se vor înregistra temperaturi foarte ridicate.

Vremea iulie 2020 pare a fi una extremă, cu fenomene meteo atât de diferite de la o regiune la alta a țării. În intervalul 3 iulie – 4 iulie sunt în vigoare două coduri de vreme severă.

Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica

Vremea ANM. Cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii

ANM a emis o avertizare meteorologică ce vizează regiunile intracarpatice, sud-vestice, nord-estice și zonele montane unde „vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25 – 30 l/mp și izolat 40 – 60 l/mp.”

Codul galben este valabil în intervalul 3 iulie, ora 10.30 – 4 iulie, ora 06.00.

Cod portocaliu de vreme rea

„În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 80 – 90 km/h), vijelii și grindină.În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 35 – 40 l/mp și pe arii restrânse 50 – 70 l/mp”, se arată pe pagina oficială ANM

Codul portocaliu va fi în vigoare de astăzi, 3 iulie, ora 12 până mâine, 4 iulie, ora 02.00.

ANM anunță caniculă și furtuni în același timp

ANM informează că în intervalul 4 iulie, ora 11 – 6 iulie, ora 10.00, se vor semnala atât manifestări de instabilitate atmosferică, cât și caniculă.

„În regiunile sud-estice vremea va fi caniculară, disconfortul termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade.”

Totodată, „în restul teritoriului, mai ales în cursul după-amiezilor și la începutul nopților, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15 – 25 l/mp și izolat 40 l/mp.”

În București, după caniculă vin ploile

Vremea în București va continua și astăzi, 3 iulie, să fie foarte călduroasă, caniculară chiar la amiază, dar de mâine prognoza meteo este posibil să se schimbe radical la orele amiezilor.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Cerul, mai mult senin, va avea înnorări temporar accentuate în după-amiezile zilelor de sâmbătă și duminică (04 și 05 iunie), când va crește semnificativ probabilitatea pentru averse, ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperaturile maxime în aceste zile vor fi de 35 – 36 de grade, iar cele minime de 19 – 21 de grade„, anunță ANM. 

Sursă foto: 123rf.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro