Lassi, răcoreşte-te în stil indian

De Unica.ro, pe

După o zi grea simţim adesea nevoia de a ne răcori cu ceva uşor şi delicios. De ce să nu încercam un preparat la îndemână, inspirat din bucătăria sud-asiatică? Lassi este o băutură pe bază de iaurt
iaurt, preparată îndeosebi în India şi în Pakistan. Amestecând iaurtul cu apă sau lapte şi diferite fructe sau condimente indiene, obţinem textura spumoasă şi răcoritoare, în arome surprinzătoare cu care ne putem juca.

Pentru o textură ultra-cremoasă, se poate adauga unt tocat cubuleţe sau chiar caimac proaspăt.

Se poate consuma sărat, condimentat cu condimente indiene, chimen sau mentă, dar şi îndulcit cu zahăr sau miere şi parfumat cu diferite fructe, apă de trandafir, citrice sau şofran.

Adepţii religiilor dharmice folosesc lassi cu miere în timpul ritualurilor religioase, ceea ce arată că această băutură ocupă un important rol în cultura locală. O altă întrebuinţare a lassi, amestecat cu pulbere de tumeric (curcum), este cea de tratament naturist (popular) împotriva gastroneteritei. Lassi-ul îndulcit cu zahăr dă o plăcută somnolenţă, deci se recomanda anxiosilor şi insomniacilor.

Iată câteva idei pentru un Lassi de zile mari:

Lassi simplu

Patru părţi iaurt (clasic sau de băut)
o parte lapte gras (3,5 % grăsime)
o parte apă
sare după gust
 
Se pun în blender toate ingredientele, se mixează la viteză mare (până capătă o consistenţă spumoasă), se toarnă în pahare şi se consumă ca atare sau la masa de prânz alături de vinete prăjite, cartofi copţi gratinaţi cu brânză sau dovlecei gratinaţi.

Pentru un gust autentic indian, prăjiţi chimen pe o tavă curată, la cuptor, apoi râşniţi-l până devine pulbere şi amestecaţi câte o linguriţă de pulbere în fiecare cană de lassi.
Pentru un efect ultra-răcoritor, adăugaţi câte 3 frunze de mentă (tocate mărunt) pentru fiecare porţie. Dacă e foarte cald afară, dublaţi cantitatea de chimen. Împreună cu menta, acesta vă va trimite într-o veritabilă oază.

Mango Lassi

250-300 ml de iaurt obişnuit
Un mango copt (fără seminţe, decojit)
O linguriţă-două de miere (în funcţie de cât de dulce este mango-ul sau cât de dulce va place)
Două cuburi de gheaţă
Lapte gras (o ceşcuţă) – opţional

Mango-ul se tăie în felii, păstrându-se două-trei feliuţe pentru ornat. Se pun toate ingredientele în blender şi se mixează până obţineţi consistenţa dorită. Lapte se pune dacă doriţi că băutura să fie mai „bogată”, spumoasă.
Poate fi consumat că desert sau că gustare, alături de biscuiţi.

Lassi cu Litchii (lychee) şi lime

Acest sortiment este deosebit de parfumat şi răcoritor. Are un imediat efect tonic şi revigorant.

Se prepară că lassi-ul de mango, înlocuind mango-ul cu o ceşcuţă de litchii (proaspete, decojite, sau din compot) şi un fruct lime (lămâie verde) decojit şi tăiat în sferturi. Când tăiaţi lime-ul, extrageţi cu vârful cuţitului toţi sâmbureii vizibili. Se adaugă încă o linguriţă de miere în cazul în care fructele sunt acre.
La final, puteţi decora cu fâşiuţe lungi şi spiralate de coajă de lime.

Lassi cu ananas şi mentă


300 g ananas – curăţat şi tocat (păstraţi şi zeama rezultată)
O lingură zahăr
200 ml iaurt obişnuit
200 ml lapte
3 linguri de mentă proaspătă, tocată mărunt

Toate ingredientele se mixează în blender până capătă o consistenţă cremoasă. Se toarnă în 2 pahare şi de decorează cu câte 2-3 frunzuliţe de mentă. Probabil cea mai interesantă trăsătură a acestui preparat este versatilitatea sa. Ţineţi minte că puteţi experimenta cu foarte multe arome şi ingrediente.

În afară de ideile de mai sus, noi va recomandăm să jonglaţi cu condimente indiene pentru un lassi sărat şi cu fructe de pădure, pepene galben şi vişine pentru un lassi dulce.
 
Poftă bună!

Foto: Shutterstock

Alfă şi alte 37.000 de reţete şi articole numai pe Gustos.ro

Lassi, răcoreşte-te în stil indian
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!