Carnea de struț! Cât este de sănătoasă și cum se consumă!

De Adina Zamfir, pe

Carnea de struț începe să câștige teren și în bucătăria românească. Tot mai multe gospodine o apreciază deoarece are un conținut scăzut de grăsimi și colagen și este bogată în fier și acizi Omega 6.

Carnea de struț este o carne roșie, gustoasă, care se apropie ca textură de carnea de vită. În comparație cu alte tipuri de carne, este mult mai săracă în grăsimi, ca atare are puține calorii și este recomandată persoanelor care țin diverse diete de slăbit.

Medicii nutriționiști apreciază în mod deosebit carnea de struț deoarece este bogată în fier și are un aport mai mare de acizi grași benefici, așa cum este Omega 3 și Omega 6. Aceasta este recomandată inclusiv femeilor însărcinate și copiilor de la vârsta de 3 – 4 ani.

Struțul – o pasăre fascinantă

Carnea de struț! Cât este de sănătoasă și cum se consumă!

Este cea mai mare și cea mai grea pasăre de pe glob. Un struț matur și bine hrănit poate ajunge până la 100 sau chiar 150 de kilograme și la o înălțime de peste doi metri.

Deși nu poate zbura, struțul este cea mai rapidă vietate pe două picioare din lume. Un adult poate atinge viteze de peste 70 de kilometri la oră, dacă este urmărit de prădători.

Struțul este originar din Africa, dar în prezent trăiește în sălbăticie și în Australia și în zonele calde din Asia. Fermele de struți au apărut de câteva secole și în Europa. Păsările acestea masive sunt ușor de crescut, sunt rezistente și robuste. Carnea și ouăle sunt apreciate pentru consum, iar puful este folosit pentru pilote și perne. Penele sunt și ele folosite în scop decorativ.   

Valori nutriționale

Carnea de struț are un preț destul de piperat în România și este considerată o delicatesă. Dar, dacă ai ocazia să guști din preparate de struț, probabil gustul ei te va cuceri. Această carne are o savoare care îmbină dulceața de curcan, consistența cărnii de vită și un gust ușor mai asupru și persistent dat de sărurile de fier.

Iată ce valori nutriționale importante conține o porție de carne de struț

  • 120 de calorii
  • 22 gr proteine
  • 3 gr grăsimi
  • 80 mg colesterol
  • 0 gr carbohidrați

Vitamine în 100 gr de carne de struț crudă

  • 0,21 mg vitamina E
  • 0,29 mg vitamina B2
  • 5 mg vitamina B3
  • 1,18 mg vitamina B5
  • 5 µ vitamina B12
  • 8 µ vitamina B9

Săruri minerale în 100 gr carne de struț

  • 6 mg calciu
  • 5 mg fier
  • 22 mg magneziu
  • 220 mg de fosfor
  • 320 mg de potasiu
  • 86 mg de sodiu
  • 4 mg de zinc
  • 36 µ seleniu

Beneficii pentru sănătate

Carnea de struț este apreciată de medicii nutriționiști în primul rând deoarece conține puține grăsimi în comparație cu carnea de porc sau de pui, aproape de trei ori mai puțin, și nu conține aproape deloc colesterol.

În același timp este o sursă bună de proteine ușor de asimilat și de săruri minerale care nu distrug prin fierbere. Carnea de struț ajută la menținerea și dezvoltarea masei musculare, fiind adesea inclusă în meniurile sportivilor de categorie grea.

Acest tip de carne este foarte nutritiv și este recomandat persoanelor care au carențe de minerale. Este mult mai sănătoasă carnea de struț decât carnea de vită, dacă ai nevoie de un aport mai mare de fier, magneziu sau potasiu.

În plus, carnea de struț conține anumite enzime și substanțe benefice care împiedică dezvoltarea unor bacterii periculoase precum Ecoli. Este o carne sănătoasă, iar fermierii din țara noastră susțin că nu folosesc deloc hormoni de creștere sau antibiotice, astfel că este o carne mai sigură pentru consum decât cea de pui.

Carnea de struț recomandată pentru copii

Copiii mici pot primi carne de struț de la vârsta de 3 sau 4 ani. Câte o porție sporadic de carne de struț pregătită la cuptor, cu un sos delicios de legume, va fi pe placul celor mici.

Este o carne sănătoasă și foarte nutritivă pentru copii. Deoarece are puțin colagen, este mai ușor de digerat, chiar dacă are un procent mare de fier. Tocmai sărurile de fier și proteinele din carnea de struț sunt recomandate pentru copii în etapele accelerate de creștere, cum sunt cele dintre 4 și 5 ani sau cele dintre 6 și 8 ani.

Carnea de struț – cum se gătește

Carnea de struț! Cât este de sănătoasă și cum se consumă!
Carpaccio din carne de strut, un deliciu

Aproape toate rețetele care includ carne albă sau roșie pot fi făcute cu această carne de struț, inclusiv sarmalele! Dar pentru un gust mai delicios, se recomandă să fie gătită la cuptor în sos sau pe grătar, după ce a fost marinată câteva ore înainte.

Carnea de struț trebuie pregătită la foc iute, de aceea este atât de gustoasă și suculentă pe grătar. Nu se recomandă prăjirea la tigaie, pentru că este posibil să devină mai tare și să își piardă din aromă. Mult mai bună este gătită cu diverse sosuri de roșii, de lămâie, de iaurt sau de ciuperci.

Gătită în sos, carnea de struț poate fi consumată cu garnitură de legume sau de orez, cu paste mari precum tagliatelele sau cu ciuperci la grătar.  

Rețete rapide și gustoase cu carne de struț

Tocăniță din carne de struț

Ingrediente:

  • 1 kg carne de struț pentru friptură sau gulaș
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • 5 linguri de ulei
  • 1 ceapă mare tocată,
  • 2 linguri pastă de tomate, 
  • 300 ml vin alb,
  • 4 linguri făină,
  • 500 ml supă de carne
  • Pătrunjel și foi de dafin

Mod de preparare:

Se taie carnea cubulețe, se condimentează cu piper și boia și se prăjește la foc iute în ulei încins două – trei minute.

Se adaugă ceapa tocată și se prăjește până devine aurie. Se adaugă sarea și pasta de roșii și se călesc la foc iute, apoi se stinge cu vin alb.
După ce surplusul de lichid s-a evaporat, se presară făina și se omogenizează. Se adaugă supa de carne, pătrunjelul și dafinul și se lasă să fiarbă la foc iute.

Când carnea este moale, tocănița este gata.
Se servește cu găluște de cartofi, piure, tăiței, legume proaspete sau salată de ardei copți.

Carne de struț cu legume la grătar

Ingrediente

  • Carne de pe piept sau de pe pulpe feliată pentru grătar
  • Marinată din ulei, lămâie, piper, coriandru, cimbru și sare
  • Legume pentru grătar: vinete, roșii, ardei gras și ciuperci

Mod de preparare

Carnea de struț feliată și porționată pentru grătar se lasă la marinat cu o seară înainte de a face grătarul. Carnea este destul de tare și marinata pe bază de ulei și lămâie înmoaie bine fibrele.

A doua zi, se încinge grătarul și când acesta dogorește se frige carnea bine pe toate părțile. Carnea de struț gătită la foc iute rămâne moale și suculentă la interior.

Alături de carne se pun pe grătar jumătăți de ciuperci, de roșii, de vinete și ardei gras.

Când sunt gata, se scot pe un platou, se adaugă sare după gust și se servesc cu un sos acrișor de iaurt.

Friptură de struț la tavă

Carnea de struț! Cât este de sănătoasă și cum se consumă!

Ingrediente

  • ½ kg de piept de struț
  • Marinată din sos de roșii
  • Sare
  • Piper
  • Ceapă roșie
  • Bulion
  • Busuioc proaspăt
  • 500 ml de supă de carne

Mod de preparare

Pieptul de struț se ține într-o marinată din sos de roșii cu o zi înainte de a fi gătit la cuptor.

A doua zi, se pune într-o tigaie, se adaugă ulei, ceapa tocată și se prăjește la foc iute câteva minute pe toate părțile.

Apoi se pune în tava de cuptor, se adaugă uleiul folosit la prăjit, jumătate din cantitatea de supă și se pune în cuptor la foc iute.

După un sfert de oră se adaugă restul de supă și bulionul, se amestecă ușor, se acoperă cu un capac și se lasă să se coacă la foc moderat spre iute.

Când carnea este aproape gata, se adaugă busuioc, sare și piper, se mai lasă câteva minute în cuptor și apoi se stinge focul.

Friptura se scoate din cuptor, dar se lasă acoperită încă 30 de minute să se înmoaie bine fibrele și aromele.  

Se servește cu sos de ciuperci, cu legume la cuptor sau cu o salată de verdețuri.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!