(P) Tot ce trebuie să știi despre montajul deck-ului din WPC

De Unica.ro, pe
Instalarea profesională a terasei reprezintă o garanție a confortului și siguranței. O instalare improprie poate duce la scăderea rezistenței, a durabilității și poate cauza deteriorarea produsului.

Sistemul de deck WPC

Informații generale

Standard, sistemul de decking pentru terase din WPC cuprinde:

  • lamele de deck wpc (DUNA, LUNA sau SOLID)
  • rigle (grinzi) suport din WPC (30×50 mm/ 40×60 mm) sau aluminiu
  • set de fixare cu cleme și șuruburi
  • profil de închidere perimetrală L 40×60 mm (dacă este necesar)
  • suporți reglabili pe înălțime pentru a prelua pante și diferențe de nivel, pentru protejarea hidroizolațiilor și pentru asigurarea unei optime ventilări a deck-ului

Elementele menționate mai sus sunt destinate exclusiv teraselor exterioare și nu pot fi folosite pentru coloane, stâlpi, grinzi, grinzi de tavan sau alte elemente structurale de rezistență.

Lamelele nu trebuie instalate în spații închise, umede și slab ventilate precum și în locuri cu schimbări bruște de temperatură (ex. saune).

Pentru 1 m2 de terasă sunt necesari aproximativ 3,5 metri liniari de riglă (grindă) suport și cca. 25 cleme cu șuruburi.

La proiectarea terasei trebuie luat în calcul un volum suplimentar de material (cca 10%) pentru a acoperi pierderile din tăierile la lungime, din alinierea lamelelor etc.

Înainte de instalare

Instalarea profesională a terasei reprezintă o garanție a confortului și siguranței. O instalare improprie poate duce la scăderea rezistenței, a durabilității și poate cauza deteriorarea produsului.

Materialul trebuie verificat înainte de montare. Toate defectele și neregularitățile trebuie comunicate furnizorului înainte de instalare. Începerea montajului presupune acceptarea condițiilor tehnice și a aspectului materialelor. Instalarea trebuie executată de către un specialist experimentat.

Lamelele trebuie depozitate în ambalajul original în spații bine ventilate, ferite de razele directe ale soarelui.

Dimensiunile, forma și orientarea deck-ului trebuie luate în considerare în faza de proiectarea a pardoselii terasei. Trebuie stabilite modelul și direcția de montaj care vor dicta amplasarea elementelor de substructură.

Alt element de care va trebui ținut cont este nivelul și poziția ușilor care comunică cu deck-ul.

(P) Tot ce trebuie să știi despre montajul deck-ului din WPC

Pregătirea substratului

Terasele, scările sau aleile realizate din lamele compozite trebuie montate pe un substrat pregătit anterior, a cărui execuție trebuie să se facă în conformitate cu reglementările actuale în construcții. Pregătirea substratului reprezintă responsabilitatea constructorului și informațiile redate în continuare au doar rol informativ.

Terase așezate pe substrat din ciment sau neporos

Substratul trebuie să fie neted, tare și stabil. În cazul unui substrat impermeabil, asigurarea unei înclinații corespunzătoare (min. 1 cm pentru 2 metri liniari) va facilita scurgerea apei în afara terasei.

Terase așezate pe sol

În aceste situații stratul de sol trebuie îndepărtat până la o adâncime de aproximativ 20-30 cm, iar în acest loc trebuie pregătit un substrat dintr-un amestec de pietriș sau pietre mici, așezate pe un material geotextil care să protejeze împotriva creșterii vegetației. Amestecul de pietriș trebuie compactat astfel încât pietrele nu se vor mai putea mișca (așeza) pe viitor.

După pregătirea substratului se vor putea așeza suporți din beton astfel încât distanța dintre punctele de sprijin ale grinzilor suport să nu depășească 30 cm

(P) Tot ce trebuie să știi despre montajul deck-ului din WPC

Așezarea riglelor (grinzilor) suport

Grinzile suport trebuie așezate în așa fel încât să fie paralele.

Asigurarea unei distanțe corespunzătoare între grinzi este foarte importantă. Distanța maximă între marginile a două grinzi alăturate nu trebuie sa depășească 30-35 cm. Dacă grinzile nu sunt la același nivel se pot folosi suporți reglabili din PVC care se așează între grinzi și substratul de beton astfel încât să se asigure același nivel al suprafeței superioare a grinzilor.

Trebuie reținut faptul că între pereți (sau alte elemente fixe) și grinzile suport ca și între capetele a două grinzi (în timpul instalării acestora) trebuie păstrat un rost de dilatare de 10 mm. Grinzile suport se pot fixa de substratul dur prin șuruburi cu dibluri sau ancore rapide.

La îmbinarea pe lungime a lamelelor de deck sau în cazul îmbinărilor în unghi, se va folosi o grindă suplimentară astfel încât capătul fiecărei lamele va fi așezat pe câte o grindă și va fi fixat cu cleme separate.

Amplasarea lamelelor de deck

Lamelele compozite pot fi așezate pe oricare din fețe.

Lamelele se aranjează perpendicular pe direcția grinzilor suport și se fixează de acestea numai folosind setul de montaj corespunzător.

Instalarea lamelelor începe cu prinderea clemelor de start pe grinzile suport. Între prima lamelă și perete (sau orice element fix) se va păstra o distanță de min. 10 mm pentru dilatare.

După prinderea clemelor de start se va fixa prima lamelă prin așezare și împingere în aceste cleme. Cealaltă muchie a lamelei se fixează cu cleme din plastic. Celelalte lamele se prind la fel, cu cleme din plastic. Ultima lamelă de deck se va fixa pe grinzi cu ajutorul unor șuruburi care se introduc înclinat prin muchia inferioară a lamelei.

Înainte de fixarea clemelor cu șuruburi se face pregăurire în grinzile suport. Șuruburile pentru prinderea clemelor se introduc în centrul (axa centrală) grinzilor prin înfiletare cu grijă, fără a aplica o presiune mare, astfel ca șurubul să nu deterioreze clema din plastic sau grinda suport.

Lamelele de deck din material compozit se dilată și se contractă sub acțiunea factorilor atmosferici variabili.

Din acest motiv trebuie asigurată o distanță de cca. 5 mm între capetele lamelelor la îmbinarea pe lungime a acestora. De asemenea capătul fiecărei lamele trebuie să fie prins de câte o grindă separată și fixat cu cleme separate.

Lamelele pot fi tăiate pe lungime, transversal și în unghi cu unelte profesionale pentru tăierea lemnului, disponibile pe scară largă.

(P) Tot ce trebuie să știi despre montajul deck-ului din WPC

Finisarea marginilor terasei

Finisarea marginilor terasei poate fi făcută cu ajutorul plintei de acoperire disponibile având dimensiunile 40 x 60 mm.

Aceasta se fixează cu șuruburi din oțel inoxidabil.

Înainte de prinderea plintei se execută găurile pentru șuruburi apoi acestea se măresc ușor de-a lungul plintei, pentru a

permite acesteia să se dilate / contracte la schimbările de temperatură.

Mai multe detalii despre deck terase  găsesti la Deckexpert.