(P) Semne că ai probleme cu tiroida. Cum poți ameliora simptomele?

De Unica.ro, pe

Te simți frecvent obosit ori te-ai îngrășat în ultima perioadă? Acestea sunt doar două dintre semnele care arată că ai putea avea probleme cu tiroida, glanda endocrină situată la nivelul gâtului.

Glanda tiroidă are un rol important un organism fiindcă este implicată într-o mulțime de procese, cum ar fi reglarea metabolismului. Mai este implicată și în modul în care funcționează ficatul, inima, creierul și alte organe și sisteme esențiale.

Cele mai cunoscute afecțiuni ale glandei tiroide sunt hipertiroidismul (exces de hormoni tiroidieni) si hipotiroidismul (deficit de hormoni tiroidieni). Observă cu atenție semnalele pe care ți le transmite corpul tău pentru a putea lua din timp măsurile adecvate.

Semne că ai probleme cu tiroida

  • Creșterea în greutate – Când tiroida nu secretă suficienți hormoni, corpul nu mai are aceeași capacitate de a arde caloriile, astfel că se pot acumula cu ușurință kilograme în plus. La polul opus, atunci când glanda tiroidă este prea activă și secretă hormoni peste limită, se va observa o scădere bruscă de greutate.
  • Oboseală frecventă – Lipsa de energie zi de zi este des asociată cu hipotiroidismul. Dacă te simți moleșit și în perioadele în care ai program de somn echilibrat, atunci este indicat să mergi la un consult de specialitate pentru a afla mai multe detalii.
  • Stări de depresie – Încă un semn că ai putea avea probleme cu tiroida sunt stările de depresie și anxietate. Stările emoționale devine copleșitoare, orice detaliu supărător primește un rol mai important decât merită, iar cei din jur sunt nevoiți să ia parte la astfel de crize de nervi.
  • Apetit sexual redus – Problemele hormonale sunt de multe ori vinovate și pentru apetitul sexual scăzut. Atât bărbații, cât și femeile se pot confrunta cu libidou scăzut, indiferent de vârstă.
  • Tulburări de ritm cardiacPrintre semnele semnele care pot să indice unele probleme cu tiroida se numără și ritmul cardiac neregulat.
  • Piele uscată, lipsită de strălucire – Atunci când glanda tiroidă nu funcționează corespunzător, efectele se observă și asupra pielii. Pot să apară mâncărimi, senzație de uscăciune și alergii cutanate. Din aceeași cauză și unghiile devin subțiri și casante.
  • Menstruație neregulatăFemeile se pot confrunta cu menstruație mai lungă, flux abundent și crampe în caz de hipotiroidism. In caz de hipertiroidism, menstruația este mai scurtă, iar fluxul mai slab.
  • Probleme cu căderea părului – Părul uscat, lipsit de strălucire și cu rădăcină slabă este încă un semn care poate să indice probleme la nivelul glandei tiroide. Tratamentele externe de îngrijire nu au efectul dorit fiindcă lipsurile sunt în interior.
  • Colesterol crescutDacă urmezi un plan alimentar echilibrat și faci periodic sport, dar totuși ai colesterol crescut, ar trebui să verifici și starea tiroidei.

Cum poți combate problemele cu tiroida?

Dacă bănuiești că ai probleme cu tiroida, mergi la un consult de specialitate pentru a afla dacă chiar ai nevoie de un tratament ori nu.

Există mai multe metode prin care poți preveni aceste dereglări hormonale. În primul rând, acordă mai multă atenție stilului tău de viață. Asigură-te că din dieta ta nu lipsesc alimente bogate în substante precum: iod, zinc, seleniu, fier, vitamina D, complexul de vitamine B. Apelează la ajutorul unui supliment alimentar care contribuie la ameliorarea simptomelor date de nivelul scăzut al hormonilor tiroidieni, așa cum este Thyroid Caps de la Secom. Produsul reducere manifestări ca următoarele: incertitudine, fobii, letargie, capacitate de învățare redusă, tulburări de memorie și de concentrare, exprimare verbală lentă, piele uscată și rece, față umflată, creșterea în greutate, păr și unghii fragile, ritm cardiac scăzut, colesterol crescut, crampe musculare, intoleranță la frig, constipație, tulburări de ciclu menstrual.

Practică activități care să te relaxeze, așa cum sunt yoga și pilates, dar și plimbările prin natură. Încearcă să ai un program de somn adecvat, să dormi în jur de 8 ore/noapte.

Adoptarea unui stil de viață sănătos și vizitele regulate la medicul specialist pot preveni cu succes problemele cu tiroida.