(P) De ce să faci un curs instalator și ce înseamnă această meserie?

De pe Ultimul update Marți, 23 februarie 2021, 08:31

Instalatorul este acel meseriaș la care, mai devreme sau mai târziu, toată lumea recurge la un moment dat. Un instalator este un ajutor valoros în caz de probleme la domiciliu: un aparat care nu funcționează și inundă casa, o țeavă spartă sau chiar, pur și simplu, un produs de asamblat. Instalatorul poate fi, cu siguranță, util în toate aceste situații și trebuie să fie un profesionist complet și să știe cum să folosească echipamentul așa cum trebuie echipamentul din dotare.

Acest profesionist din domeniul tehnic este, în general, acel specialist la care vom apela măcar o dată, mai ales dacă este capabil să se specializeze sau să mențină o gamă largă de abilități profesionale. Prin urmare, această meserie este cu adevărat una dintre cele mai importante.

Dar ce știm despre această meserie și cum poți să devii instalator? Ce fel de curs instalator trebuie făcut și care este calea profesională, teoretică și practică de urmat? Care sunt oportunitățile de carieră? Există multe semne de întrebare la care îți vom răspunde astăzi.

Cum să devii instalator specializat?

Este posibil să desfășori meseria de instalator chiar și fără calificări, cu toate acestea, mai întâi trebuie să demonstrezi că ai toate abilitățile necesare. Știind cum să citești proiectele, să faci calcule ale tuturor conductelor și a altor materiale sunt câteva dintre cerințele care ți se vor solicită cel mai mult. Însă, este mult mai indicat să faci un curs autorizat, pentru că astfel te vei specializa în multe domenii ce țin de instalații. Dacă alegi cursurile de instalator de la cursuriautorizate.eu, vei fi instruit în ceea ce privește următoarele subiecte:

 • Montarea instalațiilor de canalizare; 
 • Montarea instalațiilor de ridicare a presiunii apei;
 • Montajul instalațiilor interioare de apă rece şi caldă de consum menajer; 
 • Montarea utilajelor folosite în instalațiile sanitare; 
 • Montarea instalațiilor pentru stingerea incendiilor; 
 • Montarea instalațiilor interioare de gaze naturale combustibile; 
 • Montarea aparatelor de utilizare a gazelor; 
 • Întreținerea instalațiilor interioare de gaze naturale şi a celor sanitare.

Urmarea unui curs de pregătire îți va aduce, fără îndoială, un plus de profesionalism și mult mai multă credibilitate. Urmând un curs de formare specific, vei primi la final un certificat ce îți va fi foarte util. Fie că dorești să începi să lucrezi ca angajat, decât să deschizi o companie privată, este foarte recomandat să participi la un curs de formare. Deschide mai multe uși și, prin urmare, oferă mai multe oportunități.

Ce trebuie să poată face un instalator?

Înainte de a înțelege cum să devii instalator, este bine să știi exact ce trebuie să facă un asemenea profesionist. Instalatorul este un profesionist capabil să construiască, să asambleze / dezasambleze și să întrețină instalații pentru propagarea apei și gazului. Este un muncitor calificat care se ocupă de:

 • Vizualizarea și analizarea documentației tehnice necesară pentru realizarea instalării;
 • Pregătirea fazelor de lucru în funcție de intervenția care trebuie efectuată;
 • Montarea unor sisteme de țevi întregi, sau părți ale acestora, pentru conducta de apă caldă / rece și pentru sistemele de încălzire;
 • Asamblarea, dezasamblarea și întreținerea sistemelor de măsurare, control, reglare și siguranță și multe altele.

Lucrător independent sau angajat?

Poți profesa ca instalator în două moduri. Poți fi angajat de o companie sau poți decide să lucrezi pe cont propriu. Această din urmă este o idee minunată dacă decizi să îți alegi singur orele de lucru. Dacă nu ai suficientă experiență, este recomandabil să lucrezi ca angajat al unei companii, cel puțin până când ai dobândit experiența potrivită.

Fructifică abilitățile 

Cunoașterea trebuie, de asemenea, să fie combinată cu abilități din punct de vedere practic, doar astfel vei putea îndeplini orice sarcină care îți este încredințată. Așadar, asigură-te că ai toate abilitățile necesare pentru a putea îndeplini această muncă și, mai presus de toate, practică mult, deoarece practică îți va permite să te îmbunătățești zi de zi.

Menține-te în formă!

În timpul zilelor de lucru, va trebui să te ghemuiești perioade lungi de timp, să lucrezi în spații foarte înguste și să adopți poziții foarte incomode. Din acest motiv, va trebui să te menții în formă pentru a evita problemele de sănătate, mai mult sau mai puțin grave. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că, dacă ești la dureri de cap, amețeli sau astm, ar trebui să te abții de la efectuarea acestui tip de muncă.

Acordă atenție detaliilor!

Acordă o atenție deosebită detaliilor – dezastrul se poate întâmpla la cea mai mică neatenție. Astfel, vei evita clienții nemulțumiți. Ai grijă la detalii, pentru că ele vor fi cele care vor face diferența!

Relațiile cu clienții

A te concentra pe muncă ta nu înseamnă să neglijezi relațiile cu clienții. Majoritatea se bucură să fie ascultați, apreciază sfaturile și soluțiile la probleme. În orice caz, încearcă să fii drăguț și util. Doar să-ți faci treaba fără să vorbești cu clienții ar fi neprofesionist. Aceștia vor avea o amintire pozitivă a profesioniștilor care au fost amabili cu ei.

Fii rapid!

Trebuie să fii atent la detalii, dar în același timp să lucrezi rapid. Deoarece vei colecta în funcție de munca depusă, cu cât faci mai multe comisioane pe zi, cu atât vei câștiga mai mult. Asta nu înseamnă să faci lucrurile superficial, ci să lucrezi într-un ritm bun și cu precizie.

Nu înceta să înveți!

Instrumentele, materialele, metodele se schimbă în timp: de aceea este necesar să te actualizezi constant și să aprofundezi cunoștințele și abilitățile. Nu este necesar să începi din nou studiul, dar este recomandabil să te interesezi despre noutățile din sector, caracteristicile noilor sisteme hidraulice, noile instrumente și așa mai departe.

După cum vezi, a fi instalator este o meserie completă, unde trebuie să fii un profesionist desăvârșit, să ai bune abilități de comunicare și să înveți constant. De asemenea, este o meserie ce se poate dovedi a fi foarte bănoasă pentru că, așa cum spuneam la început, cu toții avem nevoie de un instalator.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!