Garsoniere de vânzare în Iași: Când e cel mai bine să cumperi?

Ultimul update Joi, 30 ianuarie 2020, 19:03
Dacă deja te uiți pe garsonierele de vânzare din Iași sau din oricare alt oraș, e clar că ai luat decizia să cumperi, indiferent dacă pentru tine sau pentru a închiria. Probabil că te întrebi dacă există un moment propice să cumperi. Și da, acesta există, dar sunt factori pe care trebuie să îi iei în calcul.

Deși primăvara este cunoscută în imobiliare drept cel mai bun moment pentru a cumpăra un apartament, există mai multe perioade din an în care să îți cumperi casă la cel mai bun preț.

Atunci când se dă drumul fondurilor din Programul Prima Casă

Dacă mizezi pe fondurile programului Prima Casă, atunci primăvara e un moment bun.Pregătește-te din timp. Mergi la bancă, interesează-te de actele necesare pentru dosar și vei fi printre primii care obțin fondurile.

Fondurile pentru Prima Casă 2019 s-au consumat rapid la începutul anului, iar la finalul lunii august, 75% dintre fonduri fuseseră deja alocate.

Atunci când chiria lunară ar depăși sau ar egala rata pe care o dai pe apartament

În cele mai multe cazuri, chiria este mai mare decât o rată lunară pentru același apartament.

Atunci când vrei să locuiești într-un apartament care să aibă toate condițiile pe care ți le dorești, prețul chiriei începe să crească – în București un apartament cu două camere poate trece de 300 EUR pe lună – adică mai mult decât ar fi rată unui apartament. Așa că dacă dintr-un simplu calcul reiese că aceste cifre se apropie de egalitate, poți lua în considerare discuția rată apartament vs. chirie.

Atunci când indicele de accesibilitate crește, e timpul să te grăbești

Deși părerile sunt împărțite și unii cumpărători se bazează pe trecerea timpului pentru a prinde prețuri mai mici, scăderea prețurilor va fi una moderată şi mai mult axată pe apartamentele din blocurile vechi (a căror valoarea scade oricum în timp). Așa că dacă te interesează o investiție într-un bloc nou, studiile arată că trendul prețurilor apartamentelor este în creștere, și cu cât aștepți mai mult, cu atât vei avea mai mult de plătit.

Mai ales în cazul apartamentelor noi și al ansamblurilor rezidențiale construite în perioada 2018-2019, tendințele arată că nu vor există scăderi la preț.

Dacă nu știai încă, anual se calculează acest indice de accesibilitate, care oferă atât cumpărătorilor, cât și dezvoltatorilor o viziune de ansamblu pentru cât de accesibile sunt locuințele. Cu cât acest indice este mai mare, cu atât metrul pătrat al unei locuințe este mai scump, în comparație cu anii anteriori.

Unul dintre factorii care influențează acest indice sunt salariile – care cresc, însă cu o rapiditate mai mică față de creșterea costului unei locuințe.

Privind retrospectiv, încă de acum 15 ani acest indice a început să crească într-un ritm accelerat față de ultimii ani. În prezent, indicele de accesibilitate a apartamentelor se situează la ~ 2, o stagnare față de 2018, însă previziunile imobiliare spun că va crește la 2,1 în 2020.

Atunci când prețul apartamentelor vechi se apropie de cele noi

Astăzi, apartamentele vechi se apropie de cele noi, iar asta duce la noi oportunități.

Foarte mulți clienți se orientează către a-și vinde apartamentul în care locuiesc și aleg ansambluri rezidențiale noi, în care văd o valoare mai mare pe termen lung.

Dacă și apartamentul tău ar fi în aceeași situație, poate fi un moment bun să alegi să vinzi pentru a reinvesti într-o proprietate mai bună.

Care sunt cele mai bune perioade și luni din an

Faptul că există perioade de vârf și perioade mai puțîn populare în fiecare an nu este un mit. Fiecare sezon vine cu avantajele și dezavantajele sale.

Primăvara (Martie – Mai): Momentul de vârf pentru cumpărarea apartamentelor

Imediat după Sărbători, oamenii încep vânătoarea de apartamente la cel mai bun preț.

Majoritatea apartamentelor se vând în această perioadă, când piața imobiliară se dezgheață.

Avantaje

Oferta mare înseamnă că ai mai multe locuințe din care să alegi.

Astfel, vei avea mai multe oferte pentru un anumit cartier sau un anumit tip de apartament de exemplu. Cu cât sunt mai multe apartamente puse la vânzare, cu atât cresc șansele să găsești fix ceea ce ai căutat.

Dezavantaje

Concurența este mai mare în momentele în care se știe că oferta este mai generoasă.

Există mai multe licitații în sezoanele calde, pentru că vânzătorii vor alege cel mai mare preț oferit pe locuință.

 

Vara: Mai puțini cumpărători, vânzători mai motivați să vândă

Vara este momentul în care oamenii pleacă în vacanțe și concurența scade.

Oferta de apartamente bune este însă limitată.

Majoritatea apartamentelor pe care probabil le vânezi și tu au fost deja date în primăvară.

Avantaje

Vacanța școlară de vară este un moment prielnic de a cumpăra o locuință dacă ai copii. Pentru că cei mici au un program flexibil, îți va fi mai ușor să mergi la vizionări de apartamente.

În perioada concediilor de vară, oamenii pleacă în vacanțe și nu se mai gândesc la fel de mult la achiziționarea unei locuințe.

Este un moment prielnic pentru că oferta va fi la fel de mare, însă concurența va fi mult mai mică. De aici rezultă o scădere a prețurilor.

Dezavantaje

Chiriile pe termen scurt se practică pe timpul verii, iar mulți proprietari aleg să închirieze locuințele turiștilor pentru un profit substanțial într-un termen scurt.

Mai ales locuințele vechi, mobilate, care pot fi închiriate cu ușurință.

 

Iarna: concurență mică, însă mai puține oferte pe piață

Avantaje

Concurența mai mică este un mare avantaj pentru cumpărător.

Vânzătorii se vor ocupă mai cu atenție de ține, îți vor da mai multe detalii și vei putea negocia mult mai bine prețul final al apartamentului.

Prețul este mai mic, pentru că și concurența este mai mică.

Mutatul este mai ieftin pentru că firmele de curierat și transport au mai puțini clienți. Aceștia oferă prețuri mai mici. Aceeași regulă se aplică și pentru mobilier sau renovare.

Dezavantaje

Oferta este mai mică pentru că majoritatea locuințelor se vând în perioada de vârf. Acesta poate fi privit și ca un avantaj, pentru că poți găsi o locuință la un preț mai mic decât cel din vară. Necesită însă mai multă bătaie de cap.

Zăpada ascunde detalii pe care în mod normal le-ai observă fără probleme. Nu îți poți da seama la fel de ușor de cum este construit acoperișul sau cum arată spațiul verde ori împrejurimile.

Locuințele respinse anterior, mai ales cele vechi, rămân nevândute în sezonul cald și sunt încă pe piață în sezonul rece. Poți scăpa de această grijă dacă îl întrebi pe agentul imobiliar mai multe detalii despre locuință.

Care sunt lunile cu cele mai mici prețuri pentru apartamente

Există și anumite luni în care e mai bine să cumperi un apartament.

De regulă, poți observa cum prețurile apartamentelor scad cu aproximativ 1% în luna august față de iulie.

O altă lună în care nu prea există cerere este decembrie, perioadă corelată cu Sărbătorile de iarnă. Ai șanse mari să găseșți un apartament mai ieftin atunci, pentru că prea puține persoane au preocupări atât de serioase de Crăciun.

Care sunt cele mai bune momente pentru a cumpăra un apartament într-un complex rezidențial nou

Pe lângă cea mai bună perioadă din an, în cazul apartamentelor noi mai sunt câteva momente bune care pot face prețul mai bun:

Când mai sunt doar câteva apartamente de vânzare: unii dezvoltatori scad prețurile pentru a vinde ultimele locuințe

Momentul când se vând aproape toate apartamentele dintr-un complex rezidențial poate fi la fel de bun că cel când acestea abia se pun în vânzare.

Unii dezvoltatori scad prețurile în ultimul moment pentru a vinde cât mai repede și a putea începe construcția unui alt complex.

Ai grijă, însă: există și cazuri în care ultimele apartamente au cel mai mare preț. Acest lucru se practică pentru că dezvoltatorii să își acopere pierderile pe care le au din faptul că vând mai ieftin la început.

 

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!