5 moduri delicioase in care iti poti prepara cafeaua acasa

Cafeaua face parte din rutina noastră zilnică. De fapt, multe dintre noi nu ne-am putea imagina începutul unei zile fără o cafea. Indiferent de metoda de preparare, pentru o băutură cu gust delicios ar trebui să respecți câteva reguli simple:

  1. Folosește apă cu duritate mică, eventual filtrată, dacă cea de la robinet are mult calcar
  2. Indiferent de tipul de aparat folosit pentru pregătirea cafelei tale, menține-l curat, pentru a evita depunerea sedimentelor care ar putea altera gustul cafelei
  3. Cafeaua are cel mai bun gust doar în primele zece minute după preparare.

Cafeaua se poate pregăti în numeroase moduri, în funcție de preferințele pentru gust, aromă, consistență sau tărie. Iată cele mai cunoscute dintre ele:

Espresso

Espresso este o cafea puternică, creată prin trecerea forțată a apei aproape de punctul de fierbere prin boabele de cafea fin măcinate. Are tendința de a fi mai gros decât cafeaua obținută prin alte metode, deoarece are o concentrație mai mare de solide în suspensie sau dizolvate.

Aroma unui espresso este extrem de concentrată. Acestea poate fi adesea folosit ca bază pentru alte băuturi pe bază de cafea precum: cappucino, macchiato, latte sau mocha. Mulți cred că un espresso are mai multă cofeină decât o cafea tradițională. Deși tehnic așa este, de fapt, datorită cantității mici, o ceașcă de espresso conține mult mai puțină cofeină decât o cafea normală.

Un espresso se prepară cu ajutorul unui espressor automat, care poate crea o aromă mai puternică. Unii barista sunt de părere că espresso-ul este cea mai bună metodă de preparare a cafelei. Cafeaua preparată astfel ți s-ar putea potrivi dacă îți place o aromă puternică și complexă, dacă nu te deranjează timpul necesar pentru pregătirea ei sau dacă vrei să o folosești ca bază pentru pregătirea altor tipuri de cafea.

Cafeaua la filtru

Cafeaua obținută prin picurare este una dintre cele mai populare alegeri în lume, datorită simplității modului de preparare. Acesta implică turnarea apei calde peste cafeaua măcinată. Preparatul trece apoi printr-un filtru din hârtie, plasă sau metal. Cafeaua rezultată e limpede și curată.

Această băutură se poate prepara folosind un filtru de cafea sau un dispozitiv manual de picurare. Este o alegere potrivită dacă nu ai prea mult timp la dispoziție, dacă vrei mai multă comoditate sau dacă nu te deranjează o cafea puțin mai slabă.

Cafeaua la presă franceză

Pregătirea cafelei cu presa franceză este un proces simplu care câștigă în popularitate. Pentru început, macină grosier boabele și pune-le în partea de jos a  presei franceze. Apoi, încălzește apa până aproape de fierbere și toarn-o peste cafeaua măcinată.

Las-o câteva minute și apoi folosește pistonul pentru a separa lichidul. Cafeaua rezultată va avea o tărie între espresso și filtru, dar și o aromă intensă. Se adresează celor care au cel puțin un sfert de oră la dispoziție pentru a o pregăti sau care vor o aromă mai bogată.

Cafeaua la ibric Moka

Un espressor tradițional Moka poate crea o cafea aproape la fel de aromată și puternică precum un espressor dedicat. Procedeul implică aburul pentru a împinge apa prin cafea, diferența fiind că un espressor normal poate genera o presiune de preparare de opt-nouă ori mai mare decât un vas Moka.

Cafeaua făcută cu ajutorul unui vas Moka este puternică, dar nu are consistența cremoasă a unui espresso. Totodată, are o concentrație mai mică de uleiuri esențiale. Poate fi însă o alternativă dacă îți dorești aroma unui espresso, dar nu și tăria lui, sau dacă nu vrei să investești în echipamente scumpe.

Cafeaua turcească

Aceasta e cafeaua pe care o știm cu toții. Cafeaua folosită trebuie să fie măcinată foarte fin și apoi infuzată cu apă la punctul de fierbere. Spre deosebire de cafeaua pentru filtru, cea turcească este atât de fin măcinată încât e aproape o pulbere.

Dacă vrei să îți macini singură cafeaua, folosește o râșniță manuală. Cele electrice nu pot face o măcinare atât de fină. Va merita pentru că se spune că o cafea turcească are cea mai puternică aromă dintre toate metodele de preparare. Cafeaua turcească la ibric ți s-ar putea potrivi dacă îți place să fie foarte aromată, cu multă cofeină și o tărie mare.

Cea mai potrivită metodă de preparare a cafelei depinde foarte mult în funcție de nevoile și gusturile tale. Noi îți putem spune că nu există o metodă mai bună sau mai rea, ci doar cea care îți place ție mai mult. Experimentează cu modul de preparare, timpul sau cantitățile și vei descoperi în cele din urmă varianta care să-ți facă cea mai mare plăcere.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Philips

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!