Muhammad Ali, legenda boxului mondial, a murit la 74 de ani

De Unica.ro, pe Ultimul update Sâmbătă, 04 iunie 2016, 12:50
Muhammad Ali, unul din cei mai mari pugilişti ai lumii a încetat din viaţă pe 3 iunie 2016, la vârsta de 74 de ani. După multe păreri, Muhammad Ali sau Cassius Clay, a fost cel mai bun boxer din istorie la categoria grea. BBC  şi Sports Illustrated l-au numit sportivul secolului. 

Muhammad Ali şi-a aruncat medalia olimpică în râu

Muhammad Ali s-a născut în ianuarie 1942 cu numele de Cassius Clay şi a început să se antreneze la 12 ani, din întâmplare. I se furase bicicleta şi, stând de vorbă cu poliţistul Joe E. Martin, a spus că o să-l bată pe hoţ. Ofiţerul, care era şi antrenor de box, i-a spus că ar fi bine să înveţe mai întâi să boxeze.

Aşa a început cariera fulminantă a lui Mohammad Ali, care şi-a făcut debutul ca boxer amator în 1954. Şase ani mai târziu, câştiga titlul olimpic la Roma, la categoria semigrea.

În biografia publicată în 1975, Muhammad Ali spunea că, la scurt timp după întoarcerea de la Roma, şi-a aruncat medalia de aur în râul Ohio, supărat că el şi un alt prieten de culoare nu au fost primiţi într-un restaurant.

Cariera de boxer profesionist a lui Muhammad Ali a început în 1960. În trei ani a stabilit un record în acest sport – a disputat 19 meciuri oficiale şi le-a câştigat pe toate, 15 dintre ele prin knockout.

A reuşit să învingă unii din cei mai buni puglişti ai perioadei respective, chiar dacă multe din meciuri au fost dificile.

muhammad ali la antrenament
Muhammad Ali, campion la categoria grea

În 1964, Muhammad Ali a obţinut titlul de campion mondial la categoria grea, după un meci greu cu Sonny Liston. la sfârşitul rundei a patra, Muhammad s-a plâns de usturimi groaznice la ochi şi s-a speculat că oponentul lui ar fi folosit un unguent antibiotic, aplicat în mod intenţionat pe mănuşi – se pare că şi alţi sportivi care s-au luptat cu Sonnz Liston au avut aceleaşi usturimi la ochi.

Aproape orb, Muhammad Ali a rezistat în faţa adversarului, până când lacrimile şi transpiraţia i-au curăţat ochii. În runda a şaptea, Liston a abandonat lupta, susţinând că era rănit la un umăr.

A pierdut titlul pentru că a refuzat să se înroleze

La 22 de ani, Muhammad Ali a devenit cel mai tânăr campion mondial la categoria grea. Din păcate, a pierdut titlul câţiva ani mai târziu când i s-a retras şi licenţa de boxer profesionist pentru că a refuzat să se înroleze în armată. El a spus că nu are de ce să lupte în Vietnam pentru că niciun vietnamez nu l-a numit vreodată „negrotei”.

Drept urmare, de la 25 la 29 de ani, Muhammad Ali nu a mai luptat în niciun meci oficial.

muhammad ali in ring

Muhammad Ali şi viaţa lui tumultoasă

În 1984, Muhammad Ali a anunţat că suferă de boala Parkinson în urma loviturilor repetate la cap. În ciuda bolii, a rămas activ până în 2012, când a purtat steagul olimpic la Londra.

Deşi a fost cunoscut în toată lumea ca Muhammad Ali, boxerul s-a născut cu numele de Cassius Clay. Şi-a schimbat numele în anii ’60, când s-a convertit la islamism. Din acel moment, a considerat că „Cassius Clay” este numele lui de sclav şi nu a mai dorit să-l folosească niciodată.

Viaţa lui personală nu a fost deloc liniştită. Conform Wikipedia, Muhammad Ali a fost căsătorit de patru ori, având şapte fete şi doi băieţi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!