Mircea Radu, dezamăgit de felul în care e tratat liderul trupei Phoenix: “Umilința la care a fost supus Nicu Covaci o simt și eu”

De Simona Tudorache, pe Ultimul update Joi, 16 martie 2023, 15:41

Mircea Radu se declară revoltat de situația prin care trece Nicu Covaci. Liderul trupei Phoenix a dat un examen pentru a fi admis în Uniunea Compozitorilor, dar a fost respins. Ca atare, artistul nu are dreptul la pensie.

La rândul lui, Gheorghe Zamfir susține că valorile continuă să fie umilite în România și că, în trecut, s-a confruntat cu o situație asemănătoare.

Lui Nicu Covaci i s-a refuzat solicitarea de a fi primit ca membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Da, cum cum se-aude: Nicu Covaci a dat un examen la muzică, a susținut o lucrare în fața unei comisii, iar oamenii de-acolo au hotărât că nu le sună bine, că nu e ce trebuie. Și l-au respins.

Mircea Radu, dezamăgit de felul în care e tratat liderul trupei Phoenix: “Umilința la care a fost supus Nicu Covaci o simt și eu”Icon photoVEZI GALERIA FOTO (1 / 7)

Deci omul care a fost în spatele unor albume fără moarte (Mugur de Fluier, Cantafabule, Cei ce ne-au dat nume, ca să le numesc doar pe-astea) pur și simplu nu e suficient de bun pentru UCMR.

Umilința la care a fost supus Nicu Covaci o simt și eu, pentru că Phoenix este pentru România ce e Beatles pentru Regatul Unit. Nu că Phoenix au fost primii (că n-au fost), ci că de la ei s-a înțeles că se poate și altfel. Păr lung, nonconformism, tradiții, naționalism, atitudine, curaj, pe toate le-au avut acești creatori. Trupa nu mai există demult, spiritul s-a diluat, ei s-au risipit. A rămas ceva mai presus: muzica Phoenix. Iar Nicu Covaci a fost motorul acelei trupe”, spune Mircea Radu pe o rețea de socializare.

Fostul prezentator recunoaște că atunci când apar situații de acest gen și-ar dori să mai lucreze în televiziune.

“Dacă azi aș mai lucra în televiziune și l-aș intervieva pe acest mare artist, n-aș deschide cu ”Cum te afectează?”, și nici ”Cine erau cei din comisia care ți-au judecat lucrarea?” L-aș întreba: ”Ce ai căutat tu acolo, Nicu Covaci?”.

Nicu Covaci: „Am adus milioane, dar nu am o pensie”

Nicu Covaci e o legendă în muzica românească, dar nu are o pensie.

„Eu nu am o pensie, deși am adus țării acesteia milioane. Sunt umilit, trebuie să mă duc zilele astea la Uniunea Compozitorilor, să dau examen de compozitor.

După 50 de ani în care am compus atâtea piese și au încasat bani de pe urma mea, mi-au dat și mie o mică părticică, este drept, vor să mă pună să demonstrez că sunt compozitor. Nu este nimic, o să mă duc să dau examen, poate o să pic”, declara artistul la Realitatea la sfârșitul anului trecut.

Gheorghe Zamfir: „Umilirea valorilor naționale a fost și este un sport național”

Gheorghe Zamfir spune că s-a aflat în aceeași situație.

“Nicule, prieten drag, cu regret citesc știrile zilei și trebuie să-ți spun că-ți sunt alături și că povestea ta a fost trăită și de mine. Uniunea Compozitorilor din Franța mă primea cu brațele deschise în anii 70, iar UCMR nu a dorit acest lucru până în anul 2005, pentru că cei de la conducerea Uniunii mă considerau compozitor de sârbe și hore. Ce certificare îți mai trebuie ție, Nicu Covaci, legendă românească în ale muzicii, de la o astfel de organizație?

Tu știi bine că umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național. Esența muzicii noastre se află adânc sădită în sufletele multor generații, această realitate nu poate fi notată de nicio comisie. Fruntea sus! Te iubim, pentru tot ceea ce ești și ai lăsat ca artist!”, mărturisește el.

Foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!