Aretha Franklin, recompensată postum cu un premiu Pulitzer

De Oana Savin, pe
Aretha Franklin, care a încetat din viață anul trecut, a devenit prima artistă recompensată postum cu un premiu special Pulitzer.

Potrivit Hollywood Reporter, premiul i-a fost acordat după moarte vedetei pentru contribuția la dezvoltarea culturii și muzicii americane timp de 50 de ani.

Astfel, Aretha Franklin se alătură unor nume mari ale muzicii americane ce au fost recompensate cu premii Pulitzer speciale. Printre aceștia se numără Hank Williams (postum, în 2010), care a murit în 1953, Duke Ellington, Bob Dylan, John Coltrane, Thelonious Monk, George Gershwin, Ray Bradbury, William Schuman, Milton Babbitt, Scott Joplin, Roger Sessions, Richard Rodgers şi Oscar Hammerstein II.

Franklin a devenit, în 1987, prima femeie inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.

Cea de a 103-a gală a premiilor Pulitzer 2019 a avut loc luni seară, la Universitatea Columbia din New York.

Aceste premii prestigioase sunt oferite în semn de recunoaştere jurnaliştilor, scriitorilor, artiştilor şi muzicienilor din toate domeniile – de la ştiri la desene animate, de la ficţiune şi literatură la teatru – din Statele Unite ale Americii. Distincţia a fost înfiinţată în 1917. În prezent, fiecare premiu este însoţit de suma de 15.000 de dolari.

Cine a fost Aretha Franklin

Cântăreața Aretha Franklin a murit în august 2018, la vârsta de 76 de ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul pancreatic. Aceasta și-a început cariera muzicală cântând gospel în biserica tatălui său -, născută pe 25 martie 1942, şi-a cimentat locul în istoria muzicii americane cu vocea sa puternică şi clară, cu care putea cânta note din patru octave.

A abordat diverse genuri, de la soul la R&B, gospel şi pop.

Franklin a câştigat 20 de premii Grammy (inclusiv trei speciale), dintre care opt au fost consecutive, între anii 1968 şi 1975, perioadă în care trofeul pentru cea mai bună solistă R&B a fost numit în glumă de ziarişti „premiul Aretha”.

Sursă foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!