Austria a anunțat lockdown total și vaccinare anti-COVID-19 obligatorie. Noi măsuri în toată Europa pentru nevaccinați

Austria va intra în lockdown de pe 22 noiembrie, a anunțat cancelarul Alexander Schallenberg. Totodată, Schallenberg spune că va iniția un act legislativ prin care vaccinarea anti-COVID-19 să devină obligatorie din februarie, informează Kurier.at, citat de Digi 24. Măsuri și restricții dure față de nevaccinați vor fi instituite în mai multe țări din Europa.

Austria a anunțat lockdown total și vaccinare anti-COVID-19 obligatorie. Noi măsuri în toată Europa pentru nevaccinați

Pentru început, lockdown-ul va fi instituit în Austria pentru o perioadă de 20 de zile, însă școlile vor rămâne deschise. De asemenea, va fi recomandată administrarea dozei 3 de vaccin pentru toți cetățenii.

Salzburg și Austria Superioară, cele mai afectate zone de epidemia de COVID-19, au anunțat joi că vor să impună un lockdown pentru întreaga populație, nu doar pentru cei nevaccinați. Guvernatorii celor două provincii au făcut presiuni asupra guvernului federal să ia această decizie la nivelul întregii țări, în contextul unui nou record de infectări cu coronavirus.

Un lockdown pentru persoanele nevaccinate este deja în vigoare în toată țara. Joi, numărul de cazuri noi de infectare a ajuns la 15.145, un nou record, iar rata de incidență pe șapte zile a fost de 989 la 100.000 de locuitori. Vârful celui mai mare val anterior de infectări a fost de 9.586 de cazuri, acum un an, când țara a intrat în lockdown total.

Austria are o rată de vaccinare de circa 66%, una din cele mai scăzute din Europa Occidentală. Și alte țări europene au anunțat că vor să înăsprească restricțiile pentru nevaccinați.

Grecia

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, a anunțat joi o serie de măsuri pentru cei nevaccinați, printre care interdicția de a intra, cu începere de luni, în spatii închise, cu excepția localurilor pentru luat masa, informează agenția AFP, citat de Digi 24.

„Cu începere de luni (22 noiembrie), persoanele nevaccinate nu vor avea voie să intre în spații închise, cu excepția localurilor pentru luat masa”, a declarat Kyriakos Mitsotakis într-un discurs adresat națiunii, îndemnându-și concetățenii să se vaccineze.

Până în prezent, persoanele nevaccinate puteau intra în spații închise pe baza unui test negativ. „Este o acțiune iminentă pentru protecția” populației, a spus Kyriakos Mitsotakis, precizând că „nouă din zece persoane” intubate în prezent în spitalele din tara nu s-au vaccinat.

Cu o rată de vaccinare de aproximativ 63%, Grecia (10,7 milioane de locuitori) nu se află la nivelul altor țări europene, a amintit premierul elen. Aproximativ 575.000 de locuitori cu vârsta peste 60 de ani nu sunt vaccinați, a menționat el.

De la sfârşitul lunii octombrie, numărul contaminărilor a continuat să crească, de la 3.600 pe 29 octombrie, la 6.150 o săptămână mai târziu și la 7.317 miercuri, potrivit bilanțului zilnic furnizat de organizația națională de sănătate publică (Eody).

„A treia doză de vaccin este decisivă, mai ales pentru persoanele în vârstă”, a mai spus Kyriakos Mitsotakis, subliniind că certificatul de vaccinare pentru persoanele de peste 60 de ani nu va mai fi valabil la șapte luni de la ultima doză de vaccin.

Având în vedere reticenţa puternicei Biserici Ortodoxe Grece de a respecta măsurile pentru ținerea sub control a pandemiei, premierul a indicat că persoanele nevaccinate nu vor mai putea intra în biserici fără a avea un test negativ. Purtarea măştii este în continuare obligatorie pentru toată lumea în spații închise și în zonele pentru adunări în aer liber.

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Primul vaccin anti-COVID-19 sub formă de plasture, dezvoltat de o companie britanică

Cum au votat bolnavii COVID-19 din Danemarca – soluția inventivă a danezilor

Care este situația spitalelor din România după ce a scăzut numărul cazurilor de COVID-19

Ce a spus Valeriu Gheorghiță despre medicii care nu cred în vaccinul anti-COVID-19: „Trebuie să răspundă pentru asta”

Italia

Italia ar putea înăspri restricțiile pentru persoanele nevaccinate și controalele la frontiere, în condițiile în care numărul de contaminări cu noul coronavirus este în creștere, informează agenția DPA, citată de Digi 24.

„Cei 90% dintre italieni nu trebuie să fie trași înapoi de ceilalți 10% care nu înțeleg importanța vaccinării și vor să-și impună regulile lor majorității”, a scris președintele regiunii Liguria, Giovanni Toti, pe Twitter. Giovanni Toti a îndemnat la organizarea unei întâlniri între autoritățile regionale și premierul Italiei, Mario Draghi, pentru a discuta despre viitoarele măsuri, înaintea unui al patrulea val de COVID-19.

Italia folosește un sistem pe culori pentru a decide ce restricții anti-COVID-19 se impun. În prezent, toate regiunile din Italia sunt pe „alb”, cel mai scăzut nivel. Chiar dacă rata de contaminare este în creștere, altele sunt criteriile care sunt luate în considerare atunci când este majorat nivelul, cum ar fi capacitatea de ocupare a paturilor din spitale.

Ținând cont de aceasta, Italia este văzută de experți ca având situația sub control. Cu toate acestea, controalele la frontierele Italiei cu țări grav afectate de COVID-19, precum Austria, ar trebui întărite, au cerut social-democrații italieni într-o scrisoare adresată lui Draghi, potrivit agenției de presă ANSA. Persoanele ce vor intra în Italia, inclusiv turiștii, vor trebui să prezinte Pașaportul Verde, pentru a demonstra că sunt vaccinate, că au trecut prin boală sau să prezinte un test negativ.

Germania

Germania intenționează ca vaccinarea împotriva COVID-19 să devină obligatorie pentru personalul din spitale și căminele de bătrâni, în încercarea de a opri o revenire a epidemiei în țară, relatează agenția AFP, potrivit Digi 24.

„Trebuie să protejăm cele mai vulnerabile grupuri”, au declarat guvernul și autoritățile, precizând că „este necesar ca personalul” din spitale, din centrele de îngrijire și din căminele de bătrâni „să fie vaccinat obligatoriu împotriva coronavirusului”.

Guvernul cancelarului Angela Merkel a refuzat, până acum, să ia în considerare vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii profesionale, mai notează AFP, citată de Agerpres.

Slovacia

Slovacia va impune de luni restricţii de mobilitate persoanelor nevaccinate împotriva SARS-CoV-2. Acestea nu vor mai putea intra în restaurante, magazine care comercializează bunuri neesențiale și centre comerciale sau asista la evenimente sportive, relatează EFE, potrivit Digi 24.

Țara a înregistrat un număr record de infectări în ultimele zile, cu peste 8.000 de cazuri raportate marți, iar medicii au avertizat că au rămas puține paturi disponibile la terapie intensivă.

Slovacia are a treia cea mai scăzută rată de vaccinare din Uniunea Europeană, cu 45 % din populație vaccinată cu schema completă. Multe spitale din țară se află la limita capacității ca urmare a noului val al pandemiei de COVID-19.

„Ca prim-ministru, am responsabilități și nu vreau să mă joc cu viețile cetățenilor”, a declarat șeful guvernului, Eduard Heger, la anunțarea noilor măsuri.

Restricțiile vor intra în vigoare din 22 noiembrie timp de trei săptămâni. Atât în Slovacia, cât și în Austria, persoanele nevaccinate nu pot ieși din casă decât pentru a merge la muncă, a ajuta persoanele în vârstă sau a face cumpărături de primă necesitate.

Foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!