Ştiai asta despre visele tale?

De Sandra Sarbu, pe

Atunci când adormim, partea conştientă a organismului nostru adoarme, însă neuronii rămân în stare de veghe, având destulă energie cât să producă vise care pot fi atât de convingătoare că par întâmplări reale.
De ce unii oameni au mai multe coşmaruri în timp ce alţi au parte de o odihnă plăcută? La această întrebare îţi răspund oamenii de ştiinţă care au descoperit lucruri noi despre faza MRO (mişcare rapidă a ochilor – faza somnului în care visele sunt cele mai intense; REM).

Visele violente, un semnal de alarmă

Ca şi cum coşmarurile nu ar fi fost de ajuns, visele violente trag un semnal de alarmă când vine vorba de tulburări psihice. Cercetătorii au descoperit că visele violente (care sunt acompaniate adesea de lovituri puternice în timpul somnului) pot fi un semn de tulburări neurodegenerative, cum ar fi Parkinson sau chiar demenţă.

Păsările de noapte au mai multe coşmaruri

Potrivit oamenilor de ştiinţă, cei care au o viaţă de noapte activă – deci se trezesc târziu în timpul zilei – au parte de mai multe coşmaruri. Se pare că hormonul de stres, cortizolul, are a face cu acest lucru: este eliberat în cantităţi mai mari dimineaţa, când ar trebui să ne trezim, însă în cazul celor care încă dorm are efecte neplăcute – generează coşmaruri.

Îţi poţi controla visele

Psihologii de la Universitatea Grant MacEwan din Canada sunt de părere că visele sunt o realitate alternativă, ca şi jocurile video: „Dacă petreci ore în şir jucându-te într-o realitate virtuală, asta nu e altceva decât practică. Cei care se joacă sunt obişnuiţi să-şi controleze mediul înconjurător, aşa că pot avea vise lucide mult mai uşor.
Visul lucid este un vis în care persoana care doarme este conştientă de faptul că visează şi poate avea un control conştient asupra mediului, personajelor şi caracteristicilor acestora. Seamănă cu realitatea fizică a stării de veghe.

De ce visăm

Cercetătorii mereu s-au întrebat de ce visăm, cum funcţionează procesul, însă deocamdată se cunosc foarte puţine lucruri legate de creierul uman. O primă ipoteză a fost lansată de Sigmund Freud, care susţinea că visele îndeplinesc dorinţele. Recent, un grup de cercetători de la Harvard au lansat o altă ipoteză, potrivit căreia visele ne ajută să rezolvăm anumite probleme din starea de trezie.
Foto: Northfoto
Citeşte în revista Psychologies, ediţia de Mai, mai multe despre vise!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!