Ce spune bărbatul care duce de 20 de ani „un război personal” cu Putin: „Este obsedat de a fi o figură istorică precum Stalin”

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 23 martie 2022, 14:07

Omul de afaceri Mihail Hodorkovski, care se află într-un „război personal cu Vladimir Putin de aproape 20 de ani”, a vorbit despre greșelile pe care le fac liderii occidentali în prezent.

Într-un comentariu publicat de revista The Economist, omul de afaceri Mihail Hodorkovski a atras atenția liderilor occidentali, spunând că un răspuns ferm din partea lor ar putea să îi dea aripi președintelui rus. Mihail Hodorkovski a fost președintele grupului petrolier Yukos.

În 2003, el a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru escrocherie și evaziune fiscală. În decembrie 2010, a primit 14 ani de închisoare (incluzându-i pe cei opt) pentru furtul a milioane de tone de țiței și de spălare de bani în valoare de 23,5 miliarde de dolari. După un deceniu petrecut la închisoare, pe 20 decembrie 2013, Mihail Hodorkovski a fost grațiat de Putin, iar apoi a zburat la Berlin.

„Eu duc un război personal cu Vladimir Putin de aproape 20 de ani”, a subliniat Horkovski, citat de Libertatea. „Asta a dus la întemnițarea mea în Rusia timp de zece ani și apoi la expulzare, cu un avertisment că mă așteaptă închisoarea pe viață dacă mă întorc vreodată. Îl cunosc pe omul care mi-a făcut toate astea? Cred că da. De aceea privesc cu disperare abordarea defetistă a liderilor occidentali, precum Joe Biden, Emmanuel Macron și Naftali Bennett”.

Hodorkovski crede că Putin vede drept slăbiciune discuțiile și telefoanele pe care liderii vestici le au cu el, în care îi cer să oprească războiul și îl asigură că nu se vor amesteca. „O parte a problemei este că actualii lideri ai țărilor occidentale nu s-au confruntat niciodată cu bătăuși”, a povestit el. „Experiența și educația lor se referă la interacțiunile dintre oamenii de stat… Nu este cazul lui Vladimir Putin. A fost crescut în KGB, o organizație care se baza pe forță și nerespectarea legii”.

Citește și: Cine decide dacă Vladimir Putin este criminal de război?

Citește și: Cine este generalul Mihail Mizințev, „favoritul lui Putin”: „A ordonat să bombardeze o maternitate, un orfelinat, un teatru, casele civililor”

Citește și: Vladimir Putin a acceptat să se întâlnească față în față cu Volodimir Zelenski „la un moment dat”

Citește și: Ce studii are de fapt Volodimir Zelenski. Actualul președinte și fostul comediant are o altă profesie de bază

Va folosi Putin armele nucleare? Ce crede Mihail Hodorkovski

Omul de afaceri a mai spus că, deși vremurile s-au schimbat, modurile lui Putin de a rezolva problemele au rămas, amintind de uciderea lui Aleksandr Litvinenko și otrăvirea lui Alexey Navalnîi și a familiei Skripal, acte făcute „cu încuviințarea conducătorului”.

„Asemenea acte sunt normă în cercurile președintelui, pentru că el este un bandit din fire”, a spus Hodorkovski. „Chiar și după mai bine de 20 de ani la putere, dobândind o imagine de om puternic și încredere în sine, un bandit va rămâne întotdeauna un bandit în ceea ce privește percepția sa printre cei din jur. Este o greșeală drastică atunci când este văzut ca un om de stat normal. Partenerii străini ai Rusiei nu reușesc să înțeleagă cine este el cu adevărat”.

Experiența lui din închisoare l-a făcut să ajungă la o concluzie cu privire la cum ar trebui să fie tratat Putin: „Am destulă experiență în a trata bandiții. După ce am petrecut zece ani în închisorile rusești, pot spune că cel mai periculos lucru este să le arăți orice slăbiciune sau incertitudine. Orice pas către cerințele lor, fără o demonstrație clară de forță, va fi perceput ca slăbiciune. După logica lor, dacă țările occidentale spun că nu vor renunța la Ucraina și totuși fac exact asta înseamnă că sunt slabe. Și asta face probabil ca Putin să se uite către alți vecini, cum ar fi Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, care au făcut și anterior parte din Imperiul Rus”.

În ceea ce privește armele nucleare, Hodorkovski este de părere că Putin le-ar folosi doar în scenariul în care nu va avea un răspuns din partea Occidentului. „Cât despre armele nucleare, președintele rus are o psihoză maniacală”, a zis Hodorkovski. „Este obsedat de a fi o figură istorică precum Stalin. Dar el nu este sinucigaș sau nu ar sta la celălalt capăt al unei mese cu prietenii săi. El va folosi arme nucleare doar dacă crede că nu va exista niciun răspuns. Dar în fiecare zi NATO respinge zona de excludere a zborului deasupra Ucrainei, încrederea în sine crește”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!