Cine decide dacă Vladimir Putin este criminal de război?

De Unica.ro, pe

Președintele american Joe Biden l-a numit pe Vladimir Putin „criminal de război”, însă cum poate fi liderul rus adus în fața justiției?

Ziarul britanic „The Guardian” a realizat o analiză prin care încearcă să explice mecanismele necesare pentru ca Vladimir Putin să fie adus în fața justiției, pentru a răspunde pentru crimele sale de război. Pentru a declara pe cineva „criminal de război”, există un set de proceduri ce trebuie realizate.

În principiu, titlul de „criminal de război” se aplică oricărei persoane care încalcă un set de reguli adoptate de liderii lumii, reguli care se găsesc în cadrul legii conflictelor armate. Ele se referă la felul în care se comportă statele pe timp de război.

Ce fapte sunt considerate crime de război

Aceste reguli au la bază protejarea persoanelor care nu participă la luptă și pe cei care nu mai pot lupta, inclusiv civilii, precum: medicii și asistentele, soldații răniți și prizonierii de răzoi. Regulile stabilesc cine poate fi vizat de atacuri, cu ce fel de arme se poate lupta, dar și ce arme sunt interzise (de exemplu, armele biologice sau chimice sunt interzise).

Printre încălcările grave ale convențiilor se numără ucidere intenționată, dar și distrugerea masivă și însușirea proprietății, atunci când acest lucru nu este justificat din perspectivă militară. Acestea sunt considerate crime de război. Alte astfel de crime sunt și țintirea deliberată a civililor, utilizarea disproporționată a forțelor armate, folosirea de scuturi umane și luarea de ostatici.

Citește și: Papa Francisc, rugăciune pentru pace în Ucraina: Îl implor pe Dumnezeu să „oprească mâna lui Cain”

Citește și: Drama refugiaților care au fugit de războiul din Orientul Mijlociu, doar pentru a da peste războiul din Ucraina: „Văd o fundătură în fața ochilor”

Citește și: Noi amenințări de la oficialii ruși: „Rusia are puterea de a-i pune pe toți dușmanii noștri obraznici la locul lor”

Citește și: Oficialii SUA au avertizat Rusia cu privire la ce consecințe ar suferi dacă vor folosi arme chimice sau biologice în Ucraina

Cum ar putea fi Putin să fie considerat criminal de război

Modalitatea cea mai probabilă ca Vladimir Putin să fie definit „criminal de război” ar fi prin doctrina juridică a „responsabilității de comandă”, potrivit Libertatea, care citează The Guardian. Dacă comandanții ordonă, află despre sau sunt în poziția de a afla crime pe care nu le preîntâmpină, ei pot fi trași la răspundere din punct de vedere legal.

Există patru căi de investigare a crimelor de război, potrivit The Guardian, și anume:

  • prin intermediul Curții Penale Internaționale;
  • prin Organizația Națiunilor Unite, care ar putea transfera munca comisiei de anchetă către un tribunal internațional hibrid pentru crime de război;
  • prin crearea unui tribunal sau a unei instanțe prin care potențialul criminal de război să fie judecat de statele interesate (în cazul lui Putin, statele membre NATO sau ale Uniunii Europene);
  • prin legile anumitor țări cu privire la urmărirea penală a crimelor de război (Germania deja îl investighează pe Putin).

Nu este clar unde ar putea avea loc procesul însă, ținând cont că Rusia nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale și nu ar trimite vreun suspect la sediul instanței de la Haga. Putin ar putea fi judecat într-o țară aleasă de ONU sau de un consorțiu ales dintre țările implicate, dar aducerea lui în fața judecătorilor ar fi dificilă.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!