Rusia a ajuns la un acord cu Ucraina cu privire la centrala de la Cernobîl

De Unica.ro, pe

Rusia a ajuns la un acord cu Ucraina privind securitatea comună la centrala nucleară de la Cernobîl.

Anunțul a fost făcut de purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, potrivit agenției ruse Ria Novosti. Țările vor monitoriza în comun siguranța unităților electrice și a sarcofagului. „Preluarea controlului centralei nucleare de la Cernobîl de către armata rusă a fost realizată în așa fel încât să nu afecteze securitatea acesteia”, a zis purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe.

Zakharova a spus că partea rusă intenționează să depună toate eforturile pentru a asigura siguranța instalației. În urma dezastrului de la Cernobîl, cel mai mare dezastru nuclear din istorie, la centrala nucleară de acolo se mai desfășoară și acum operațiuni de gestionare şi stocare a deşeurilor nucleare, potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Internet a operatorului centralei, după cum relatează Agerpres.

În urmă cu trei săptămâni, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, citând o notificare trimisă de Autoritatea pentru reglementare a energiei nucleare din Ucraina, spunea că centralele nucleare operaționale din Ucraina funcționează în siguranță, și nu au avut loc „distrugeri” la facilitățile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, conform Reuters.

Citește și: Președintele Finlandei a observat ceva ciudat după ultima conversație cu Vladimir Putin: „De obicei, conversațiile se terminau doar cu un rămas bun”

Citește și: O tânără din Ucraina a filmat condițiile din adăposturile pentru refugiați din România

Citește și: Jurnalista Marina Ovsyannikova a refuzat oferta de azil a președintelui Emmanuel Macron

Citește și: Oficialii SUA au avertizat Rusia cu privire la ce consecințe ar suferi dacă vor folosi arme chimice sau biologice în Ucraina

Facilitățile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl au fost capturate acum trei săptămâni de forele rusești, după ce Rusia a lansat o invazie amplă asupra Ucrainei.

Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a explicat joi că este extrem de important ca operarea în condiții de siguranță și securitate a facilităților nucleare din zonă să nu fie afectată sau întreruptă în vreun fel.

„Cu privire la situaţia de la Centrala Nucleară Cernobîl, Ucraina a informat IAEA că «forţe armate neidentificate» au preluat controlul asupra tuturor facilităţilor de la Cernobîl, localizate în zona de excluziune”, se arată în declarația AIEA, citată de Libertatea. „Omologii au adăugat că nu au existat pierderi sau distrugeri ale site-ului industrial. Directorul general Grossi a spus că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!