Realitatea paralelă prezentată de propaganda rusă: „Asistăm neputincioşi la uciderea în direct a presei ruse independente”

De Unica.ro, pe

Propaganda rusă continuă la cote maxime. Kremlinul dictează modul de relatare a conflictului, forțând jurnaliștii să numească războiul „operațiune militară specială”, potrivit Agerpres, care citează France Presse.

Impunerea propagandei a eliminat deja de pe piață reprezentanți de marcă ai inregrității jurnalistice din Rusia: mai exact, postul de radio Eho Moskvî și canalul de televiziune Dojd, care și-au închis porțile în urmă cu o săptămână după ce le-au fost blocate site-urile.

La rândul său, publicația Novaia Gazeta, al cărui redactor-șef este laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, a anunțat că va elimina toate articolele despre războiul din Ucraina, pe motiv că noile măsuri de cenzură luate de autoritățile din Rusia necesită eliminarea materialelor.

„Asistăm neputincioşi la uciderea în direct a presei ruse independente”, a spus Jeanne Cavelier, responsabila biroului pentru Europa de Est şi Asia Centrală din cadrul Reporteri fără Frontiere (RSF) într-un comunicat de presă, citat de Digi24.

Citește și: Zi decisivă pentru încheierea războiului din Ucraina. Negocierile dintre miniștrii de Externe din Rusia și Ucraina s-au încheiat

Citește și: Dezastrul despre care nu se vorbește: poluarea profundă și de durată a aerului și apei din Ucraina, ca rezultat al războiului rus

Citește și: Este oficial: civilii din Ucraina pot trage în invadatorii ruși care le atacă țara

Citește și: Avertismenul Ministerului de Externe din Rusia: țările care trimit arme sau mercenari în Ucraina „vor răspunde”

În prezent, principalul buletin de știri televizat din Rusia, Vremia, care aparține televiziunii publice ruse, începe în fiecare seară „eroismul și curajul” soldaților ruși. Numărul militarilor ruși este redus la 498, în timp ce autoritățile din Ucraina susțin că peste 12.000 de soldați ruși au murit, iar SUA susține că între 2.000 și 4.000 de decese au survenit în rândul armatei ruse.

Crainicul vorbește despre „agresiunea” ucraineană asupra Rusiei. Totodată, acesta respinge protestele Occidentului, spunând despre acestea că nu sunt nimic altceva decât „isterie”.

Mai mult, redactorul șef al canalului internațional de stat Russia Today (RT), Margarita Simonian, spune că Rusia ar trebui să urmeze exemplul Chinei și să interzică accesul la rețelele de socializare străine.

„Noi am autorizat, în urmă cu ani, intrarea în ţara noastră a unei armate străine”, a spus ea. „Noi am autorizat instalarea de baze militare în numele acestui Facebook şi al altor lucruri de acest gen. Și acum suntem surprinşi că această armată străină trage asupra noastră”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!