Zi decisivă pentru încheierea războiului din Ucraina. Negocierile dintre miniștrii de Externe din Rusia și Ucraina s-au încheiat

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 10 martie 2022, 17:52

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, au discutat joi, 10 martie, în Turcia. A fost prima întâlnire la acest nivel, după invadarea Ucrainei de către Rusia din 24 februarie.

Zi decisivă pentru încheierea războiului din Ucraina. Negocierile dintre miniștrii de Externe din Rusia și Ucraina s-au încheiat

Dmitro Kuleba a sosit în Antalya „la negocieri în vederea unei încetări a ostilităților și a războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, anunța miercuri, 9 martie, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, informează știrile Pro TV.

„Să fiu sincer, așteptările mele nu sunt mari în privința negocierilor, dar vom face tot ce putem”, a declarat Dmitro Kuleba.

Un oficial din Turcia a confirmat pentru AFP sosirea lui Serghei Lavrov în Antalya.

„Rusia își va atinge obiectivul de a asigura statutul de neutralitate al Ucrainei, dar ar prefera să o facă prin intermediul discuțiilor”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, într-o conferință de presă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a cerut din nou Alianței Nord-Atlantice să introducă o zonă de restricție aeriană deasupra Ucrainei, pentru ca Rusia să nu mai poată bombarda orașele.

„Nu putem opri singuri (n.red.: invazia). Dacă sunteți uniți împotriva naziștilor și a terorii, trebuie să închideți spațiul aerian. Nu eu. Nu așteptați să vă rog de câteva ori, de un milion de ori. Închideți spațiul aerian”, a spus liderul de stat.

Statele Unite nu iau, însă, în calcul introducerea restricțiilor aeriene deasupra Ucrainei de teama unui conflict direct cu Rusia. Mai mult, Pentagonul a anunțat că Statele Unite nu se vor implica în transferul spre Ucraina al avioanelor de vânătoare MIG-29 oferite de Polonia.

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Cum funcționează sancțiunile economice impuse împotriva Rusiei

Emmanuel Macron, mesaje de susținere în rusă și ucraineană, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina

Ministrul ucrainean de Externe: „Soldații ruși violează femei în orașele ucrainene ocupate”

Declarații rasiste în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina

„Serviciile de informații au tras concluzia că transferul avioanelor MIG 29 către Ucraina ar putea fi confundat cu o măsură de escaladare a situației și ar putea duce la o reacție semnificativă a Rusiei, care ar crește riscurile unei ciocniri militare cu NATO”, a declarat John Kirby, Asistent al Secretarului de Stat pentru Afaceri Publice din SUA.

Oficialii din SUA a mai precizat că, din punctul lor de vedere, cea mai bună metodă de susținere a Ucrainei este prin livrarea de arme, așa cum s-a procedat până acum. America a oferit Ucrainei în special lansatoare de rachete anti-tanc și anti-aeriene.

Volodimir Zelensky: „Ce se întâmplă acum e foarte rău”

„Pentru cine ar fi mai rău (n.red.: dacă SUA ar interveni mai mult)? Pentru familiile noastre? Nu. Pentru cine? Pentru ei? Nu. Cine știe? Nimeni nu știe. Știm, însă, că ce se întâmplă acum e foarte rău. Și, în viitor, va fi prea târziu. Și, crede-mă, dacă situația se prelungește, da, o să vedeți că vor închide spațiul aerian, dar până atunci noi vom pierde milioane de oameni”, a replicat Volodimir Zelensky.

Întreaga lume așteaptă rezultatele negocierilor de azi din Turcia. Moscova a transmis deja Kievului versiunea finală a cerințelor sale, pe care Volodimir Zelensky ar trebui să le accepte pentru ca invazia să înceteze.

Liderul ucrainean este presat să renunțe la regiunile separatiste din est, Donețk și Luhansk, să îi recunoască oficial pe disidenții pro-ruși din Ucraina, să renunțe la dorința de a intra în NATO, să recunoască independența Peninsulei Crimeea, să-și reducă armata și să declare neutralitatea țării.

Vladimir Putin ar fi cerut armatei să încetinească ofensiva

Între timp, Zelensky a dat de înțeles că nu ar mai avea speranțe cu privire la intrarea în NATO sau la recuperarea regiunii Donbass (în care se află Donețk și Luhansk). Președintele ucrainean vrea, însă, ca Rusia și Vestul să ofere Ucrainei garanții de securitate.

Între timp, Vladimir Putin ar fi cerut armatei să încetinească ofensiva în așteptarea răspunsului din partea președinției ucrainene.

Maria Zaharova, purtător de cuvânt MAE Rusia: „Au fost realizate unele progrese în negocierile destinate să pună capăt cât mai curând posibil vărsării de sânge fără sens și rezistenței forțelor armate ucrainene. Operațiunea militară specială a Federației Ruse nu are ca scop răsturnarea actualului guvern al Ucrainei sau distrugerea statalității acestei țări”.

Dacă președintele ucrainean va respinge solicitările Moscovei, responsabilii occidentali cred că Vladimir Putin va ordonă armatei sale să continue campania de bombardament îndreptată împotriva marilor orașe ucrainene și, eventual, să declanșeze atacul final asupra Kievului.

Foto: Profimediaimages.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!