Erdogan vrea să îl convingă pe Putin să găsească „o ieșire onorabilă” din războiul declanșat de Rusia în Ucraina

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 25 martie 2022, 15:25

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că vrea să îl convingă pe Vladimir Putin să găsească „o ieșire onorabilă” din război.

Recep Tayyip Erdogan a spus că omologul său rus, Vladimir Putin, ar trebui să fie încurajat să găsească „o ieșire onorabilă” din conflictul cu Ucraina, potrivit Agerpres, care citează AFP.

„Trebuie să-i spunem (lui Putin) acum: ar trebui să fii arhitectul paşilor spre pace”, a transmis Erdogan jurnaliștilor în avionul care îl aducea de la summitul NATO de la Bruxelles, conform unui comunicat al președinției de la Ankara. „Ar trebui să căutăm să rezolvăm acest conflict încurajând o ieşire onorabilă”.

Mai mult, Erdogan a anunțat că intenționează să discute cu Putin și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a evalua detaliile discuției de la summitul NATO. Discuția cu Zelenski urmează să aibă loc vineri, conform informațiilor din presa turcă.

Citește și: NATO înființează patru grupuri de luptă noi, unul în România: „Agresorul este Rusia și noi trebuie să construim o apărare foarte solidă”

Citește și: Mesajul lui Volodimir Zelenski către NATO: „Vă rugăm să nu ne mai spuneţi niciodată că armata noastră nu îndeplineşte standardele NATO”

Citește și: Sondaj: majoritatea românilor cred că Putin a comis crime de război și susțin cauza Ucrainei

Citește și: Vladimir Putin: Rusia nu va mai accepta plata în dolari sau euro pentru livrarea de gaze în UE

Turcia este un mediator în conflictul dintre Ucraina și Rusia, având relații apropiate cu ambele țări implicate în răzoi. Erdogan a declarat că Moscova și Kievul sunt de acord asupra a patru puncte de negociere din șase, anume: renunţarea de către Ucraina la aderarea la NATO, retragerea obstacolelor în calea folosirii limbii ruse, acceptarea unei dezarmări parţiale și garanţii de securitate. Cu toate astea, problemele teritoriale rămân nerezolvate.

„Însă Ucraina este, desigur, un stat”, a spus Erdogan, citat de Digi24. „Iese din discuţie (pentru Kiev) să accepte o dezarmare completă, dar partea ucraineană este pregătită să facă (unele) compromisuri”. Președintele turc a mai zis că discuțiile de negociere sunt mai dificile în privința statutului regiunii separatiste Donbas și a peninsulei Crimeea.

Erdogan a mai menționat că „nu poate face nimic” în privința sancțiunilor impuse asupra Rusiei, având în vedere că Rusia este principalul furnizor de gaze și de turiști pentru Turcia. „Nu îmi pot lăsa cetăţenii în frig”, a declarat el. „Nu pot reduce industria noastră la zero. Trebuie să ne apărăm aceste interese”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!