Vladimir Putin: Rusia nu va mai accepta plata în dolari sau euro pentru livrarea de gaze în UE

De Unica.ro, pe

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a anunțat că țara lui va accepta plata doar în ruble pentru livrările de gaze naturale către Uniunea Europeană.

Rusia nu va mai accepta plata decât în ruble pentru livrarea de gaze către UE. El a dat termen autorităților ruse de o săptămână pentru a pune la punct un nou sistem de plăți, după cum informează AFP, citat de Agerpres.

„Am luat decizia de a pune în practică un ansamblu de măsuri pentru a trece la plata în ruble a gazului nostru livrat ţărilor ostile şi a renunţa în toate plăţile la devizele compromise”, a explicat Vladimir Putin, potrivit Libertatea.

Acesta a adăugat că plata în euro, dolari și alte valute nu va mai fi o posibilitate odată ce noile măsuri vor fi puse la punct. „Este clar că să primim în continuare euro, dolari şi alte valute în schimbul mărfurilor noastre nu mai are niciun sens pentru noi”, a subliniat Putin.

Putin a justificat noua măsură ca fiind o reacție la înghețarea activelor Rusiei în Occident, după sancțiunile impuse asupra Moscovei în urma atacului violent asupra Ucrainei.

Citește și: Unde a dispărut ministrul rus al Apărării? Serghei Șoigu n-a mai fost văzut în public de aproape două săptămâni

Citește și: Papa Francisc, apel disperat de încetare a războiului dintre Rusia și Ucraina: „Războiul este o înfrângere a umanităţii”

Citește și: Militarii ruși au intrat prin efracție într-o casă din Ucraina, l-au ucis pe proprietar și i-au violat soția

Citește și: Ce au făcut refugiații din Ucraina cu mâncarea primită de la voluntarii din Gara de Nord

„Solicit guvernului să dea instrucţiunile corespunzătoare către Gazprom pentru a revizui contractele existente”, a mai spus Putin. „În acelaşi timp, toţi consumatorii străini trebuie să aibă timp pentru efectuarea operaţiunilor necesare”.

Anterior anunțului lui Putin, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat că intenționează să înceteze folosirea gazului rusesc până în 2027, astfel încât statele europene să obțină independența energetică față de Rusia în următorii cinci ani.

Mai mult, reprezentantul autorizat al guvernului polonez pentru infrastructura energetică strategică, Petro Naimski, a declarat că Polonia nu mai intenționează să cumpere gaz din Rusia după 2022.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!