Sondaj: majoritatea românilor cred că Putin a comis crime de război și susțin cauza Ucrainei

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 24 martie 2022, 19:13

Majoritatea românilor cred că Vladimir Putin este un criminal de război și apără cauza Ucrainei, conform statisticilor.

Cei mai mulți dintre români cred că agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei nu este justificată, iar 8% sunt de părere că Rusia ar putea să atace și România. Informațiile provin de la Grupul de Studii Socio-Comportamentele Avangarde.

Sondajul arată că dintre politicienii străini implicați în criză, cea mai mare încredere merge spre Maia Sandu și Volodimir Zelenski, iar cea mai mică către Vladimir Putin și Viktor Orban. Opinii favorabile au mai primit premierul Nicolae Ciucă și secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Conform sondajului, majoritatea românilor (68%) consideră că agresiunea militară a Rusiei în Ucraina nu este justificată, pe când 8% sunt de acord, iar 22% au răspuns că nu pot aprecia. La întrebarea „Cine credeți că va câștiga războiul?”, 34% dintre respondenți au răspuns că Rusia, 18% Ucraina, iar 48% au zis că „nu pot aprecia”.

Citește și: Vladimir Putin: Rusia nu va mai accepta plata în dolari sau euro pentru livrarea de gaze în UE

Citește și: Unde a dispărut ministrul rus al Apărării? Serghei Șoigu n-a mai fost văzut în public de aproape două săptămâni

Citește și: Papa Francisc, apel disperat de încetare a războiului dintre Rusia și Ucraina: „Războiul este o înfrângere a umanităţii”

Citește și: Militarii ruși au intrat prin efracție într-o casă din Ucraina, l-au ucis pe proprietar și i-au violat soția

La întrebarea „Ținând cont de evenimentele de la granița României, țara noastră ar trebui să se unească cu Republica Moldova?”, numai 11% dintre respondenți au răspuns că da, potrivit Realitatea.

Pe primele locuri în ceea ce privește încrederea românilor în liderii străini, pe primele locuri se află Maia Sandu, urmată de Volodimir Zelenski, Joe Biden și Emmanuel Macron. La pol opus, reputația cea mai rea în calitate de lideri o au Viktor Orban și Vladimir Putin.

Când au fost întrebați „Care este politicianul român în care aveți cea mai mare încredere că ar putea gestiona situația din România ca urmare a războiului din Ucraina?”, 41% dintre cei chestionați au spus că în niciunul. Doar 8% au spus că în actualul premier Nicolae Ciucă, alți 8% în secretarul-general adjunct al NATO, Mircea Geoană, 1,5% în Marcel Ciolacu, iar 1% în Klaus Iohannis.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!