Ziua Mondială a Vederii: de ce e important să mergem la control periodic

De Unica.ro, pe

Ziua Mondială a Vederii este sărbătorită anul acesta pe 14 octombrie. Scopul este de a atrage atenția asupra afecțiunilor de vedere.

Atunci când anumite afecțiuni de vedere sunt diagnosticate în stadii incipiente, ele pot fi prevenite sau tratate. Tocmai de aceea, controlul oftalmologic preventiv și regulat, precum și diagnosticarea timpurie, sunt cheia pentru a reduce riscul de pierdere a vederii.

În România, aproape 3,4 milioane de oameni suferă de probleme cu vederea (adică aproximativ 18% din totalul populației). Din totalul acestora, 59.000 de oameni sunt complet orbi. Bolile cu impact major asupra vederii care pot fi prevenite cu ajutorul controalelor regulate se numără degenerescenţa maculară legată de vârstă și edemul macular diabetic.

Degenerescenţa maculară legată de vârstă este principala cauză a pierderii vederii la persoanele de peste 55 de ani. Este o boală nedureroasă care avansează atât de lent, încât persoana în cauză nu își dă seama că își pierde vederea. Boala începe de obicei la un ochi, dar cel de-al doilea este, de asemenea, foarte probabil să fie afectat mai târziu. 

Degenerescenţa maculară legată de vârstă are două forme: uscată (cea mai frecventă variantă a bolii, afectează 90% dintre pacienți și are o progresie lentă, în măsura în care pierderea vederii rămâne limitată) și umedă (mai puțin răspândită, pentru că afectează 10% dintre pacienți, dar foarte severă, întrucât în 80% dintre cazuri, vederea centrală  se deteriorează rapid). 

„Degenerescența Maculară Legată de Vârstă, forma neovasculară (DMLVn) este o afecțiune sever invalidantă vizual fără opțiuni terapeutice reale până la apariția agenților antiangiogenici”, a explicat Prof. Dr. Horia T. STANCA, UMF „Carol Davila” București. „Avem astăzi acces la metode de diagnostic precoce (tomografia în coerență optică) și la soluții de tratament eficiente (agenți anti-VEGF), ce oferă posibilitatea recuperării funcționale vizuale și anatomice, totodată, pentru multi pacienți. Rămân încă situații neadresate (atrofia și/sau fibroza subretiniană), dar suntem optimiști că vom identifica soluții și pentru acestea”.

Citește și: Cum ne găsim motivaţia să începem o dietă? Sfaturi de la Carmen Barcan

Citește și: Cum se face corect autopalparea sânilor, pentru a depista cancerul de sân

Citește și: Colegiul Medicilor din București, strigăt de disperare către români: „Suntem la răscruce”

Citește și: Convingeri ale românilor despre vaccinarea împotriva COVID-19

La rândul său, edemul macular diabetic este o consecință a retinopatiei diabetice, care poate duce la pierderea vederii. Edemul macular diabetic este principala cauză de orbire la nivel global pentru populația activă, cu vârsta cuprinsă între 20 și 65 de ani, iar retinopatia diabetică este cea mai frecventă complicație oculară cauzată de diabetul zaharat. O treime dintre pacienții diabetici fac retinopatie diabetică, iar o treime dintre cei cu retinopatie diabetică dezvoltă edem macular diabetic. Dacă nu este tratată, această afecțiune poate duce la pierderea completă a vederii centrale și periferice.

Pacienții care suferă de aceste două afecțiuni văd liniile drepte curbate și văd pete negre în zona centrală a vederii. Marea majoritate dintre ei au peste 50 de ani sau suferă de diabet de mult timp.

„Tipul și durata diabetului zaharat sunt factori principali de risc ai apariției și progresiei retinopatiei diabetice asupra cărora, din nefericire, încă nu putem interveni”, a spus Conf. Dr. Daniel BRĂNIȘTEANU, UMF „Grigore T. Popa” Iași. „În schimb, controlul metabolic și al diverselor afecțiuni asociate, așa cum sunt hipertensiunea arterială, dislipidemia și afectarea renală este esențial pentru încetinirea progresiei bolii. Edemul macular diabetic poate să apară în orice stadiu de evoluție a retinopatiei diabetice și este responsabil de fenomene vizuale care evoluează gradual, de la simple fluctuații ale clarității imaginilor și ștergerea contrastelor la distorsiuni, scotoame și scăderea marcată a vederii centrale. Examenul clinic periodic și evaluarea specifică prin tomografie retiniană în coerență optică, permit identificarea rapidă a edemului”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!