Colegiul Medicilor din București, strigăt de disperare către români: „Suntem la răscruce”

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 13 octombrie 2021, 13:59

Colegiul Medicilor din Bucureşti a transmis miercuri, 13 octombrie, pe rețelele de socializare, o scrisoare deschisă adresată tuturor românilor. Specialiștii spun că situația din spitale este disperată.

România a trecut pragul de 15.000 mii de cazuri noi de COVID-19 pe zi, iar numărul deceselor și al persoanelor internate la ATI crește alarmant. Colegiul Medicilor din Bucureşti a transmis o scrisoare deschisă pe Facebook, prin care explică situația din spitale și cere ajutorul populației pentru a reuși să facă față celui mai agresiv val de la începutul pandemiei în România.

Colegiul Medicilor din București, strigăt de disperare către români:

Medicii au mărturisit că le este tot mai greu să facă față numărului mare de pacienți ce au nevoie de îngrijiri medicale din cauza infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Nouă, corpului medical, ne este din ce în ce mai greu să facem față valului de îmbolnăviri de COVID-19 atât în rândul populației, cât și în rândul nostru, al cadrelor medicale.

Ultimele zile ne arată un sistem medical întins la maximum și ajuns la limită, mai ales pe zonele unde se tratează pacienții COVID-19.

Zi de zi asistăm la tragedii: pacienți care mor, familii aflate în suferință, medici ajunși la capătul puterilor, pacienți și cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2 care au nevoie de îngrijiri medicale. Iar numărul este foarte mare, a transmis Colegiul Medicilor din București.

Citește și: Pacient cu COVID-19, internat la ATI, mesaj către doctori: „Faceți-mi și zece vaccinuri, numai să mă fac bine”

Medicul Adrian Marinescu, despre pandemia de COVID-19: „Eu cred că sărbătorile din această iarnă vor fi liniştite”

Iulian Vrabete, de la Holograf, după ce s-a vindecat de COVID-19: „Sistemul medical românesc e eficient și curat!”

Convingeri ale românilor despre vaccinarea împotriva COVID-19

„Suntem la răscruce”, au transmis medicii

„În fața acestui tablou dramatic”, medicii fac apel la vaccinare.

Astăzi, știința și medicina bazată pe dovezi ne spun, inclusiv prin vocile forurilor internaționale de referință în domeniul sănătății, că vaccinarea reprezintă unul dintre instrumentele importante pentru gestionarea cât mai eficientă a pandemiei de COVID-19.

DA, și o persoană vaccinată se poate îmbolnăvi. DA, și o persoană vaccinată poate dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2. DAR proporția acestor cazuri este mult mai mică în rândul persoanelor vaccinate față de cele nevaccinate.

Este un strigăt de disperare, al nostru, al corpului medical bucureștean, prin vocea Colegiului Medicilor din Municipiul București, pentru ca dumneavoastră, populația din București, dar și populația României în ansamblul său, să reflectați la informațiile transmise.

Vă asigurăm că suntem serioși și corecți în privința informațiilor furnizate, că ne bazăm și vă prezentăm dovezile științifice pe care le avem la dispoziție în momentul comunicărilor și că dorim și trebuie să luptăm să reconstruim relația de încredere care trebuie să existe între medic și pacientul său, între medic și societate.

Suntem la răscruce și cred că doar un efort comun, al nostru și al dumneavoastră, poate face să plafonăm și să stopăm acest val al pandemiei de COVID-19.

Știința ne spune astăzi că prin vaccinare și prin respectarea măsurilor de protecție putem lupta mult mai eficient cu această pandemie.

Situația din spitale este tot mai gravă

Colegiul Medicilor din București a dezvăluit ce se întâmplă în spitale în această perioadă.

DA, suntem disperați, pentru că zi de zi pierdem sute de pacienți care mor în spitalele românești.

DA, suntem disperați pentru că oricât de multe eforturi am face, această boală parșivă ne ia pacienți.

DA suntem disperați pentru că de multe ori suntem în fața acestei boli dezarmați și cu mâinile goale.

Și DA, suntem disperați, pentru că, din păcate, de prea multe ori am auzit: Nu pot să respir… Nu sunt vaccinat.

Ne mor pacienți tineri, ajung copii în secțiile de ATI, mor oameni cu comorbidități, mor oameni fără comorbidități.

Acest apel este născut din suferința care se simte și se trăiește în unitățile medicale care tratează pacienți COVID-19 și este scris cu responsabilitatea unor oameni care pun știința și medicina bazată pe dovezi pe primul plan.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!