Varicele reprezintă o problemă de sănătate care afectează între 30% și 50% din populația adultă, potrivit Cleveland Clinic. De ce apar varicele și ce opțiuni de tratament există?
Femeile sunt mai predispuse să sufere de varice decât bărbații. Aproape 50% din pacienții care suferă din cauza venelor varicoase provin din familii cu istoric medical care include varicele. Dr. Toni Feodor, medic primar chirurgie generală specializat în chirurgie vasculară, ne-a spus mai multe despre cauzele din spatele acestei afecțiuni, ce alimente sunt recomandate pacienților cu varice, ce tipuri de exerciții fizice sunt ideale pentru aceștia și cum pot fi tratate venele varicoase în prezent.
Ce sunt varicele și care sunt factorii care influențează apariția lor?
Venele varicoase sunt vase de sânge anormale, dilatate, cauzate de o slăbire a peretelui vasului. Ele pot apărea sub formă de ciorchine umflate, răsucite, vene albastre sau violete. Venele varicoase sunt uneori înconjurate de capilare subțiri, roșii, cunoscute sub numele de vene păianjen (grup de vase de sânge mici situate aproape de suprafața pielii, numite și telangiectazii).
Varicele și venele păianjen pot apărea oriunde, dar cel mai adesea apar pe picioare și în zona pelvină. Majoritatea venelor varicoase se dezvoltă aproape de suprafața pielii. Dacă e să ne uităm la factorii declanșatori, varicele sunt cauzate de creșterea tensiunii arteriale în vene. Varicele apar în venele de lângă suprafața pielii (superficial).
Sângele se deplasează către inimă prin valve unidirecționale din vene. Când valvele devin slăbite sau deteriorate, sângele se poate acumula în vene. Acest lucru face că venele să devină mărite. Venele se pot modifica/largi din cauza presiunii crescute. Acest lucru poate slăbi pereții venelor și le poate deteriora.
Dincolo de aspectul umflat al venelor, cu ce alte simptome este asociată această afecțiune?
Cele mai frecvente simptome ale venelor varicoase dincolo de aspectul inflamator al venelor descrise de pacienți sunt modificări ale culorii pielii, răni pe picioare, erupții cutanate, senzații la nivelul picioarelor, cum ar fi greutatea în picioare, senzații asemănătoare arsurilor și / sau dureri.
Varicele severe pot produce în cele din urmă umflături ușoare pe termen lung, care pot duce la probleme mai grave ale pielii și țesuturilor. Acestea includ și ulcerele venoase.
Simptomele venelor varicoase pot semăna cu alte afecțiuni sau probleme medicale de aceea este esențial un diagnostic precis într-o clinică specializată.
Ce categorii de oameni sunt mai predispuse la a dezvolta varice?
Categoriile mai predispuse sunt persoanele ale căror părinți și bunici le-au avut, femeile, persoanele cu vârsta peste 55 de ani, femeile însărcinate, cei cu obezitate, sedentarii etc.
Din păcate, cauza numărul unu a venelor varicoase este reprezentată de moștenirea genetică. Menținerea unui stil de viață sănătos poate încetini progresia sau le poate reduce și, din fericire, există multe metode moderne de tratament.
În funcție de predispoziția genetică și fluctuațiile hormonale, femeile prezintă un risc mai mare decât bărbații, dezvoltând vene varicoase în etapele fiziologice ale pubertății, sarcinii și menopauzei.
În ceea ce privește vârsta biologică, se poate ameliora agravarea insuficienței venoase prin adoptarea unui stil de viață echilibrat și sport periodic.
În cazul femeilor însărcinate, corpulproduce un volum mai mare de sânge care pune presiune pe pereții venelor, iar fătul adaugă presiune pe pelvis și pe membrele inferioare.
Obezitatea este o altă cauză a venelor varicoase, la fel ca și stilul de viață sedentar sau pozițiile deficitare adoptate pe termen lung la birou.
Statul prelungit în șezut este la fel de periculos că statul permanent în picioare, așa cum se întâmplă la medici, frizeri și alte categorii defavorizate din acest punct de vedere.
Din punct de vedere al alimentației și sportului, cum ar trebui să arate dieta unei persoane cu varice, și ce tip de mișcare fizică este recomandată?
De principiu alimentele care sunt indicate pentru persoanele cu varice includ o dietă săracă în carbohidrați și în calorii, bogată în fibre și plină de legume și fructe colorate dar cel mai bine este să fie recomandate de un specialist în nutriție.
Putem include aici avocado, deja bine cunoscut ca aducând în alimentație grăsimi sănătoase, ușor digerabile și fiind de ajutor în prevenția cheagurilor de sânge, fructele de pădure, care sunt pline de antioxidanți, agenți anti-inflamatorii care pot proteja vasele de sânge împotriva cheagurilor și pot întări capilarele pentru a scădea riscul de apariție a unor noi varice.
Sfecla este un aliment important uneori marginalizat, deși este accesibil și are și costuri reduse. Susține sănătatea venelor prin contribuția la permeabilizarea vaselor de sânge și asigurând oxigenarea celulară. Ele pot, de asemenea, să scadă tensiunea arterială și să îmbunătățească circulația sângelui.
Ghimbirul este un remediu natural pentru varice. Crește circulația sângelui și descompune fibrina din vasele de sânge, ceea ce împiedică întărirea venelor.
Semințe de chia și semințe de in sunt bogate în fibre și ajută la prevenirea balonării, ceea ce va ușura presiunea din partea inferioară a corpului.
Cele mai potrivite și recomandate sporturi pentru persoanele predispuse la insuficiență venoasă sunt drumețiile, joggingul, alergarea și golful care necesită mersul pe distanțe lungi și în mod continuu.
Ciclismul, de asemenea are același efect. Sporturile de apă, cum ar fi înotul și aerobicul acvatic ajută la îmbunătățirea circulației și la păstrarea articulațiilor într-o stare bună. Sporturile de echipă, precum fotbalul, voleiul și baschetul aduc, de asemenea, beneficii. Dansurile sunt și ele recomandate pentru activarea circulației sanguine la nivelul picioarelor.
Pot oamenii să prevină apariția venelor varicoase în vreun fel?
Când vorbim de factori genetici sau de sarcină prevenția își mai pierde din utilitate. Cu toate acestea există niște măsuri recomandate de specialiștii noștri:
Exercițiile regulate pentru îmbunătățirea circulației venoase periferice;
Controlul greutății pentru a evita presiunea din picioare;
Evitarea încrucișării picioarelor /se recomandă ridicarea picioarelor atunci când vă odihniți;
Purtarea de ciorapi compresivi (șosete speciale, confortabile, pentru a îmbunătăți circulația);
Evitarea perioadelor prelungite stand numai jos sau doar în picioare.
La ce riscuri se expun oamenii care nu își tratează varicele?
Sunt riscuri majore la care se expun pacienții cu varice, care includ ulcere, sângerare spontană, lipodermatoscleroza, cheaguri de sânge etc.
Sângele acumulat în vene înseamnă, de asemenea, că sângele nu ajunge unde trebuie . Aceasta include rănile, care au nevoie de flux sanguin normal pentru a se vindeca. Zona se va umfla, iar tensiunea din vene va împiedica inflamația să se retragă.
Sângerarea spontană intervine din cauza varicelor foarte aproape de suprafața pielii. O rană relativ minoră, cum ar fi o tăietură, poate duce la sângerare extinsă. Un pacient cu vene varicoase va rămâne expus acestui risc până când venele sunt tratate.
Lipodermatoscleroza este o insuficiență venoasă care poate duce la întărirea și decolorarea pielii din jurul venelor varicoase. Acest lucru poate duce la durere și umflare în jurul venelor varicoase, în special în jurul gleznelor.
Cheagurile de sânge sunt dintre cele mai grave care pot apărea dacă venele varicoase sunt lăsate netratate. Una dintre cele mai grave afecțiunia este tromboză venoasă profundă -TVP. Riscul principal îl generează cheagul de sânge care se poată desprinde, ceea ce poate duce la o afecțiune potențial letală, numită embolie pulmonară.
Ce metode de tratament există, și care este cea mai eficientă dintre acestea?
Există câteva tipuri principale de tratament minim invaziv concepute pentru vene varicoase. Cele mai populare două proceduri care sunt, de asemenea, cele mai eficiente includ scleroterapia și ablația venei safene.
Prin scleroterapie, o soluție specială este injectată în vena afectată. Soluția face ca vena să se cicatrizeze . Forțează sângele din venă să fie redirecționat către o venă sănătoasă din apropiere. Vena afectată își încetează funcția în cele din urmă și este mai târziu reabsorbită de organism, determinând-o să dispară.
Ablația venei safene, cunoscută și sub denumirea de ablație endovenoasă cu radiofrecvență, este alternativa minim invazivă la tratamentul chirurgical. Are rezultate superioare chirurgiei și laserului endovenos. Metoda constă în închiderea/ocluzarea venei (când aceasta este incompetentă) cu ajutorul undelor de radiofrecvență. Ca urmare, se anulează refluxul venos la acest nivel, cu dispariția suprasolicitării în întoarcerea venoasă. Printr-o puncție de doi milimetri, se introduce un cateter în vena safenă internă/externă; ulterior se infiltrează cu soluție anestezică țesutul din jurul venei pentru a o izola. Se introduce cu ajutorul ghidajului ecografic în vena, un catetercare va elibera secvențial energie de radiofrecvență care produce contracția fibrelor de colagen, fibrozarea și inchiderea venei. Se retrage cateterul, se aplică un pansament si un ciorap elastic compresiv. La finalul intervenției se administrează un anticoagulant, subcutanat.
Ablația venoasă cu radiofrecvență este cea mai sigură metodă de tratament a varicelor și minim invazivă, cu disconfort minim pentru pacient. Durata intervenției este în medie de 30-45 de minute, nu necesită internare, nu lasă urme, hematoame, inflamații sau cicatrici și are rezultate estetice deosebite. Cel mai important aspect este de asemenea, faptul că această procedură are cea mai mică rată de recidivă dintre toate metodele de tratare a varicelor, iar recuperarea este extrem de rapidă, cu integrare imediată în activitatea cotidiană.
Tratamentul cu laser endovenos (EVLT) presupune inchiderea definitivă a venei safene cu ajutorul energiei termice produsă de fibra laser. Ablația termică endovenoasă laser se efectuează cu ajutorul unei fibre laser care se introduce in vena safenă prin intermediul unui cateter. Energia laser este distribuită sângelui și peretelui venos, pe masură ce cateterul este retras de-a lungul venei tratate. Se realizează astfel inchiderea definitivă a venei prin intermediul căldurii.
Tehnica se efectuează sub control ecografic, ecograful Doppler fiind singurul și cel mai precis mijloc prin care se poate vedea exact ce se petrece înainte, în cursul interventiei și imediat postoperator, când se va constata efectul de închidere completă a venei tratate. Astfel, intervenția este rapidă și sigură pentru pacient. Tot cu ajutor ecografic se va realiza și infiltrarea în jurul venei a unei soluții cu rol termoizolant și anestezic. Intervenția se poate efectua cu o sedare ușoară, în funcție de fiecare pacient.
Avantajele ablației termice cu laser constau în faptul că nu necesită internare (pacientul poate pleca in aceeași zi), este un procedeu minim-invaziv cu disconfort postoperator minim, recuperare rapidă și rezultate estetice și funcționale excepționale pe termen lung.
Cunoscut și sub denumirea de flebectomie ambulatorie, tratamentul prin microflebectomie este o altă opțiune eficientă de tratament minim invaziv pentru îndepărtarea venelor varicoase deteriorate de la picioare. Folosind incizii microscopice, venele sunt îndepărtate prin suprafața piciorului. Procedura este folosită în mod obișnuit pentru a trata vene varicoase mai mari și poate fi o opțiune alternativă atunci când scleroterapia este ineficientă.
Cât de solicitantă este o astfel de intervenție pentru pacient?
Dacă e să ne referim la flebectomie, procedura se efectuează sub anestezie locală și analgo-sedare. Majoritatea pacienților simt doar o mică presiune în zona în care se intervine. După efectuarea flebectomiei se controlează hemostaza și se toaleteaza membrul inferior. Nu necesită internare iar disconfortul postoperator este minim fiind o procedura minim invazivă. Pacientul poate pleca acasă în aceeași zi, recuperarea fiind extrem de rapidă.
Dacă vorbim de scleroterapie, o altă procedura minim-invazivă foarte cunoscută disconfortul va fi minim, iar obliterarea venoasă, adică stoparea curgerii sângelui și închiderea venei va fi una, de regulă, permanentă. Durerea resimțită în cadrul scleroterapiei cu spumă este de o intensitate mică sau foarte mică, în funcție de soluția utilizată și de concentrația acesteia.
Procedura poate fi realizată în condiții de ambulator, iar efectele benefice sunt vizibile imediat, metoda neimplicand recurgerea la bisturiu sau anestezie generală.
Scleroterapia cu spumă este mult mai eficientă decât scleroterapia tradițională, asigurând un rezultat mai bun pentru pacient.
Odată făcută operația, pot apărea ulterior și alte vene varicoase?
Estimările variază și șansa de apariție a varicelor recidivante crește cu timpul. Varicele recurente sunt frecvente și apar la 1 din 5 (20%) pacienți după intervenția chirurgicală anterioară. Alte tratamente, cum ar fi scleroterapia, au o rată mai mare de recidivă.
Este posibil că pacienților să le fie recomandate intervenții chirurgicale repetate/ajutătoare sau un tratament nechirurgical, cum ar fi ciorapii compresivi dar este important ca fiecare caz în parte să fie evaluat prompt și corect cu mare atenție la alte afecțiuni asociate și istoric medical, predispoziții etc. Recidiva varicelor poate fi ținută sub control printr-o abordare multidisciplinară atentă.