Un român la un pas de a-și pierde rinichii după ce a luat un an întreg Paracetamol pentru a se feri de COVID-19

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 18 iunie 2021, 15:49
Un român ar putea avea nevoie de transplant de rinichi după ce a luat timp de un an paracetamol, crezând că îl va proteja de virusul SARS-CoV-2.

Bărbatul în vârstă de 55 de ani din Neamț are o stare stabilă în prezent, dar există posibilitatea să aibă nevoie de un transplant de rinichi, potrivit declarațiilor oferite de medicul Ionuț Nistor pentru Libertatea. El a luat timp de un an medicamente antiinflamatoare zilnic, printre care paracetamol, în speranța că va fi ferit de COVID-19.

Pacientul a luat medicamentele fără să se consulte cu medicul său de familie. Miercuri a început să se simtă rău, iar familia a sunat la 112. Starea lui gravă a dus la transferul său la un spital din Iași.

„A fost transferat la noi cu insuficiență renală acută severă, stare generală influențată conștient și cooperant, dar din păcate cu riscul crescut de a pierde definitiv funcția rinichiului. Evaluăm mai multe ipoteze, s-au recoltat mai multe analize, dar sperăm să se recupereze”, a spus Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon din Iași pentru Libertatea.

Citește și: Pacienții cu afecțiuni ortopedice, mai deschiși intervențiilor chirurgicale: „Numărul celor care s-au operat în ultimul an a crescut cu 20%”

Citește și: Fundația Ringier România, prietenul micilor pacienți care luptă cu disperare pentru viața lor

Citește și: Studiu: coronavirusul ar fi fost prezent în SUA din anul 2019

Citește și: Când devin mutațiile virusului din spatele COVID-19 prea periculoase

Medicul Nistor a mai zis că pacientul va sta internat în următoarele două săptămâni în spital, existând și posibilitatea unui transplant renal dacă va fi nevoie. „Din păcate este o posibilitate e care trebuie să o evaluăm dacă nu recuperează funcția renală”, a mai zis Nistor. „Vorbim de o internare prelungită, de cel puțin două săptămâni, sperăm ca rinichiul în cele două săptămâni să-și reia funcția”.

Medicul a tras un semnal de alarmă celor care iau tratamente fără se se consulte cu medicul specialist sau cu medicul de familie: „Timp de 3-4 zile se poate lua Paracetamol fără prescripție, dar când vorbim de un tratament pe care trebuie să-l luăm mai mult de cinci zile trebuie să discutăm cu medicul. Un tratament cronic trebuie discutat cu medicul curant, chiar și tratamentele din plante, administrate pe termen lung pot duce la efecte adverse și în mod deosebit la rinichi și la nivelul ficatului pentru că provoacă anumite reacții inflamatorii, alergice sau toxice tocmai prin compușii care sunt în acele medicamente”.

Cantitatea maximă de Paracetamol admisă pentru un adult este de 4.000 de miligrame în 24 de ore.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!