Tuberculoza, o boală de sezon

Ce este tuberculoza, care sunt simptomele, cum se tratează şi ce implicaţii sociale are această boală ne explică dr. Dan Dr. Dan Dimitriu…
… medic specialist medicina interna Regina Maria Reteaua privata de sanatate.

Ce este tuberculoza

Tuberculoza este o maladie provocata de un microb, bacilul Koch, care afecteaza în principal plamânii, dar poate afecta si alte organe (ganglioni, oase, meninge, rinichi etc).

Istoric

Tuberculoza este una din cele mai vechi boli cunoscute, ea însotind umanitatea încă din antichitate (s-au gasit caverne în plamânii mumiilor egiptene). Ftizia a fost întotdeauna o boala grava, ce ducea de cele mai multe ori la moarte. Aliaţii in lupta cu boala erau odihna, hrana bună, cura sanatorială la munte şi, mai târziu, tehnicile chirurgicale de colaps pulmonar. Descoperirea medicamentelor antituberculoase a schimbat radical evolutia tuberculozei, care a devenit o simplă boală infecţioasă vindecabilă. Din pacate, aura de dezgust şi teamă faţă de fosta boala redutabila s-au pastrat şi în zilele noastre.
Robert Koch a descoperit bacilul care-i poartă numele pe 24 martie 1882, drept care în fiecare an de 24 martie, de ziua mondială a tuberculozei, se organizează acţiuni de popularizare a cunoştintelor despre boală.

Cum se transmite tuberculoza?

Sursa de bacili este bolnavul de tuberculoză pulmonară care încă nu a început tratamentul. Tuşeşte şi propagă în atmosferă bacili vii care vor fi inhalaţi de cei din jur. Cei mai afectaţi sunt co-locatarii săi (mai ales copiii) care sunt expuşi timp îndelungat aerului infestat cu bacili. Pot fi afectaţi şi colegii de muncă sau prietenii apropiaţi. Calea de transmitere este, deci, aeriana (nu prin mâncare, haine sau mâini murdare). Într-o primă etapă cei din jur inhaleaza bacilii şi se infectează fără a se îmbolnăvi. În plămâni bacilii sunt înconjuraţi de o „bariera” de apărare care îi împiedică să se dezvolte. Infecţia cu bacili nu înseamnă, deci, neapărat îmbolnăvire de tuberculoză.
Este însă posibil ca după un timp (luni sau ani) „bariera” de apărare să dispară în special atunci când organismul este slăbit – hrană insuficientă, oboseală, stres, alcoolism, cure de slăbire, alte boli cum ar fi diabetul, tratamente care scad imunitatea (cortizon) sau infecţia HIV. Atunci bacilul este activat, începe să se înmulţească şi produce tuberculoza propriu-zisă. Astfel, se reia ciclul: noul bolnav va fi o sursă de infecţie pentru cei din jur.
Tuberculoza este ca o „bombă cu efect întârziat”, intervalul între infecţie şi îmbolnăvire fiind imposibil de precizat.
Copiii se pot îmbolnăvi direct, fără un astfel de interval, prin contaminare de la părinţii sau bunicii bolnavi (ei fac tuberculoză primară).

Cum se manifestă tuberculoza

Simptomul caracteristic este tusea persistentă (peste 3 săptămâni) care se accentuează progresiv şi este însoţită de expectoraţie. Bolnavii pot acuza febră sau stare subfebrilă, scăderea poftei de mâncare, slăbire, expectoraţie cu sânge (hemoptizie).
De cele mai multe ori simptomele apar insidios, iar mulţi pacienţi întârzie să se prezinte la medic sperând să le treacă. În această perioadă cu simptome, înainte de prezentarea la medic, bolnavii sunt foarte contagioşi. Cu cât se duc mai târziu la medic, cu atât vor infecta mai multă lume în jur.

Cum se pune diagnosticul

Persoanele cu simptome sugestive de tuberculoză (în special tusea) trebuie să se prezinte la medic. De obicei acesta recomandă un examen radiologic pulmonar care pune în evidenţă modificări determinate de manifestări ale tuberculozei. Pacientul va fi internat într-un spital de profil pentru a stabili diagnosticul final şi pentru a începe tratamentul. Diagnosticul nu se poate pune numai pe baza radiografiei!
Pentru diagnosticul tuberculozei este esenţială evidenţierea bacilului Koch în sputa rezultată în urma expectoraţiei. Pentru cei care nu expectorează va fi necesară o bronhoscopie pentru aspirarea secreţiilor din bronhii. Sputa va fi examinată microscopic (rezultat rapid) şi prin cultură (poate dura până la 2 luni). Aceste examinări sunt esentiale atât pentru un diagnostic acurat cât şi pentru urmărirea evoluţiei afecţiunii in urma tratamentului şi pentru aprecierea vindecării.

Cum se tratează tuberculoza

Tratamentul tuberculozei se iniţiază în spital. Astfel se pot identifica şi se corecta eventualele efecte adverse ale medicamentelo iar pacientul are timp să se refacă şi să înveţe cum trebuie luat tratamentul, şi mai ales, este izolat de restul lumii pe perioada în care este contagios.
Teoretic bolnavul nu va mai fi contagios după primele 10 zile de tratament, dar având în vedere că de obicei în acest moment el încă expectorează spută cu bacili, perioada de spitalizare durează între 3 săptămâni şi 1 lună.
Tratamentul are doua faze: de atac si de continuare. Faza de atac durează aproximativ 2 luni, perioadă în care vor fi eliminaţi bacilii din spută. Faza de continuare durează încă 4-6 luni.
Pacientul externat se adreseză dispensarului teritorial de pneumoftiziologie, care-i va da în continuare tratamentul gratuit, va face controale periodice şi îl va declara vindecat la sfârşitul tratamentului. Este ideal ca tratamentul să fie administrat sub directa observare a medicului pe toată durata lui atât în perioada de internare cât şi ulterior, ambulator. Având în vedere că multe dispensare de pneumoftiziologie sunt la distanţă de domiciliul pacienţilor este preferabil să se colaboreze cu medicul de familie care poate organiza administrarea tratamentului sub observare directă.
Citeşte continuarea în pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!