Tuberculoza, o boală de sezon

De pe

Cum evoluează tuberculoza

Netratata, tuberculoza nu se vindecă! Înainte de descoperirea antibioticelor diagnosticul de ftizie era sinonim cu moartea! Cavităţile din plămâni se extind, bolnavul slăbeşte din ceîn ce mai mult şi în cele din urmă moare prin insuficienţă respiratorie sau hemoptizie masivă.
Oricât ar fi de greu de crezut, întâlnim şi în zilele noastre cazuri în care bolnavii incearcă să se trateze singuri sau pur şi simplu aşteaptă să se vindece acasă pentru 6-8 luni, pâna când sunt aduşi la spital cu salvarea. Tratata, tuberculoza este una din cele mai vindecabile boli infecţioase.
Tratamentul este foarte eficient şi cu cât este început mai repede cu atât rămân mai puţine sechele. Un bolnav de tuberculoză vindecat redevine un om normal, se poate reintegra social şi va duce o viaţă absolut normală.

Problemele tratmentului tuberculozei

Bacilul Koch este mult diferit de alţi microbi, prin urmare şi tratamentul său are o serie de particularităţi. Pentru insănătoşire este indispensabil un tratament complex şi de lunga durata; nerespectarea acestor indicaţii duce la recidiva afecţiunii. Dacă schema de tratament nu este perfect respectată bacilul va dezvolta rezistenţă la unele medicamente şi devine mult mai greu (sau imposibil) de învins.
Dacă tratamentul este întrerupt înainte de 6 luni leziunile nu se sterilizează, rămân suficienţi bacili pentru a permite recidiva bolii într-o perioada de slăbiciune ulterioară. Prin urmare, pentru succesul luptei împotriva tuberculozei, cooperarea pacientului în respectarea schemei şi a duratei tratamentului sunt esentiale.
Aceste lucruri par adesea de neimportante pacienţilor care se simt foarte bine după primele săptămâni de tratament fapt ce poate avea urmări grave.

Implicaţii sociale şi psihologice

Tuberculoza este adesea privită ca o boală „a mizeriei” şi de aceea mulţi bolnavi nu vor să admită posibilitatea îmbolnăvirii. Le e teama că vor fi evitaţi de colegi şi prieteni sau chiar concediaţi. Din păcate, rezistenţa aceasta merge uneori până la refuzul asistenţei medicale, al spitalizării sau al tratamentului ceea ce duce la propagarea infecţiei. Tuberculoza nu este numai o problemă personală bolnavului ci una a colectivităţii fiind o afecţiune contagioasă. Reacţia colectivităţii ar trebui să fie de compasiune pentru bolnavul care se tratează si de încurajare şi non-blamare a celui ce refuză tratamentul.

Concluzii

• Tuberculoza este o boală infecţioasă vindecabilă.
• Calea de transmitere este aeriană, de la bolnavul care nu a început încă tratamentul
• Tratamentul durează minim 6 luni şi implică o schemă cu mai multe tipuri de antibiotice.
• Tratamentul este gratuit pe toata durata lui.
• Un fost bolnav de tuberculoză vindecat este un om normal.
• Oricine se poate îmbolnăvi de tuberculoză.
• Tuberculoza netratată este mortală!

Date statistice

• Obiective ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: vindecarea a 85% dintre cazurile noi de tuberculoză şi extinderea acoperirii tratamentului strict supravegheat la 100% la nivel naţional.
• Mortalitatea prin tuberculoză a scăzut de la 9.6 %000 in 2004 la 7.4%000 în 2007;
• Rata de success a tratamentului a crescut de la 80% la 85 %;
• Incidenţa bolii la copii a scăut de la 41,2%000 la 31.1%000;
• Numărul total de cazuri de tuberculoză s-a redus de la 29.496 la sub 24 000.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2