Tratamente pentru durerile menstruale

De Erika Chivu pe

Durerile menstruale se ameliorează cu antiinflamatoare, antispastice, paracetamol sau combinaţii de substanţe active. Însă, funcţionează şi leacurile naturale, cu ceaiuri sau caldură.
Orice femeie cunoaşte durerile menstruale, acele crampe de intensitate variată, în abdomenul inferior, care pot să radieze către zona lombară sau către coapse. Pentru unele femei sunt doar o neplăcere minoră, pentru altele sunt atât de intense încât „zilele acelea” sunt complet pierdute.

Din fericire, există multe tratamente, unele mai „chimice”, altele mai naturale. Ceea ce funcţionează pentru unele femei ar putea să nu dea niciun rezultat în cazul altora, deci fiecare trebuie să-şi găsească leacul potrivit.

Antiinflamatoarele, cele mai folosite

Poţi încerca orice medicament cu efect analgezic. În general, se recomandă antiinflamatoarele nesteroidiene, adică ibuprofen, piroxicam sau meloxicam. Medicamentele din această categorie sunt sigure, dacă nu există contraindicaţii şi nu se face abuz.

Preţuri aproximative
:

Nurofen, 15 lei
Ibalgin Forte, 15 lei
Advil, 10 lei
Flamexin, 16 lei
Piroxicam, 5 lei
Meloxicam, 9 lei
Movalis, 7 lei
Tador, 14 lei
Indometacin, 2 lei
Aulin, 7 lei

Şi paracetamolul are efect

Durerile nu foarte puternice trec şi cu banalul paracetamol, care este mai uşor, dar are efect. Substanţa activă, paracetamolum, se găseşte, în diverse combinaţii, sub diferite nume de marcă.

Preţuri aproximative
:

Saridon, 12 lei
Panadol Extra, 5 lei

Combinaţii ce conţin codeină

Pentru crampe puternice se pot încerca medicamentele ce conţin combinaţii de substanţe, de exemplu codeină plus paracetamol sau ibuprofen.

Preţuri aproximative:

Nurofen Plus (ibuprofen şi codeină), 22 lei
Algozone Forte (paracetamol, cafeină şi codeină), 6,5 lei
Solpadeine (paracetamol, cafeină şi codeină), 25 lei

Antispastice, pentru crampe

Durerile care iau forma unor crampe trec şi cu antispastice, de exemplu protaverină, substanţa activă din No Spa.

Preţuri aproximative:

No Spa, 11 lei
No Spa Forte, 18 lei

Dureri foarte puternice? Consultă medicul!

Când durerile sunt foarte puternice şi nu cedează la tratamentul cu calmante, este bine să consulţi un medic pentru a vedea dacă nu cumva durerile tale sunt mai mult decât crampe menstruale. Este posibil să ţi se recomande tratament cu polidin sau moldamin. Iar dacă durerile sunt foarte puternice şi nu au altă cauză decât menstruaţia, se pot lua contraceptive orale, care reduc cu mult severitatea crampelor. Atât contraceptivele, cât şi polidinul sau moldaminul se eliberează numai cu prescripţie medicală.

Tratamente naturale

Multe femei constată că simpla aplicare a unui obiect cald pe abdomenul inferior le uşureaza durerile. Poţi să încerci banala sticlă cu apă calda sau o pernă electrică. Mai nou, există plasturi speciali pentru dureri, ce dau o senzaţie de căldură pe locul unde sunt aplicaţi.

Preţuri:

Pernă electrică Bosh, 105, 27 lei, pe electrofun.ro
Pernă electrică Beurer, 180 lei, pe ecristal.ro
Plasturi Hotteeze, 10 bucăţi aproximativ 40 de lei.

Se pare că şi ceaiurile de sunătoare, coada şoricelului, tei sau creţişoară ar calma durerile menstruale. Cititoarele unica.ro recomanda ceai de tei sau de coada şoricelului cu puţin bitter în el. Alte membre ale comunităţii sunt adeptele tratamentelor medicamentoase şi ne recomandă No-Spa, Solpadeine, Aulin, Ibalgin, Nurofen, Ketonal şi Advil.

Consultant de specialitate: farmacist Adina Lupu, Sensiblu
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro