Te-ai simțit tristă și obosită zilele acestea? Află ce se întâmplă cu tine

De Amelia Matei pe
Sezonul rece ne poate face să trecem prin tot felul de stări. Dacă te-ai simțit obosită, abătută, fără energie, ai avut insomnii și ești tristă fără să să ai vreun motiv, de vină este... anotimpul.

Experții aucalificat această afecțiune drept tulburare afectivă de sezon (SAD), care intervine din cauza faptului că organismul nostru interacționează prea puțin cu lumina zilei. Potrivit acestora, faptul că ziua este mai scurtă, ne expunem tot mai puțin la lumina soarelui și avem mai puține ocazii în care să facem mișcare, sunt cauzele pentru care starea noastră de bine este tot mai puțin prezentă.

”Lipsa luminii intense și calde a soarelui p eperioada iernii duce la apariția SAD. Motiv pentru care apare această stare de tristețe, care se întâmplă periodic”, avertizează Simon Rego, director al Institutului de Training în Psihologie de la Centrul Montefiore.

”De asemenea, mai poate apărea în perioada sărbătorilor, ”tristețea de vacanță”. Cu alte cuvinte, oamenii pot suferi depresii minore pentru că se simt presați să facă toate cumpărăturile necesare pregătirilor, să invite prieteni sua rude pe care nu le plac la masă și să fie veseli, când poate sunt într-o peiroadă în care nu sunt dispuși să facă asta”, mai spune medicul psiholog.

Simptomele sunt întotdeauna același și, oricât ne-am strădui să găsim motive clinice, din sfera psihologiei, de fapt, de vină este lumina. Mai exact lipsa ei. Medicul mai avertizeaxză asupra faptului că majoritatea celor care se confruntă cu aceste stări au senzația că nu le pot controla, când, de fapt, pot face acest lucru.

Ce să faci, ca să te simți mai bine!

Doctorul Wallin Rosenthal are câteva sfaturi care, dacă sunt urmate, ne ajută să trecem peste depresia cauzată de lispa luminii intense a soarelui.

Fă-ți planuri realiste

Dacă ți-ai dori ca cina în familie, de sărbători, să fie una armonioasă, fără certuri, când știi exact că în fiecare an au existat discuții, aceasta este o așteptare nerealistă. În schimb, încearcă să te împaci din timp cu ideea că nu vei putea pune capăt conflictelor din familie, și te vei simți mai bine.

Fă-ți cumpărăturile din timp

Dacă ești genul de persoană pe care febra cumpărăturilor de sezon le face să devină anxioase, mai bine pregătește-te din timp cu toate acestea. Cumpără tot ceeea ce nu este perisabil, decorațiuni, cadouri, înainte cu o lună de sărbători, iar cele pentru masa specială, ia-le de la supermarketul din cartier. Fă-ți un plan ca, în săptămâna festivă, în fiecare zi, să cumperi câte ceva în așa fel încât să nu te aglomerezi. Nu vei sta la cozi, așa cum se întâmplă în marile supermarketuri, dar reversul medaliei este acela că nu te vei bucura de ofertele de sărbători. Totuși, dacă vrei să bifezi și această categorie, roagă-ți o prietenă care face drum la hipermarket să-ți cumpere și ție oferta pe are nu vrei să o ratezi.

Limitează-ți timpul petrecut pe Facebook

Când pe pagina ta se încarcă fotografii în care prieteni tăi par că se disterază de minune, iar tu simți că mai ai puțin și explodezi, ar fi bine să renunți la paginile de socializare.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro