Superputeri pe care nu ştiai că le ai

De Erika Chivu pe

Povestea femeii care a reuşit să ridice o maşină cu mâinile goale este 100% adevărată. Aceasta e doar una dintre superputerile pe care le capătă oamenii în situaţii speciale.
Corpul tău este capabil de lucruri surprinzătoare. Ai nu numai muşchi capabili să ridice o maşină, ci şi urechi care pot vedea, sau capacitatea de a ignora complet durerea.

Ardrenalina îţi dă super forţă

Cel mai faimos caz şi poate cel care a adus aceste superputeri în atenţia lumii, a fost cazul Angelei Cavallo. În 1982, când femeia avea puţin peste 50 de ani, fiul ei încerca să repare o maşină urcată pe cric. Când a fost chemată de urgenţă afară, Angela l-a văzut pe fiul ei aproape strivit de greutatea maşinii care căzuse peste el.

Fără să stea pe gânduri, ea a prins maşina cu ambele mâini şi a ridicat-o, după spusele ei în jur de 10 centimetri, şi a ţinut-o aşa timp de cinci minute, până când cei din jur au montat iarăşi cricul şi l-au scos pe adolescent.

Cum a putut Angela să ridice peste 1000 de kilograme? Cu ajutorul adrenalinei, un hormon de stres care se secretă în situaţii periculoase. Cum în astfel de situaţii trebuie fie să fugi, fie să lupţi, adrenalina îmbunătăţeşte performanţele fizice, mărind cantitatea de glucoză şi oxigen care ajunge la creier şi muşchi, în timp ce suprimă celalalte funcţii ale corpului, devenite neimportante.

Deşi în general, efectele sunt mai slabe, se pare că există şi situaţii în care adrenalina ne dă superputeri. Cazul Angelei nu este unul izolat.

Pe cale să fie surprins de o explozie, un poliţist american a reuşit să alerge mult mai repede decât un sprinter olimpic în încercarea de a-şi salva viaţa. Se ştie că suflul unei explozii se deplasează atât de rapid încât nici cel mai bun alergător din lume nu ar reuşi să fugă din calea lui. Şi totuşi, un om obişnuit a reuşit să scape.

Numărul cazurilor cunoscute de acest gen este destul de mare, iar cercetătorii spun că i s-ar putea întâmpla oricărei persoane puse într-o situaţie extremă.

Oameni care nu simt durere

Acelaşi hormon, adrenalina, poate fi un calmant mult mai puternic decât morfina dacă viaţa depinde de lipsa durerii. O femeie care a căzut de pe o stâncă, de la înălţimea a şase etaje, fracturându-şi ambele picioare şi un şold, a reuşit să supravieţuiasă patru zile în pustietate, târându-se cu ajutorul mâinilor până când a fost găsită de câţiva turişti.

Află în pagina următoare cum poţi vedea cu urechile!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2