Studiu: Ce persoane riscă să fie mușcate de căpușe

De Oana Savin, pe Ultimul update Vineri, 10 septembrie 2021, 11:31
Căpușele sunt atrase de o anumită grupă sanguină, potrivit unui studiu realizat în Cehia.

Oamenii de știință de la Universitatea Masaryk din Cehia au făcut mai multe teste în laborator. Au pus mai multe mostre de sânge din toate grupele în vase sterile și timp de două minute au monitorizat reacțiile căpușelor.

Conform studiului, 36% din insecte au preferat grupa de sânge A, în timp ce 15% au înclinat spre grupa B.

Studiul demonstrează că grupa de sânge ar putea fi unul dintre factorii determinanţi pentru preferinţele alimentare ale căpuşelor Ixodes ricinus”, a notat cercetătoarea Alena Zakovska din cadrul universităţii.

Informaţia obţinută cu privire la potenţiala preferinţă a căpuşelor pentru anumite grupe de sânge poate fi utilizată în scopul reducerii riscului de muşcătură de căpuşă”, a precizat ea.

Acum, cercetătorii vor să facă mai multe studii pentru a găsi o explicație pentru această atracție a căpușelor pentru grupa de sânge A.

Căpușele și boala Lyme

Persoanele care sunt mușcate de căpușe riscă să se îmbolnăvească de Lyme.

Aproximativ 17% dintre căpușe sunt infectate cu bacteria Borelia, care provoacă boala Lyme, afecţiune caracterizată prin febră, dureri de cap şi o erupţie cutanată circulară în jurul muşcăturii.

Căpuşele sunt paraziţi purtători de bacterii, care se hrănesc cu sânge şi sunt răspândite în special în zonele cu vegetaţie bogată.

Acestea au în general corpul oval, plat, de dimensiunea unei seminţe de susan, însă, după ce hrănesc cu sânge, ele pot ajunge la mărimea şi forma unei boabe de cafea.

Căpușele caută gazde de care să se agațe și dacă nu există nicio gazdă în preajmă, se urcă pe vârful unui fir de iarbă și așteaptă.

În România, grupa de sânge A este cea mai frecventă.

Citește și: Ce faci dacă ești mușcată de o căpușă. Cum să eviți boala Lyme!

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!