Românii au cele mai bolnave inimi din Europa

De Erika Chivu pe

În septembrie, Luna Inimii, îţi poţi face gratuit testul pentru colesterol, un prim indicator privind sănătatea cardiovasculară, pentru a afla dacă stilul tău de viaţă este corect.
Pentru că Ziua Mondială a Inimii se sărbătoreşte pe 30 septembrie, luna aceasta este Luna Inimii, prilej de a conştientiza importanţa unei inimii sănătoase şi pericolele pe care le presupune un stil de viaţă greşit.

Românii au cele mai bolnave inimi din Europa

Conform Societăţii Române de Cardiologie, ţara noastră este pe primele locuri în lume la decesele prin boli cardiovasculare. 47% dintre bărbaţi şi 51% dintre femei mor din cauza unei astfel de boli iar în medie trăim cu 10 ani mai puţin decât ceilalţi europeni.

Trist este că toate aceste decese ar putea fi prevenite uşor printr-un stil de viaţă mai sănătos şi în primul rând printr-o alimentaţie corectă.

Dr. Camelia Teleianu, medic primar cardiologie la clinica Medsana ne atrage atenţia că unul din principalii factori de risc ai bolilor de inimă este colesterolul mărit. „Asta fiindcă din momentul în care depăşeşte valorile normale, se depune pe pereţii interiori ai arterelor şi îngreunează circulaţia sângelui. Astfel că în timp se dezvoltă afecţiuni cardiovasculare”.

„Este important de reţinut că există două tipuri de colesterol: colesterol bun, adica HDL (Digh Density Lipoprotein) şi colesterolul rău adică LDL (Low Density Lipoprotein). Cu cât nivelul colesterolului rău este mai mare, cu atât mai mare este şi riscul de a dezvolta boli cardiovasculare”, mai adaugă dr. cardiolog Camelia Teleianu.

Măsoară-ţi colesterolul gratuit!

Din fericire nivelul colesterolului, care spune multe despre sănătatea ta cardiovasculară, se poate verifica destul de simplu, printr-o analiză de sânge. Dacă se dovedeşte că există o problemă medicul îţi poate recomanda un regim de viaţă care să reducă nivelul colesterolului rău, crescându-l în acelaşi timp pe cel bun.

Testul pentru colesterolul total şi colesterolul HDL îl poţi face gratuit în cadrul campaniei „Ai grijă de inima ta! Iar dacă tu eşti bine, ai grijă de inimile celor dragi!”. Cu folia protectoare şi capacul oricărei variante de margarină Becel vei primi gratuit o consultaţie şi un test pentru colesterol în cadrul clinicilor Medsana şi al centrelor partenere din întreaga ţară.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro