Sănătate: 5 analize ginecologice care-ţi pot salva viaţa

De Libertatea pentru femei, pe

Deși ușor neplăcut și jenant, controlul ginecologic periodic este obligatoriu pentru fiecare femeie. Mergi regulat la medic, dacă îți place să trăiești!
Măcar o dată pe an, îți poți face curaj și timp să vizitezi cabinetul unui ginecolog. E o chestiune de viață și de moarte, căci, depistat la timp, cancerul se poate vindeca. Și, cum tipurile de cancer genital nu se prea manifestă (sau nu destul de îngrijorător, cât să ne trimită la medic) în fazele incipiente, ajungem la spital când e deja mult prea târziu.

Iată ce ai de făcut:

► Programează-te la consultație, așa încât data să fie la măcar o săptămână după terminarea menstruației;
► Ai grijă să nu întreții raporturi sexuale cu 48 de ore înainte;
► Nu face spălături vaginale interne cu câteva zile înainte de consultație și nu te spăla decât în exterior, în ziua programării, fără să folosești săpun, ci doar produse dedicate special igienei intime;
► Oprește utilizarea contraceptivelor locale și a tratamentelor vaginale, măcar cu câteva zile înainte de vizita la medic!

Ce urmează O dată ajunsă la medic, solicită-i un set de teste, dintre care să nu lipsească:

1 Testul Babeş-Papanicolau

Deja foarte bine-cunoscut, acest test depistează modificările celulare anormale de la nivelul uterului, detectând astfel eventuala prezență a cancerului de col uterin. Este recomandat tuturor femeilor care şi-au început viaţa sexuală, o dată pe an. Dacă rezultatul iese negativ trei ani la rând, medicul decide intervalul ulterior de efectuare a testului.

2 Examenul secrețiilor vaginale

Indiferent dacă e modificată și supărătoare sau nu, secreția vaginală trebuie supusă unor teste periodice, căci poate ascunde infecții sau boli transmisibile grave.

3 Ecografia mamară, pelviană și transvaginală

Ecografia este metoda cel mai puțin deranjantă, având în vedere că nu doare și oferă o imagine de ansamblu asupra stării de sănătate a organelor interne. Ecografia transvaginală se realizează cu ajutorul unei sonde introduse în vagin, permițând vizualizarea organelor genitale interne şi a unei sarcini incipiente.

4 Colposcopia

Este examinarea colului uterin, cu ajutorul unui microscop special, care poate detecta prezența unor eventuale formațiuni canceroase, încă din fazele invizibile cu ochiul liber.

5 Examinarea sânilor

Peste 40 de ani, mamografia este un test obligatoriu. Dacă ai temeri la vârste mai tinere, poți solicita și alte metode neinvazive, precum sonoelastografia şi termografia.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!